hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 269M 部份特別車字軌將改派 12 米車
開啟左側

[路線消息] 269M 部份特別車字軌將改派 12 米車

JV1376 發表於 2019-6-27 23:20 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-6-27 12:17
咁我又有啲好奇點解265M快唔起
明明已經停少一堆站同燈

因為265M多客上落,269M相對少客,加上天水圍東既燈比較順,所以兩條線行車時間差唔多
JV1376 發表於 2019-6-27 23:24 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2019-6-27 09:28
唔係唔熟 以前265M都係咁行

你唔熟就唔好亂up啦,265M淨係天北都夠打爆架車,唔係點會做3M重組啊
EX-TL 發表於 2019-6-28 00:39 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2019-6-27 13:16
純粹從用車上考慮31M與269M確是同類。

但若果31M延長至祖堯邨,每方向路程比今天的長最少2公里(大約變 ...

31M繁時葵芳總站經常大排長龍, 唔應該搬上祖堯, 反而我覺得可以諗下峻巒嗰條本身屬於中型巴士路線嘅268M由荃灣西站延長去祖堯, 經楊屋道 葵福路 荔景山路, 轉用短單/雙, 269M縮短至葵翠邨轉行大車.
alcc172517 發表於 2019-6-28 01:43 來自手機 | 顯示全部樓層

唔可以用西鐡站天耀圈堆燈陣比, 天東果邊路唔會慢過行朗天路太多,天福路天慈到銀座唔多燈,一路順到尾既機會都唔細,天福路到天龍路7-10分鐘係可以完成到,265m 係大欖條等車隊長期水蛇春咁長,再加埋同978 279x 放埋一齊,大家鬥塞,轉車站隨時等十幾分鐘都走唔到,269m 條隧排左另一邊,又相對小上落,所以未搞到咁易追到.不過而家已經難左啲,早幾年265m 仲用緊堆ap, 頂住閘爬屯公行得果20咪,269m 用e3 ats ,atse,又下下跟住265m尾,上公路先爬頭變相唔會太爆,尤其atse 可以60-70咁上晒,果期既269m 係可以仲快過265m 到天華路(當同步荃景圍天橋起步)
dcyw 發表於 2019-6-28 08:30 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-6-28 00:39
31M繁時葵芳總站經常大排長龍, 唔應該搬上祖堯, 反而我覺得可以諗下峻巒嗰條本身屬於中型巴士路線嘅268M ...

其實我的意思是無謂打31M主意,根本無幫助可言。
HR1377 發表於 2019-6-28 08:44 來自手機 | 顯示全部樓層
31M繁時葵芳總站經常大排長龍, 唔應該搬上祖堯, 反而我覺得可以諗下峻巒嗰條本身屬於中型巴士路線嘅268M ...

雙層巴士可以駛入峻巒總站?

如果268M延長需要加幾多部車?

短單一到春秋二祭便會出現短缺情況
JX9097 發表於 2019-6-28 09:12 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-6-27 16:56
應該係梨貝街近石華樓彎位太急
有關(祖堯亦類似,兩邊上落嘅彎位
而有對頭車時會太過抆水)

若果係彎位問題的話
可唔可以將石華樓平台削入d
然後將彎位擴闊呢?

P.S. 政府要做嗰陣, 幾難都唔係問題
       九龍東康華苑對出彎位山坡一樣削緊
       用嚟增加交通流量, 以應付安達臣交通需求
kitarolo 發表於 2019-6-28 10:15 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-6-28 09:12
若果係彎位問題的話
然後將彎位擴闊呢?

P.S. 政府要做嗰陣, 幾難都唔係問題

認同要整一定有辦法
東涌道咁大工程一樣做到
最快可實施就係加交通燈
避免喺最高危處相遇。
dcyw 發表於 2019-6-28 13:52 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-6-28 09:12
若果係彎位問題的話
然後將彎位擴闊呢?

大致同意可以考慮削坡,但與藍田康華苑外的類近,主要是削對面山坡,而非住宅一邊。

假如向石華樓一邊削坡,房屋署有需要修改消防通道圖則。

另外,梨貝街總站亦有可能需要再稍作修改才可更方便使用12米車輛,但又有否空間作修
改?因為除了車路和專線小巴86系、403系的候車處外,其餘地方均屬石籬(一)邨管轄
範圍,涉及房屋署及基匯資本(甚至怡峰苑)。
AtrHenu 發表於 2019-6-28 14:04 | 顯示全部樓層

好啵,反正條268M係同當年條263M一樣都係單層運櫈級而且又可以補埋楊屋道,葵盛一帶的欖隧缺口;
而且就算全數用短單都應該夠載的.