hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關九巴新版豬紙設計問題,署方答覆 (14/9更新) ...
開啟左側

[其他] 有關九巴新版豬紙設計問題,署方答覆 (14/9更新)

關閉 [複製鏈接]
lsc04d11 發表於 2019-8-12 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2019-6-29 07:59
換句話說,即係老九應該唔打算換番正常紙,堅持要用垃圾紙。

順帶更新:

296a/296c喺觀塘市中心換左新紙 但我研究左3分鐘都睇唔到有改動左。。。
FY5856 發表於 2019-8-12 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-8-12 12:52
296a/296c喺觀塘市中心換左新紙 但我研究左3分鐘都睇唔到有改動左。。。

呢個係新玩法
我指改動既係 296C, 22/7/2019, 彩頤花園同景泰街個埋站既問題,同樣日期既改動適用於 1A, 11B, 11D, 13D, 17, 213D, 296P

而新玩法係,係紅盤或鐵盤裡面,如果有其中一張紙轉黑白版,新玩法會連同一格既其他線都轉晒黑白版,就算資料冇改都好。因為裡面其實係同一條紙條黎。斷估原因係因為唔想一張係彩色靚靚版,下面即刻係黑白垃圾版。呢估玩法係 7 月尾開始。好似 33 沿線出現先。

正如下圖,37 改左,「連帶關係」下,同一條紙條既 32, 33A 就算冇任何資料轉左,都一齊轉黑白。

呢個玩法既延伸係有部分線冇車內紙要貨個陣,就算冇野改都會自動轉黑白紙,日期都冇改。所以 39M 而家車內紙係 2016 年版,但其實岩岩出左唔係好耐。

PS:
截止2019年8月12日1900時,暫時發現:

大部份分站已更換為垃圾紙的路線:
1, 1A, 5, 5A, 6D, 7, 8, 10, 11B, 11D, 13D, 17, 28, 30X, 37, 44, 48X, 59X, 60M, 60X, 68F, 77K, 81, 81C, 85X, 86, 91M, 91R, 92R, 93K, 94, 98P, 98S, 99, 101, 101R, 101X, 102, 102P, 102R, 103, 103P, 104, 106, 106A, 106P, 107, 107P, 109, 110, 111, 111P, 112, 113, 115, 115P, 116, 117, 118, 118P, 170, 171, 171A, 171P, 182, 182X, 213D, 219X, 234A, 234B, 259D, 259X, 260X, 267X, 268A, 268P, 276, 278X, 281B, 281X, 291P, 296C, 296P, 297, 301, 302, 302A, 307, 307A, 307B, 307C, 307P, 601, 601P, 606, 606A, 606X, 619, 619P, 619X, 621, 641, 671, 678, 680, 680A, 680B, 680P, 680X, 681, 681P, 690, 690P, 904, 905, 905P, 914, 914P, 914X, 948, 948A, 948B, 948P, 948X, 980A, 980X, 981P, 982X, 985, N41X, N118, N121, N122, N170, N171, N182, N241, N290, N293, N619, N680, N691, W3

一出世便是垃圾紙:
33, 73P, 92R, 985A, 985B, T74

自身未有改動但因連帶關係而更換:
(同一路線只有部份分站被一併更換)
2, 2A, 2X, 3B, 3D, 8A, 5C, 5P, 5X, 5D, 5M, 11, 13M, 14, 14D, 14H, 15, 16, 30, 32, 32H, 33A, 35A, 36, 38, 38A, 38B, 39A, 40, 40X, 41, 41A, 42, 43C, 43P, 43X, 46P, 46X, 47A, 47X, 48P, 49X, 53, 61X, 62X, 68X, 73X, 92, 96R, 98C, 98D, 99R, 213A, 213X, 230X, 234X, 238M, 238X, 243M, 243P, 258X, 263, 290X, 293S, 296D, 299X, 603, 613, 673, 891, 934, 934A, 935, 936, 936A, 960, 960C, 960S, 968, 968A, N216, N252, T277, W2

現有車內核突聯盟成員包括:
1A, 5, 6C, 6D, 7, 10, 11B, 11D, 17, 28, 33, 30X, 44, 48X, 59X, 68F, 81, 81C, 86, 88, 102, 104, 106, 106P, 107, 109, 111, 112, 116, 170, 171, 219X, 234A, 234B, 259D, 260X, 276, 278X, 297, 690, N121, W3

沒有更改原有日期之車廂黑白紙
39M, 67M
(推測) 26M, 36M, 43, 203E, 613

有漏請指

YY487 發表於 2019-8-12 22:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| kay 發表於 2019-8-13 10:32 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2019-8-12 19:17
呢個係新玩法
我指改動既係 296C, 22/7/2019, 彩頤花園同景泰街個埋站既問題,同樣日期既改動適用於 1A, 1 ...

話時話,你之前PORT左,有無RESULT返黎
呢D野無可避免見步行步,但大致上都有方向同目標

就係:換返D見得人既豬紙

政府部門最怕係咩,就係你死咬住唔放

所以點解有人提倡逢見到九巴脫班就搵TCU
儲埋一LOT證明九巴服務水平差劣

再間接證明申訴專員公署係
九巴脫班可以無限LOOP
世界很簡單 人類很複雜
HT408 發表於 2019-8-13 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
大老山搬咗去大埔?
垃圾都唔係咁吖
~~Knysna~~ 發表於 2019-8-13 14:55 | 顯示全部樓層

74A,N73 & N271個別車站亦已更換新豬紙 3.jpg

ATSE40 發表於 2019-8-13 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-8-12 09:37
其實依家堆豬紙
寫返實際時間表
其實問題唔係好大

其實睇得出九巴想同其他公司有啲分別,啲嘢左右倒轉,啲排位都唔同過其他公司(不過個色就同某電視台新聞撞哂色囉)。

但係佢而家要加返啲班次嘅話都唔係好易做得好,啲位唔夠大啲字又要夠spacing,仲要加埋啲轉乘資料(起碼要有個網址/QR code俾人access先得㗎)同埋特班,最尾就變咗好似259D張紙咁啲字乸埋一舊又唔靚又唔易明(不過九巴點會諗呢啲)。仲有啲地區名有啲有有啲無,有啲得中文,有啲就錯嘅,我諗整走佢一定俾而家善用空間,又可以俾多啲嘢嗰班人做
回力鏢嚟得好快㗎
ATSE40 發表於 2019-8-13 23:18 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2019-8-12 19:17
呢個係新玩法
我指改動既係 296C, 22/7/2019, 彩頤花園同景泰街個埋站既問題,同樣日期既改動適用於 1A, 1 ...

細心啲睇就見到啲紙係有啲唔係透明嘅膠紙(唔記得咩名)痴埋一齊而唔係一張過,相信係方便更換又可以統一,個最後更新日期如果無嘢改會係原本嗰張嘅時間。
另7B部分站位及2E已更換新豬紙,惟2E更新日期為明日(14/8),未知原因。但同時203C過咗咁耐仲未換。

回力鏢嚟得好快㗎
FY5856 發表於 2019-8-14 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2019-8-13 23:18
細心啲睇就見到啲紙係有啲唔係透明嘅膠紙(唔記得咩名)痴埋一齊而唔係一張過,相信係方便更換又可以統一 ...

真係要講既話,其實係一條長既硬卡紙、上面用磨沙膠紙或普通膠紙,打直排 2-3 張 A4 紙痴上去,或者最多 2 張拉長左既奇怪size,再放入個 PVC(?) 膠袋裡面,面頭再加多一塊硬膠,下面用螺絲上實。
 樓主| kay 發表於 2019-8-14 15:10 | 顯示全部樓層

依家講到九巴審視緊設計

呢一下就要迫運輸署要九巴改善

是但拎張前面版友提過既279S
或者拎返舊版本,再講新版本有好多空間剩唔好浪費
世界很簡單 人類很複雜