hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴75X走線
開啟左側

[問題] 九巴75X走線

Snoopy@FB8617 發表於 2019-7-6 12:45 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-7-6 11:33
而家85X集中將紅土去全個新東推上去轉車非繁客量仍然係相當一般,75X咁行生存機率更低,我個人睇得好淡

其他 ...

倒返轉諗
拆條275X出嚟後到屯馬開通後
唔夠客既大條道理取消

而且論屯馬線既影響
85X應該更加會正面交鋒275X生存機率可能仲高過85X

其實而家非繁85X既班次
對街客轉車未必真係咁吸引

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KW2523 發表於 2019-7-6 17:12 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-7-6 12:45
倒返轉諗
拆條275X出嚟後到屯馬開通後
唔夠客既大條道理取消

佢地唔會希望單向俾大埔價去沙田,紅土會要85X多於275X

唔好調轉因果,如果需求足以支持密車班次點會疏...
Snoopy@FB8617 發表於 2019-7-6 18:06 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-7-6 17:12
佢地唔會希望單向俾大埔價去沙田,紅土會要85X多於275X

唔好調轉因果,如果需求足以支持密車班次點會疏...

轉車既話可以退差價
85X明顯對正條屯馬線
要突圍唔係咁易
當然希望兩者並存到

我本身想講既係老隧轉85X未必如大家想像中咁普及
一般大眾好多都唔知85X
用佢嚟project其他線又或者轉車需求其實未必準確
 樓主| ricky 發表於 2019-7-6 19:06 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-7-6 11:33
而家85X集中將紅土去全個新東推上去轉車非繁客量仍然係相當一般,75X咁行生存機率更低,我個人睇得好淡

其他 ...

但85X在繁時家計會前都超頂閘,咁都夠食啦。
前荃葵青區居民
 樓主| ricky 發表於 2019-7-6 19:13 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2019-7-6 11:08
你唔好忘記有85x存在,你咁行已經係重疊,客源有保證嗎?係土瓜灣來計,行彩虹道點都快過聯合道加黃大仙 ...

重疊?如果你覺得乘客用85X轉75X/74X去大埔,就覺得重疊咯。但一般乘客都唔會咁轉折,搭75X一程過算數。如果75X改道,土瓜灣去大埔班客一樣keep到,85X繼續靠土瓜灣去第一城/馬鞍山班客,咁無重疊呀﹗
前荃葵青區居民
KW2523 發表於 2019-7-6 19:55 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-7-6 18:06
轉車既話可以退差價
85X明顯對正條屯馬線
要突圍唔係咁易

九記難肯唔屈人錢退差價,青沙足以睇到
85X兩繁有新蒲崗頂,如果肯拉上去幫補少少客量下跌一定有,不過未去到要削減服務時間

而且再換一個角度,而家75X少客未必反映唔到大埔紅土客源,轉車方法唔計85X大隧轉其實冇乜可以明顯比直接搭75X快最少10分鐘

hadboy5 發表於 2019-7-6 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-7-6 19:13
重疊?如果你覺得乘客用85X轉75X/74X去大埔,就覺得重疊咯。但一般乘客都唔會咁轉折,搭75X一程過算數。 ...

新75X出現會令到85X被陰乾甚至會被取消,你想見到相關現象嗎?想知非繁紅土支唔支持到兩條大隧轉車線
 樓主| ricky 發表於 2019-7-6 23:48 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2019-7-6 22:38
新75X出現會令到85X被陰乾甚至會被取消,你想見到相關現象嗎?想知非繁紅土支唔支持到兩條大隧轉車線
...

兩個客源都唔同。
75X同85X兩條線都去緊土瓜灣,如果互相影響客量,應該而家都影響到。你最多話75X唔夠客,所以搵樂富至鑽石山補客。
前荃葵青區居民
Snoopy@FB8617 發表於 2019-7-7 00:21 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-7-6 19:55
九記難肯唔屈人錢退差價,青沙足以睇到
85X兩繁有新蒲崗頂,如果肯拉上去幫補少少客量下跌一定有,不過未去到 ...

咁都有279X做例既
75X而家做唔到紅磡之外
感覺兼時間上都頗兜
係紅磡站轉車可能係更多人揀既選擇
hadboy5 發表於 2019-7-7 00:28 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-7-6 23:48
兩個客源都唔同。
75X同85X兩條線都去緊土瓜灣,如果互相影響客量,應該而家都影響到。你最多話75X唔夠客 ...

一條十分直接,另一條兜到死,點會而家影響到?
75X相信係歷史因素多過唔夠客先兜黃大仙,而且最初係獅隧紅土落九龍城,而家夠客與否有保留,當然紅土係繁榮左