hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議招標小巴線來往百勝角至茅湖仔
返回列表 發新帖
開啟左側

建議招標小巴線來往百勝角至茅湖仔

樓主| 10598C 發表於 2019-6-27 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-6-27 10:46
百勝角茅湖仔定線唔錯亦盡可能同現有路線避開
(唯一係上山方向同105喺寶林會堂站位撞咗)

百勝角-茅湖仔線都會同15M、17M重疊康翠至戲院,回程係特登停寶儉

至於茅湖仔-調景嶺線,康盛翠林落山客其中一個客源
講真,如果過單靠茅湖仔同靈實,只會做到現時107趕客級班次

同埋之前唔記得講,如果分開兩條線玩,清半去調景嶺仲係冇平車...
 樓主| 10598C 發表於 2019-6-27 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-6-27 11:39
茅湖仔宿舍座落孤島, 除左要駁車轉鐵, 日常所需都要靠接駁.

返屋企可以靠茅湖仔巴士站, 但去程落將軍澳唔 ...

茅湖仔門口都有來回車站,有車落將軍澳山下,尤以寶林最多,係少過康盛幾條線咁解
算唔算得上孤島呢,唔係特別好但又好過百勝角

所以寶林唔係我最重視嘅位,反正本身寶林路有唔少線,亦有其他處理方法 (例如改15M、107,或者好似#6百勝角至茅湖仔線)

相反將班客駁去調景嶺站,係呢條小巴線嘅重點考慮因素

至於浩明苑,其實班客一般都唔buy...
入得欣景路,其實都會同15重疊
 樓主| 10598C 發表於 2019-6-27 15:14 來自手機 | 顯示全部樓層

啱啱諗起一條小巴線:108A
呢條線單向八點幾公里,來回超過16公里,只係收5.2,我諗#1建議路線長度唔算係大問題

補充一句
想做寶林-將軍澳市中心區內穿梭可以再斟酌
但本身建議呢條小巴線其中一個目的,係將班人直接送去調景嶺站
JX9097 發表於 2019-6-27 16:36 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-6-27 13:50
百勝角-茅湖仔線都會同15M、17M重疊康翠至戲院,回程係特登停寶儉

至於茅湖仔-調景嶺線,康盛翠林落山客 ...

但15M/ 17M係直接入邨對比依條百勝角<>茅湖仔線吸引
(而且15M/ 17M直頭喺新都城中心/ 寶林站門口上落)
所以避無可避嘅情況下, 停寶儉樓都係唔錯嘅選擇
hellomato 發表於 2019-6-27 16:45 | 顯示全部樓層

靈實醫院落將軍澳出口(靈康路)的路面設計頗為詭異——
靈康路兩個入口都從尚德邨附近往坑口/寶琳方向進入,而兩個出口也只能前往坑口/寶琳
因此路線幾乎無法避免“靈實-->寶琳(或坑口)-->尚德/將軍澳站/調景嶺站-->靈實”這個迴圈
也註定在將軍澳區內比較難擺總站,用循環線是比較理想的方案

綠小107去除入寶琳巴總那一段,已經行緊最細的那個圈
或者將107取消入寶琳巴總、上返靈實之前先出將軍澳站或調景嶺站(可能skip尚德)
之後再配合茅湖仔發展拉上山,有機會能夠救得翻條線?
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| 10598C 發表於 2019-6-27 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2019-6-27 16:45
靈實醫院落將軍澳出口(靈康路)的路面設計頗為詭異——
靈康路兩個入口都從尚德邨附近往坑口/寶琳方向進入 ...

呢個係一個出路
但其實107實際運作上甚少入寶林總站,多數係寶林站C出口外直接上落

只係我希望透過配合兩邊宿舍嘅發展,改善山上來往將軍澳市中心嘅連接,同時將乘客直接送去觀塘線,幫手舒緩將軍澳站樽頸問題
hellomato 發表於 2019-6-28 10:05 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-6-27 18:26
呢個係一個出路
但其實107實際運作上甚少入寶林總站,多數係寶林站C出口外直接上落

I see......
假如單純講靈實駁鐵,的確係去調景嶺站更實用
最快走法應該是靈康路落寶順路,出頌明苑迴旋處調頭直插調景嶺
(注意:實際車程比兜寶琳調頭稍長,但勝在幾乎一盞燈都無)
但係要做埋茅湖仔警察宿舍的話,寶琳這個點就很有用了——畢竟商場配套比調景嶺成熟。
而且將軍澳警署就是位於寶琳站附近(新都城二期對面),點到點非常方便。

試下咁:
1. 綠小107繞經調景嶺:https://goo.gl/maps/r26ZVxkAZ1ZxGtmo8
2. 茅湖仔宿舍落成後,綠小107加開支線(e.g. 107A),
往來欣景路(將軍澳警署):https://goo.gl/maps/jfwiisueNkhxrCPq5

同意其他師兄所言,百勝角宿舍應該另外開線做
例如樓主提及正在招標的百勝角往寶琳綠小
或者睇下拉唔拉到新巴797M兜入去

我是一部小小MMC~~~~
 樓主| 10598C 發表於 2019-6-28 15:17 來自手機 | 顯示全部樓層
聽取各版友意見後,修改上述建議

1. 來往百勝角來往茅湖仔,取代 296M
經清水灣半島、將軍澳站、尚德廣場、運隆路、寶儉樓、翠林、康盛

2. 循環來往茅湖仔至寶林,由 107 改線而成
經靈實醫院、貿泰路、寶儉樓、欣景路、寶順路、寶康路、靈實醫院

需最少有一輛輪椅小巴

修訂建議中,放棄調景嶺地鐵轉乘乘客,來往調景嶺可於將軍澳中心步行前往
同時修改 107 小巴走線,方便往茅湖仔乘客於寶儉樓站叫兩飛

詳細地圖走線後補
 樓主| 10598C 發表於 2019-6-28 15:43 | 顯示全部樓層