hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 多部64K巴士懷疑在林錦公路發生連環撞樹意外 ...
開啟左側

[突發!] 多部64K巴士懷疑在林錦公路發生連環撞樹意外

053h4 發表於 2019-6-28 13:52 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-28 13:50
彎多路斜所以=一定行唔到大車?

政府認為擴闊改善彎位不足以提升安全標準
咁重用大車?

https://www.info.gov.hk/gia/general/199804/07/0407189.htm

在一九九七年年底,我們就荃錦公路迴旋處至嘉道理農場之間一段林錦公路能否改善為標準雙程雙線分隔道路的計劃,完成了進一步研究。不過,研究結果顯示,單是進行道路擴闊工程和改善彎位的設計,並不足以改善安全標準,原因是這段道路相當陡峭

簽名被屏蔽
HE7921 發表於 2019-6-29 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-6-28 13:52
政府認為擴闊改善彎位不足以提升安全標準
咁重用大車?

香港仔水塘道既1:5斜度夠相當陡峭啦,新巴咪又派12米行971
PC6429_JY6516 發表於 2019-6-29 23:07 來自手機 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2019-6-29 23:00
香港仔水塘道既1:5斜度夠相當陡峭啦,新巴咪又派12米行971

水塘道始終係一條大直路
林錦公路嗰啲係轉住彎上斜
兩個地方情況唔同
castanopsis 發表於 2019-6-30 03:11 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-6-28 12:30
高於香港同期整體公路的年均意外率

呢句簡直廢話
一條陡峭既山路,意外率肯定會高過正常市區道路
除非你將大帽山剷平,否則呢點無論如何都唔會改變

咩叫“其他車一啲問題都冇”?
意外率高唔係問題?
安全隱患唔係問題?

以林錦既斜度
擴闊咗唔代表意外率會下降,更加唔代表安全咗
反而好多時條路靚咗,司機危機意識下降,更加危險
其中一個類似例子,係西貢公路落南邊圍
擴闊拉直咗之後,架架車都衝落山,直接導致香港其中一單最嚴重既交通意外

林錦公路凌雲寺段,本身唔係特別繁忙,我認真覺得無擴闊需要
castanopsis 發表於 2019-6-30 04:23 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-28 12:16
係唔係唔知嚟近林村同錦田人口會繼續增加?
下下64K都咁多人既
點解我唔揀揸車?

唔認同你既判斷

大家都好清楚九巴性格
轉大車之後只會減班減到爆瀉為止
因此,64K如果轉到12m甚至12.8m,絕對唔會鬆動咗

而頻密既短車,同疏落既大車之間,前者吸引力明顯大好多
香港唔少鄉郊地區,就係因為小巴載唔曬,巴士疏到喊,搞到個個選擇揸車出入
當然林錦應該點都唔會好似清水灣咁,搞到20-30一班
但若果你想增加巴士吸引力,支持凌雲寺斜擴闊俾九巴轉大車減班,係好心做壞事

——————

論大方向
家陣九巴好似想淘汰短車咁,我唔係好樂見

之前都講過
要完善香港既公共交通網絡,減少路面私家車
改善鄉郊既巴士小巴覆蓋係好重要
好多地方(大棠/荔景山/大埔鄉郊/鹿頸烏蛟騰 之類)稍為執一執係可以入到短車
一直都覺得政府應補貼巴士公司做返好呢堆位,留返小巴專心做短雙都入唔到既地方
我估政府都意識到呢點,所以先搞中型巴士
當然,佢搞既方法好值得相榷,但大方向應該係咁行

今次撞樹顯示九巴唔夠短車去補位救火
你地覺得應該將剩餘既短車線轉大車
我反而覺得應該維持返短車個pool去搞返好鄉郊線

當然大家又會話唔夠司機云云
但呢個我覺得係non-issue,因為家陣最浪費運輸業人手既,係小巴
維持返一定數量短車深入鄉郊,減少小巴數量,反而先係善用司機

kitarolo 發表於 2019-6-30 06:14 | 顯示全部樓層
回應#85「中型巴士」
最後喺邊度出現? 就係
母公司旗下嘅某個樓盤……
相信「載客多咗會減班」
我哋諗到佢哋都諗到。

講遠少少,私宅PSL同小巴,
政府都唔會大攪既得利益者,
供求失衡例子實在太多。
GU9338 發表於 2019-6-30 11:28 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-6-28 13:15
以前唔用11米車係咪代表一定用唔到11米車?

以前穗禾夠全線短車,結果宜家咪又用緊12米車

印象中 64K 77K 都分別行過一次 AD 同 AV
其實九巴好應該趁 AV 退晒之前再試一次兩條路究竟常規派 11 米可唔可行
而唔係一黎就搵部 3ASV 試然後就無下文搞到而家卡關
請用文明來說服我。
YY487 發表於 2019-6-30 11:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-6-30 03:11
呢句簡直廢話
一條陡峭既山路,意外率肯定會高過正常市區道路
除非你將大帽山剷平,否則呢點無論如何都唔 ...

凌雲寺段意外頻生,係有事實證明,亦非一朝一夕嘅事

http://laiwaihung.org/main/p4/main_4.htm
https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E ... -%E5%A5%BD%E9%9A%AA
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20111024/15733363
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20090212/12194444
https://www.dailymotion.com/video/x4ke8kg

隔離嘉道理農場段擴闊咗之後,意外率唔見得高過凌雲寺段

簽名被屏蔽
tunghang 發表於 2019-6-30 11:48 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-6-30 11:28
其實九巴好應該趁 AV 退晒之前再試一次兩條路究竟常規派 11 米可 ...

AV臨退都已經破禁行西沙路同入黃石,林錦多年都唔搵11米行恐怕都係試車失敗
PC6429_JY6516 發表於 2019-6-30 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2019-6-30 11:28
其實九巴好應該趁 AV 退晒之前再試一次兩條路究竟常規派 11 米可 ...

搭過幾次77K 感覺粉錦公路冇林錦公路咁大問題
只係某啲位太窄 例如高爾夫球場嗰度
部車太闊而對頭又係重型車好麻煩