hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴75X走線
開啟左側

[問題] 九巴75X走線

castanopsis 發表於 2019-7-7 03:12 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-7-6 11:33
而家85X集中將紅土去全個新東推上去轉車非繁客量仍然係相當一般,75X咁行生存機率更低,我個人睇得好淡

其他 ...

大埔北區人口多過馬鞍山N倍
若果大埔北區班客,識得去大隧轉車
85X馬鞍山:老隧客量比例,會係大約1:3

即係話
繁時一班頂閘既85X,老隧會落90人,然後餘下30人繼續去馬鞍山

有無發生?
無,not even close

原因係
大埔北區去紅土,七八成都唔會搭85X
呢班客入面,有一半係因為唔識轉車
另一半,相信係嫌85X疏車/大隧難上車
總之就走咗去其他交通選項

75X若果可以拉落紅磡,跟85X上公路
一來可以搶返大批紅磡、土瓜灣既大埔客
二來可以同85X產生協同效應,谷密紅土大隧車既班次,進而增加大隧轉車對沙田北區既吸引力
以大埔人口,條線絕對會好做過85X
castanopsis 發表於 2019-7-7 03:22 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2019-7-6 11:08
你唔好忘記有85x存在,你咁行已經係重疊,客源有保證嗎?係土瓜灣來計,行彩虹道點都快過聯合道加黃大仙 ...
係土瓜灣來計,行彩虹道點都快過聯合道加黃大仙,鑽石山站同觀塘鑽石山站有一段距離,對於大埔來講,行遠左仲要係大圍再轉多程,不如直接係九龍塘轉,去到大埔後要坐多程接駁巴先到家,一程過75m有助佢地善用鑽石山站

85X去馬鞍山,75X去大埔
如上面我同snoopy版友所講,85X轉車既大埔客係少數
紅磡一帶,甚至個個都係落紅磡站轉東鐵
新75X客源同85X基本上不構成重疊

至於鑽石山站問題,唔係好明你意思
我個方案本身係二拆三(74X彩虹上橋、75X跟85X行、75M補聯合道至鑽石山)
鑽石山仍然有75M,新蒲崗可以行去紅萼樓/鑽石山/景泰街上車
點解一定要堅持75X塞彩虹道燈陣,兜入鑽石山打圈?
KW2523 發表於 2019-7-7 03:34 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-7 03:12

人口=/=該區前往某區域需求,東區同南區人口好多,需求應該好大,77流水唔講99假日日間出入香隧客量一樣非常一般,以現有最合理選擇使用量判斷其實更準確

而就算真係有需求因為唔識轉而唔揀,都係宣傳不足,沿途分站掛張紙甚至貼廣告足以解決 ; 要位坐嘅喺75X車上,不過睇得出好少

除咗85X轉車外冇巴士轉車方法有合理價格而明顯快過75X,客源好可能唔足以支持直出而且絕大部份已經搭緊仍然快過新75X嘅鐵路(通完屯馬就更加),簡單D講根本冇乜新客俾你吸得到
castanopsis 發表於 2019-7-7 03:59 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2019-7-7 03:34
人口=/=該區前往某區域需求,東區同南區人口好多,需求應該好大,77流水唔講99假日日間出入香隧客量一樣非常 ...

鴨脷洲人口並唔多,全島加埋,只係8.6萬人(大約等同 寶林 人口)

而就算真係因為唔識轉而唔揀,都係宣傳不足,沿途分站掛張紙甚至貼廣告足以解決

加強宣傳固然有一定效果
但你問下身邊親友,有幾多個真係識巴士轉巴士?
分分鐘樓下巴士線都未數齊,要佢地識得轉車,其實唔容易

更重要既係
轉乘要成功,密車係必要條件,因為轉車無得預時間
密轉疏,其實吸引力已經差好遠
疏轉疏,就算好吸引且大需求既組合,都從來未試過成功,一個成功例子都無

85X個班次,作為轉乘線,係唔合格
大埔都仲算係密轉疏,北區沙田唔少位置直程係疏轉疏,注定唔會work

最後除咗85X轉車外
冇轉車方法有合理價格而明顯快過所謂嘅特慢直車,客源好可能絕大部份已經搭緊75X,根本冇乜新客俾你吸

好簡單
紅磡/黃埔,你會唔會搭85X、75X?
呢區係唔少紅土線非繁客倉,但個個走曬佢紅磡站搭東鐵
單係呢度已經有唔少新客

更重要既係
既然大家都覺得75X慢到嘔
屯馬線通車之後,仲會唔會有人陪你兜聯合道/樂富/黃大仙/鑽石山?
改快75X除咗吸新客之外,亦係想確保家陣搭緊75X既客,繼續搭巴士入大埔

最後
四美街總站拆遷、74X紅萼樓尾站上公路
會有為數唔少既新蒲崗客,走落景泰街搭新75X
加埋啟德,不失為一個新客源

KW2523 發表於 2019-7-7 04:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-7 03:59
鴨脷洲人口並唔多,全島加埋,只係8.6萬人(大約等同 寶林 人口)

講漏 : 要搭巴士嘅搭咗75X,絕大部份搭緊屯馬通完一樣快過新75X嘅鐵
所以屯馬通咗新75X只會同而家75X紅土使用量一樣咁低

至於新蒲崗,繁時首先屯馬會分走一部份人去搭鐵,剩低嘅仲有74B可以加強服務取代,以非繁個人流就轉85X都可以接受 ; 你覺得啟德會行入口更近嘅隧道出彩虹搭74X定行出去再上天橋搭75X?
又調轉因果,多人揀搭巴士足以支持密車班次點會疏?如果要密先有人搭,咁架88密唔密?又有冇人搭?
castanopsis 發表於 2019-7-7 05:11 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-7-7 04:09
講漏 : 要搭巴士嘅搭咗75X,絕大部份搭緊

紅土紅土,75X邊個站做緊紅磡?
定係你認為班客會搭75X兜曬半個九龍中,然後浙江街落車行去黃埔?
根本75X拉落紅磡,紅土段客量已經可以即刻翻倍

屯馬通完一樣快過新75X嘅鐵

然後速度問題
如果參考返85X、74X車程作估算,新75X紅土車程如下:

紅磡(家維邨)> 廣福道 —— 39.6分鐘
土瓜灣(欣榮花園)> 廣福道 —— 28.6分鐘

而屯馬線
若果以市區每站兩分鐘,鑽石山<>顯徑4分鐘計,即為:

何文田站>大埔墟站 —— 32分鐘
土瓜灣站>大埔墟站 —— 30分鐘

但由於廣福道/大中/廣福邨/富善,都離大埔墟站有10-15分鐘步程/駁腳車程
同時紅磡旺區行去何文田站要再加5分鐘
變咗巴士無論紅磡定土瓜灣,都有車程上既優勢
新蒲崗九龍城就更加唔好講,巴士贏曬
當然計埋等車個差距又會收返窄,但轉少兩次車之下,巴士吸引力係好大

啟德會行入口更近嘅隧道出彩虹搭74X定行出去再上天橋搭75X?

啟德唔係講緊啟晴邨/朗德邨,而係太子道東沿線既發展
講多無謂,貼圖最實際

又調轉因果,多人揀搭巴士足以支持密車班次點會疏?

知名度都會影響客量
轉車組合既知名度,係低過直車好多好多
最佳例子係373A/978,279X轉968時間唔會慢過一程373A/978幾多
但373A轉全日之後,968依舊高客量,但978自己都變成半條線皇

而班次太疏係會影響吸引力
要知道,一個唔好彩等20分鐘85X,已經夠你由大埔墟搭到九龍塘
直車疏車無問題,我可以預好時間望住ETA落樓
轉車ETA/定點根本完全無用

你提到88
一來佢班次好過85X一截
二來佢班客大多數都唔係轉車,而係真係要去沙田
hadboy5 發表於 2019-7-7 09:42 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-7-7 05:11
紅土紅土,75X邊個站做緊紅磡?
定係你認為班客會搭75X兜曬半個九龍中,然後浙江街落車行去黃埔?
根本75X ...

轉車組合知名度果度,279x轉968的知名度唔細,但上唔到車的機會更加唔細,本身968都接近任何時段都坐滿,轉車同直車的吸引力差好遠,上水要要轉不如紅隧轉,又多選擇又快,欖隧唔似屯轉有特車,加埋總車資又貴,時間唔快得多
hadboy5 發表於 2019-7-7 09:55 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-7 03:12

85X落車的大隧客,有沒有因頂唔順濱景石門第一城而落車轉85M或其他馬鞍山路線?而家特別班次快原線十至十五分鐘咁少?但佢跟返75X咁行,去到紅土交界先屈返上去,囌聯合道係最佳的選擇,除非特別班次係紅磡開,唔係九龍城快的感覺唔會多,我的構思係,75X係黃埔開後跟12A去到九龍城然後61X去鑽石山返回原線,新的75M盛德街開經樂富黃大仙去地直上大隧,沙中線通車對鑽地批客影響唔會大,因為同而家一樣轉咁多次車,頂盡係架車無咁逼,所以的覺得鑽地依舊兩線去大埔會實際D同安全D,你唔好忘記車鏈級74X而家坐陣都未搞得掂批客,因為果批客係港島東的轉車客加埋觀塘線沿線的客貪佢特快返大埔,屯馬線通曬車呢批客唔會消失,理由同上,至於四美街,我同意可以Skip,咁如果黃大仙警署後直上鑽石山站會不會好D
 樓主| ricky 發表於 2019-7-7 10:02 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2019-7-7 00:28
一條十分直接,另一條兜到死,點會而家影響到?
75X相信係歷史因素多過唔夠客先兜黃大仙,而且最初係獅隧 ...

仍然覺得拆線先有出路,起碼到時兩條線,起碼仲有一條路線係多客量,再在另一條客量差的路線減班。
前荃葵青區居民
hadboy5 發表於 2019-7-7 11:00 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-7-7 10:02
仍然覺得拆線先有出路,起碼到時兩條線,起碼仲有一條路線係多客量,再在另一條客量差的路線減班。
...

我就一直支持拆線,但跟85X的危險性在於運吉會用新75X去食85X,行鑽石山只係買保險,等佢陰得無咁易