hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員建議重組252和61M、加強A31P服務,改善234A/2 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員建議重組252和61M、加強A31P服務,改善234A/234B服務

neoplan720p 發表於 2019-7-4 11:10 | 顯示全部樓層

如果覺得接駁線要拉去荃灣、青衣,就代表客量有得救 / 唔駛燒錢,咁我想問而家268M客量係點?

接駁線既功能,唔係單單睇自己呢條線盤數。
因為包左極多轉乘優惠,所以條線係蝕硬。
但只要佢成功拉到客,由原本坐地鐵 / 其他交通工具,變成坐接駁線到轉車站再轉車出市區,係巴士公司眼中,其實已經有賺。(當然客量唔可以太少)

296A到今日,明顯係蝕錢(蝕得多唔多就後話),但你唔會見到間公司cut 到佢變20-30分鐘一班,因為無左佢,好多新東新西線既客量都會受到影響。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
leo_ku 發表於 2019-7-4 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-7-4 11:49 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-7-4 11:10
如果覺得接駁線要拉去荃灣、青衣,就代表客量有得救 / 唔駛燒錢,咁我想問而家268M客量係點?

接駁線既功 ...

我贊成接駁線係要用成盤數去睇

但平心而論,
268M只係去西站,本身定線上冇覆蓋最多人嘅荃灣市中心;
68E拉去青衣站後,客量都比停留係大欖轉車站時好;
而252現時個班次真係好垃圾,本身掃管笏部分屋苑距離43小巴站位都有一段路,轉西鐵都要兜大圈入屯門再出嚟

一般人都唔鍾意連區內線/附近區域都要轉車
住新界西屋苑,我相信普遍都想有部直車出荃葵

巴士公司眼中可能係睇盤數,但一般而言巴士仲有某程度嘅社會責任
Snoopy@FB8617 發表於 2019-7-4 12:05 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-7-4 11:49

但平心而論,

本身社會責任都冇實際定義既
巴士公司有提供全日服務
某程度都已經可以叫符合左社會責任

同其他小區唔同

係基本上冇咩競爭對手下
全日做密252都夠老九袋袋平安

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
andy92 發表於 2019-7-4 13:31 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-7-4 11:10

接駁線既功 ...

見過幾次 268M 都有客搭出荃灣,但客量小巴都夠載有突

KW2523 發表於 2019-7-4 13:55 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-7-4 11:49

但平心而論,

68E一來冇咗264M執到279X雞

二來以前個站名用八鄉路你覺得有幾多人識係欖隧個站橋底
2076 發表於 2019-7-5 02:48 | 顯示全部樓層

其實252開乜班次,去邊度,掃管笏都係硬食,九巴冇誘因去改252,更何況遇正屯門公路塞車,252係唯一能夠維持穩定班次的車
不過61M/252其實真係有空間執一執,61M嘉和里村後直達轉車站+252開252M,唔係冇得諗,只係九巴要用多唔少車,但係又做返同一班客 (除非拉埋234A/53落水)
252M冇需要去哂葵芳同荃灣,反而玩直達葵芳未必唔得
同埋252可以同252M來回都做到聯合班次,回程只要252在252M經過後10分鐘開車就冇問題
抗議962B重組
還我962全日服務
castanopsis 發表於 2019-7-5 18:22 | 顯示全部樓層
F428Z 發表於 2019-7-3 20:27
我可以答你如果934 延長碧堤兜麗城大涌道都唔會差好多甚至同 962B 可以打和, 因為汀九橋同長青都係例塞.  ...

唔信
家陣234D深井上車要接近20分鐘,先到祁德尊尾站上公路
汀九橋無論點塞車,都唔使塞成20分鐘咁誇張
特別係荃灣路朝早聽聞都會多車

castanopsis 發表於 2019-7-5 18:51 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-7-2 11:02
252M 個目的都係借掃管笏新樓抽水
加強埋青龍頭同深井服務啫
其實咁樣重組,234A 都可以乘機 cut 埋
將 252M 兜埋上浪翠園,其餘維持伍議員建議
咁樣可能其實唔洗額外資源都可以做到更好服務

唔覺
伍議員個方案
就算食埋234A,都要加唔少額外資源

252M食234A方案
其實等於將252拉出浪翠園,然後再將234A拉埋去葵芳,兩者繼而合併
252出浪翠園做返234A班次,要加2車
234A拉去葵芳又要再加多2車
當然合併可以節省休息時間,但埋單應該都要加3部

反而,如果234A學我上面講
改做 青龍頭深井>屯公>荃灣>葵興芳>荃灣路屯公>深井青龍頭 循環
真係可以唔加車都做到 青龍頭深井<>葵興芳

然後再加多兩部車落252做10分鐘一班
無論對掃管笏定深井,效果都絕對好過加3架車落252M,但只係做到15/20

lsc04d11 發表於 2019-7-5 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-7-4 11:43
296A 作用自從有290系,798後已細左.

每日用家講番句  以前我都搭61x 黃大仙轉290(當時未有290x全日)  但試過幾次之後 改為61x黃大仙轉任意一架往觀塘既車轉296A   之後細心觀察62x時間直達觀塘   發現轉296A真係快勁多同穩定得多 (尤其暑假及上學日之分別)