hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 多部64K巴士懷疑在林錦公路發生連環撞樹意外 ...
開啟左側

[突發!] 多部64K巴士懷疑在林錦公路發生連環撞樹意外

clivetock 發表於 2019-7-1 00:09 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-6-30 04:23
唔認同你既判斷

大家都好清楚九巴性格
但若果你想增加巴士吸引力,支持凌雲寺斜擴闊俾九巴轉大車減班,係好心做壞事

九巴依家咁搞法只要佢覺得搵得唔多嘅路線就減班嘅減班,收車嘅收車,同條線係咪用短車其實冇乜關係,就算64K照舊用短車一樣可以減班減到爆瀉為止,亦唔見得用短車九巴就會收車方面有所收斂

雖然我唔覺得林錦短期內有機會行到大車,但係既然九巴明顯想minimize短車數量,咁呢個情況下探討64K轉大車純粹係等減班收車搞到爆瀉嗰陣可以盡量上多幾個,同埋令九巴少個理由收車咁解,以九巴性格實在談不上改善服務

而頻密既短車,同疏落既大車之間,前者吸引力明顯大好多
同意,但我之前都講過前者實際上好大機會難以維持頻密班次,最後只會變成疏落嘅細車,尤其鄉郊地區客源不多

好多地方(大棠/荔景山/大埔鄉郊/鹿頸烏蛟騰 之類)稍為執一執係可以入到短車
一直都覺得政府應補貼巴士公司做返好呢堆位,留返小巴專心做短雙都入唔到既地方
你講呢幾個地方以巴士取代小巴可以方便乘客繁忙時間唔使大排長龍等小巴,但係個問題係非繁忙時間客量支持唔到咁大部巴士,同埋點處理原有小巴商同背後嘅唔同利益?
castanopsis 發表於 2019-7-1 00:30 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-6-30 06:14
回應#85「中型巴士」
最後喺邊度出現? 就係
母公司旗下嘅某個樓盤……

以接駁服務計
有一定需求既地方,應該盡可能做到15分鐘以下有車
同時要疏導得到繁忙時間既人流

家陣問題係,巴士太疏,小巴太細
結果用巴士做就搞到20-30一班車,小巴做就排曬長龍/中途站上唔到
中型巴士,定位應該係為鄉郊提供一種相對頻密又夠載既交通服務
家陣又係搞到20-30分鐘一班,根本就完全失去咗個意義

至於既得利益者問題
我覺得有折衷既辦法,唔一定要巴士代小巴
小巴加座位、將小巴邨巴納入RPP,其實未嘗唔係另一個解決既方向
當然,執行既時候要好小心,否則小巴邨巴同巴士並存既區域,好容易出事
(e.g. 小巴加座位搞到九巴鄉郊線無肉食取消,間接加劇繁時上唔到車既問題)

castanopsis 發表於 2019-7-1 00:44 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-6-30 11:30
凌雲寺段意外頻生,係有事實證明,亦非一朝一夕嘅事

http://laiwaihung.org/main/p4/main_4.htm

Again
以凌雲寺段地勢,意外率高係正常
問題係,擴闊咗係唔係代表安全咗?
有幾多意外成因係因為條路闊度所致?
定係其實個根本原因係條路太斜、太多灣、太多飛車黨?

又問下你,荃錦/新娘潭路都係意外率好高既道路
呢兩條路進一步擴闊,會唔會安全咗好多?

至少我留意到,新東涌道修成之後
經過既巴士車速快過以前好多,我好幾次搭到心驚膽顫

我唔係話你一定錯
但上面呢幾條問題我覺得值得反思下

castanopsis 發表於 2019-7-1 00:59 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2019-7-1 00:09
九巴依家咁搞法只要佢覺得搵得唔多嘅路線就減班嘅減班,收車嘅收車,同條線係咪用短車其實冇乜關係,就 ...

無錯
無論長車短車,都會收車

但兩者有分別

出短車,只係收車
出長車,係先減班,再收車

舉個例
假設64K開緊10分鐘一架短車,九巴收車變12/15
轉大車之後,班次減到12/15,九巴再收車就變20
兩者之間,我寧願要前者

ksmbh 發表於 2019-7-1 01:42 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2019-7-1 00:09
九巴依家咁搞法只要佢覺得搵得唔多嘅路線就減班嘅減班,收車嘅收車,同條線係咪用短車其實冇乜關係,就 ...

64K行既地方係得大埔墟站,太和站同錦上路站入唔到紅頂
但紅頂都不構成威脅
最奇怪係上村<錦上路>元朗條紅VAN班次仲差過64K...
tunghang 發表於 2019-7-1 11:57 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-1 00:59
無錯
無論長車短車,都會收車

近年好多路線用車加碼都無減班喎
kay 發表於 2019-7-1 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士公司人手唔夠,轉大車減班係大勢所趨,而且由asv Ats 轉到atse, 載客量比以前少左,如果我係客寧願比架12米直梯無咁嬲,不過依家睇牌面,似乎64K應該係最尾個幾強轉唔到大車,買短車就變相特登照顧呢條線
Lelouch 發表於 2019-7-1 13:23 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2019-7-1 01:42
64K行既地方係得大埔墟站,太和站同錦上路站入唔到紅頂
但紅頂都不構成威脅
最奇怪係上村元朗條紅VAN班次 ...

紅頂其實都車源有限

加上64K車海既形象根深蒂固
我係紅頂佬都跑錦田公路果邊啦,得54同77K

clivetock 發表於 2019-7-1 14:29 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-1 00:59
無錯
無論長車短車,都會收車

點解你會覺得出短車就只係收車而唔會先減班再收車?可能我無咁樂觀,我覺得就算用短車一樣可以先減班再收車
舉個例
假設64K開緊10分鐘一架短車,九巴收車變12/15
轉大車之後,班次減到12/15,九巴再收車就變20
兩者之間,我寧願要前者;

如果九巴冇心做好64K嘅,無論用短車定大車都只會係後者,咁用大車可以勉強塞多幾個幫補吓
castanopsis 發表於 2019-7-1 22:07 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2019-7-1 14:29
點解你會覺得出短車就只係收車而唔會先減班再收車?可能我無咁樂觀,我覺得就算用短車一樣可以先減班再收 ...

九巴向來既原則
係希望用盡架車既運載力
但於此同時,佢亦唔樂見有大量乘客留後,因為咁樣會惹來投訴

64K換咗大車之後,鬆動咗
喺九巴眼中,等同條線有剩餘運載能力
好大機會會減班/收車,直至同宜家無分別為止
所以,唔好存在咁多幻想,以為換咗大車就唔會再頂閘逼人/上車容易咗