hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 270B客量統計
開啟左側

270B客量統計

clivetock 發表於 2019-11-5 22:41 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2019-11-5 14:02
唔只運吉既, 連規劃果陣都明顯已經係保鐵

香港地勢太畸形, 山多平地少之餘, 所謂市中心又不成比例地大

當年政府個政策好似話透過減少車位鼓勵啲人唔好買車,所以車位越嚟越少;但結果係買車嘅人話之你冇車位,買咗車無位泊咪通街泊,停車場冇位咪出面排長龍,兩者都加劇塞車問題
呢一兩年可能嘈得多先至研究增加車位同埋引入高科技泊車,但係一時三刻邊度變啲車位出嚟?

加車稅牌費隧道費呢啲作用有限,就算大幅加價都大把人比得起,同時又得罪不同既得利益者,你睇吓上次淨係話罰款加一百已經引起強烈反彈
T277 發表於 2019-11-7 11:17 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2019-11-4 16:49
香港咁細, 花時間搞私家車黎都嘥氣~
私家車數量個問題, 其實係要由泊位解決~
...

港仔咁要面, 增加屍家車泊位只會坐大車主氣焰, 理直氣壯渣架車出來阻住公共交通正常運作
家陣巴士馬力大, 起步快, D屍家車已經難左爬巴士頭, 而家陣D巴士佬駕車都進取左, 屍家車恰唔到巴士就發爛渣

其實最好方法, 又唔影響市場經濟原則既, 係限制每年考車牌人數, 香港唔同大陸, 無車唔等同斷腳, 搭公共交通一樣好有面子, 大把中環老闆擁抱0066。

又或者, 政府回購所有駕校, 統戰私人教車師傅, 全部駕駛訓練&考試由政府統一協調, 一樣得
T277 發表於 2019-11-7 11:23 | 顯示全部樓層
chamberlain 發表於 2019-11-4 23:41
北區走線真係要靠拆線先搞得掂短期可以直入清河邨總站再出返黎,唔洗兜入北區醫院個邊,停少兩支燈
都可以 ...

270B改彩園做總站咪得囉, 最順路, 反正都係過條天橋, 行車時間又省左好多
同樣277E/277P都可以咁做
只要彩園路上火出面個停車坑改做巴士站已經得
Kj2052 發表於 2019-11-7 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-11-7 11:23
270B改彩園做總站咪得囉, 最順路, 反正都係過條天橋, 行車時間又省左好多
只 ...

無位
T277 發表於 2019-11-7 12:08 | 顯示全部樓層

你去金鐘(東)睇下, 成堆下繁大西北&新界東特快過海線幾廿班車排住隊開咪又係咁

同埋以前273A/276B/73/73A都擺彩園, 成4條線, 用埋Lift口果個位擺車, 點會無位

你277E同276B一樣都係20分鐘一班咋

大不了273A部分班次踢出上火起載, 放番D位出來囉
stevechau 發表於 2019-11-7 15:56 | 顯示全部樓層
T277 發表於 2019-11-7 11:17
港仔咁要面, 增加屍家車泊位只會坐大車主氣焰, 理直氣壯渣架車出來阻住公共交通正常運作
家陣巴士馬力 ...

完全唔明第一句乜頭乜路
不過一般起步咩車都好, 馬力係零用途, 扭力同波段配合先係重中之中
單睇馬力對汽車這回事只係得play group程度的認識~

至於你話恰唔到巴士就發爛渣......咁路面同社會一樣, 咩人都會有, 揸小巴村巴就唔會恰巴士??
佢地咪恰得仲勁, 咁依你LOGIC唔怪得有人覺得所有村巴小巴都要被取締啦, 更唔講的士, 取締埋佢地啦~

至於限制考車牌人數......簡直係無用, 大把人有牌唔揸, 更多既都係雪藏去到外地先揸~
你比唔比佢地考都唔影響本地用車人士......反而每5年就要將1,2號牌重新考一次, 可能黎得仲有效果~

簡單講, 揸車好多時都唔係為面子, 不過可能暱下比有車人士傷害過你既面子而覺得有車係為面啦~
我自己作為假日車車主, 亦都係一個嚴重地正在考慮轉為每日使用上下班返工既駕駛人士, 揸車其實真係無乜特別有面, 不過就算返工同屋企都係市區, 都真係可以出到一個NEED出黎囉~
chamberlain 發表於 2019-11-8 17:34 | 顯示全部樓層

只 ...

支持彩園路上火停車坑改為巴士站
C.K.F. 發表於 2019-11-8 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
只 ...

無啦~ 要改唯有等你做咗九巴高層先得。
Kj2052 發表於 2019-11-9 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層
而家坐緊1730開的270b在長沙灣道頂閘
C.K.F. 發表於 2019-11-9 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2019-11-9 18:10
而家坐緊1730開的270b在長沙灣道頂閘

我都正坐緊呢班車呀!