hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 多部64K巴士懷疑在林錦公路發生連環撞樹意外 ...
開啟左側

[突發!] 多部64K巴士懷疑在林錦公路發生連環撞樹意外

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-28 11:49
你咁講唔係錯
但係64K個case
作為林村同錦田既大動脈

咁64K用短車行咗咁多年,有冇造成林錦超負荷?
係超負荷嘅,元兇都係載客量最低嘅私家車啦

同埋你呢個講法係唔合理。
15米車比12/12.8米車嘅載客量夠高好多,咁巴士公司係咪又可以要求運署擴闊所有主要幹道(屯公、元公、粉公、吐公、長沙灣道、彌敦道、觀塘道、軒尼詩道、英皇道……)俾15米車全面進駐?

之後呢個講法可以無限向上延伸,下一步就要求俾20米、50米、100米巴士行……
kitarolo 發表於 2019-6-28 12:01 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 11:57

知唔知而家政府驚九汽
發爛渣唔做某啲豬頭骨路線,
多過九汽驚政府唔續其專營權?
053h4 發表於 2019-6-28 12:03 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-6-28 12:01
知唔知而家政府驚九汽
多過九汽驚政府唔續其專營權? ...

64K 就肯地唔係豬頭骨, 因為做三水客

而且鄉郊人口大增, 佢唔做其他公司都唔會話唔做, 小巴鄉郊生意就越離越好
簽名被屏蔽
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:09 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-6-28 12:01
知唔知而家政府驚九汽
多過九汽驚政府唔續其專營權? ...

咁就要問下點解一間正正常常嘅巴士公司會變到黑社會咁惡,連政府都要忌佢三分

不妨睇睇對岸,香島道、淺水灣道咪一樣冇得用12米車
甚至南區唔少住宅區都要用11.3米車為主
咁新城有冇要求過政府擴闊下呢堆路?

明明禍根係有巴士公司死要入12米車方便自己呢件事政府唔做都完全冇問題

P.S. 64K都叫豬頭骨線嘅麻煩拎返出嚟投標
洗手、洗手、洗手!
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-28 12:16 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 11:57

係唔係唔知嚟近林村同錦田人口會繼續增加?
下下64K都咁多人既
點解我唔揀揸車?

如果可以做到既
點解唔去做?
由當初10米單層慢慢發展到12.8米雙層
載客量差左幾遠?
而家唔係叫你全香港既路都要改
但既然有需求又做得到既
why not?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
YY487 發表於 2019-6-28 12:19 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 11:44
1.問:宜家其他車行唔到呢條路?答:其他車一啲問題都冇
2.
問:宜家巴士行唔到條路?

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1130385-1-1.html

一方面叫政府晒錢起垃圾
另一方面就反對利民工程
講精神分裂真係唔夠你嚟

https://news.mingpao.com/pns/%E6 ... A%E5%8B%95%E5%B7%A5

運輸署回覆本報記者查詢時稱,錦田東匯路和林錦公路段,在2014 至17 年「年均交通意外率」高於香港同期整體公路的年均意外率,車禍傷亡人數由2014 年的48,增至去年的61。
理大土木及環境工程系助理教授施能藝接受本報查詢時說,有關路段除了行車道窄,另有部分斜坡位無足夠護欄,車輛失事容易墜坡。立法會新界西議員朱凱廸亦批評政府多年來拖延工程。

段路有安全隱患都可以講到“其他車一啲問題都冇”
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2019-6-28 12:22 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:09
咁就要問下點解一間正正常常嘅巴士公司會變到黑社會咁惡,連政府都要忌佢三分

不妨睇睇對岸,香島道、淺 ...

無人講巴士公司係社團
實際上政府有無後備方案?
隔離公司短雙都係叫無咁緊張
而講唔上多到支援到對家。

講起港島就仲奇怪
大把路窄過新界道路
都唔覺有限制長度嘅牌

64K換成小巴莫講上唔到
輪椅,路面使用效率低之餘
中途站難以上到車。
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:24 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-28 12:16
係唔係唔知嚟近林村同錦田人口會繼續增加?
下下64K都咁多人既
點解我唔揀揸車?

要啲人上到車,首先64K唔可以收車先啦

第二你由頭到尾都淨係紙上談兵,話人口增加,所以就要整路俾12米車行
但可行性呢?
擴闊林錦要洗幾多錢?
更重要係,做唔做到?有冇睇過凌雲寺一段係點?

宜家需求係上升啊,咁九巴入11.3米車咪得囉
既然九巴要令自己利益最大化而死要入12米車
最終無法成事
佢當然要負上全盤責任啊
洗手、洗手、洗手!
YY487 發表於 2019-6-28 12:26 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:24

第二你由頭到尾都淨係紙上談兵,話人口增加,所以就要整路俾12米 ...

07 年評估要兩億
用兩億改善一條 「年均交通意外率」高於香港同期整體公路 嘅路段值唔值,大家可以思考下
簽名被屏蔽
YY487 發表於 2019-6-28 12:28 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 12:24

第二你由頭到尾都淨係紙上談兵,話人口增加,所以就要整路俾12米 ...

即係你支持巴士公司同運輸署安排一啲違反道路車長限制嘅巴士,去行走一條 「年均交通意外率」高於香港同期整體公路 嘅路段?
簽名被屏蔽