hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) DEL
開啟左側

DEL

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-25 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-6-25 21:17
大家唔好亂吹,101M唔夠客?
條線成日坑口站排百幾二百人,朝早落坑口一分鐘一班都清唔曬
以101M客量,就 ...

已在#7澄清是看錯小巴路線

而792P祗是半小時一班,加上主力不是康城,而是寶琳客

正是101M客量高企,已沒資源延長路線/開12X

如792P不夠客,可cut,如當年797R
castanopsis 發表於 2019-6-26 00:17 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-25 22:14
已在#7澄清是看錯小巴路線

而792P祗是半小時一班,加上主力不是康城,而是寶琳客

咁講
101M班客入面,固然有一部分係出坑口
但更多其實係港島轉鐵客

望返主力做將軍澳住宅區既792M,客量已經差一大截
寶林人口本身少過將南一大截,而且有12/新都城免費車競爭
唔覺得792P會有好大價值

當然,繁時西貢公路/科大條條線都爆到九彩
你792P下繁兩班南行/假日下午南行,客量差極有個譜
但走去執91M/792M/101M/12雞,我覺得無幾大價值可言
特別係對康城工業區而言,轉車快過792P多多聲

792P開到出來,唔會完全無客,但就肯定唔係top priority
至少開早繁出港島,會遠較792P有用

p.s. 12係由喜龍營運,同101M無關
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-26 00:40 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-6-26 00:17
咁講
101M班客入面,固然有一部分係出坑口
但更多其實係港島轉鐵客

平日同假日嘅792P有唔同客群
平日:有分別serve學生同通勤客為主嘅班次
假日:旅客

792M少客在平日日中,但792P全日服務係星期六日,呢啲時段係792M唔會蝕;何況792P更貴、更疏

綠小12:超兜
新都城shuttle:一定要喺商場消費先搭得,麻煩(特別係寶琳區住得唔近新都城嘅人),科大、西貢公路沿線冇站,做唔到朝早入西貢班客(頭車11.30先開)
castanopsis 發表於 2019-6-26 01:12 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-26 00:40
平日同假日嘅792P有唔同客群
平日:有分別serve學生同通勤客為主嘅班次
假日:旅客

拆開睇

平日朝早入西貢
有學生客之下,792P或者有空間養一兩班

平日朝早出將軍澳
本身你條走線對將軍澳工業邨客吸引力一般
加上將軍澳工業邨規模本身就唔大,無必要開,寧願開出港島好過

平日下午入西貢
Again,需求唔大,條線得幾班又無轉鐵功能,唔開好過

平日下午出將軍澳
未必無客,但預計執雞為主,價值唔高

然後假日
唔好以為792M假日好好賺
我今個星期六日兩日都有入西貢,792M好多班次一樣係載曬空氣
係下午出將軍澳先有個別班次打得爆
整體而言分分鐘都係要蝕
792P覆蓋面更窄,無生存空間

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-26 02:40 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-6-26 01:12
拆開睇

平日朝早入西貢

我所講嘅學生客唔單止係將軍澳返西貢學校嗰班
亦包括西貢返將軍澳學校嘅人
寶琳算係將軍澳區學校嘅集中地
07.15班車係for呢班學生

而下晝四點幾由西貢開出嘅班次就撞正科大放學時段
睇以前嘅post,呢個時段嘅792M可以頂閘落山

而我亦有信心792P會搶到西貢返將工班客
宜家101M<>298E路線雖然直接快捷,但要14.8一程
差唔多係792P嘅兩倍
(相信冇咩人會係792M<>797M,797M超疏,好難預時間)
而792P班次又較正返/放工時間
應該吸引唔少鍾意一程車嘅人

你話週末792M載空,係咩時段?
早排某星期六傍晚搭792M入西貢,可以坐滿窗口位
客量當然唔係好好,但真係未必要蝕喎
(如果唔係點解792M咁多年都冇慢過班,keep住20分鐘班?)

當然,任何客量唔好嘅班次都應該cut
而我亦唔反對搞西貢過海線
隔離條698P嘅建議唔錯
佢亦同792P冇衝突
我視792P為將軍澳版99R

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
LauCT + 1 精闢見解,給你一個like

查看全部評分

castanopsis 發表於 2019-6-26 03:55 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-26 02:40
我所講嘅學生客唔單止係將軍澳返西貢學校嗰班
亦包括西貢返將軍澳學校嘅人
寶琳算係將軍澳區學校嘅集中地 ...

其實將軍澳多數學校都喺將南
792M朝早出將軍澳,唔係無客,但只係勉強合格

同樣地,將軍澳工業邨固然有客
但規模唔大之下,集齊全港各區既客,都只係10分鐘打爆一架298E
以西貢公路沿線人口,我唔睇好單靠西貢出工業區客,可以自己撐得起一班車

當然,工業邨客返得相對早
按你792P走線,或者可以同時食曬學生客同返工客
可能可以開住一班車試下水溫先

而下晝四點幾由西貢開出嘅班次就撞正科大放學時段
睇以前嘅post,呢個時段嘅792M可以頂閘落山

下晝返將軍澳91M/792M確實爆到七彩
原因唔一定係科大客,有一兩班係靠鄭植之打爆
792M爆唔爆,亦同時視乎西貢公路沿線工地有幾多工人要放工,同101M生唔生性

講到呢到,要留意你條792P鄭植之/科大基本上係直接搶緊91M客
九巴會唔會肯無啦啦俾新巴入來搶,好成疑問

你話週末792M載空,係咩時段?
早排某星期六傍晚搭792M入西貢,可以坐滿窗口位
客量當然唔係好好,但真係未必要蝕喎
(如果唔係點解792M咁多年都冇慢過班,keep住20分鐘班?)

以上週末為例
星期六兩點出將軍澳,我見三班792M都坐唔滿一半窗口位
星期日夜晚七點半,出將軍澳無錯係多客,但入西貢有班次十個都唔知有無
特別留意到小巴轉咗19座之後,中途站上車容易咗,792M客量亦有相應下跌

你話星期六傍晚入西貢,我見過有車坐滿企人,但只係好偶然
前後一班已經可以連滿窗口位都唔滿
我高峰期接近隔個禮拜入西貢,可以話你知,792M拉勻咁多班計,假日都未必有賺
幾年前新巴甚至有提出過cut 792M六日服務,只係後來無成事(獨市,無計)

你條792P,我覺得新巴唔會有心機搞
就算真係要搞,早繁兩邊開各一班7:10,下繁放學時段西貢開一兩班車已經好盡
再其次就假日下午16:00-21:00,其餘時段/方向都唔多值得做
當然,任何客量唔好嘅班次都應該cut
而我亦唔反對搞西貢過海線
隔離條698P嘅建議唔錯
佢亦同792P冇衝突
我視792P為將軍澳版99R

兩者有關係
你俾我,我會將698P交埋俾新巴做
朝早開792P入去可以開返698P出來,減少私牌
如此,792P朝早入西貢你想開幾多班都得

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-26 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-6-26 03:55
其實將軍澳多數學校都喺將南
792M朝早出將軍澳,唔係無客,但只係勉強合格

你確實比我熟悉將軍澳區情況
我也不得不對你的意見表示認可

不過補充一點(之前講漏):792P嘅將工客唔係淨係西貢公路沿線嗰班,仲有(好重要嘅)寶琳居民,畢竟宜家寶琳冇直車入將工(雖然招標緊小巴)

至於話九巴反792P,最差情況係792P冇得入科大,但一樣搶到鄭植之班客(鄭植之仲變成唔入科大、影業路特快);鬼叫九巴唔搞寶琳西貢線

JX9097 發表於 2019-6-26 11:42 | 顯示全部樓層
101M客就一定夠
只係小巴公司有乜理由放棄?

12就算啦...以前成日坐佢出順利DSQ
基本上我都係最後一個落, 即係話條線主要做兩水客
(寶林<>四順; 四順<>西貢)

792P可能夠撐一兩班
但重點係, 繁時巴士公司本身已經唔多夠車
喧點解唔將架車放喺收益率更高嘅路線呢?
castanopsis 發表於 2019-6-27 18:21 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-6-26 11:42
101M客就一定夠
只係小巴公司有乜理由放棄?
792P可能夠撐一兩班
但重點係, 繁時巴士公司本身已經唔多夠車
喧點解唔將架車放喺收益率更高嘅路線呢?

大致同意
792P收$7.2行一粒鐘
以條線個基本盤,獨立一條線計,真係頂盡繁時一班半班

唯一例外係學我上面講,同時開埋698P西貢出中環
如果堆車可以寶林起載做792P入西貢,然後開698P出中環
效益就真係有返咁上下,就算792P客量幾低都有數圍

JX9097 發表於 2019-6-28 09:24 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-6-27 18:21
大致同意
792P收$7.2行一粒鐘
以條線個基本盤,獨立一條線計,真係頂盡繁時一班半班

問題嚟喇
若果792P運車入西貢, 然後698P出中環走
698P夠唔夠客撐起呢?

西貢有唔少人本身有私家車
而冇車嘅, 十個有九個都prefer坐小巴+地鐵
再加上將隧/ 東隧(廊)塞車問題日益嚴重
最怕到時巴士公司想cut又cut唔到, 然後日日運櫈