hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組41 45 46 241X
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重組41 45 46 241X

樓主| FaiYat0112 發表於 2019-7-9 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2019-7-9 11:44
呢個方案係好,但係咪要增設45->36B轉乘優惠呢?(話曬46經荔枝角道,上海街一帶和西九站高鐵站啵);
仲有,如 ...

我諗住45縮短去美孚之後就會上12米,到時就冇藉口再話冇車
 樓主| FaiYat0112 發表於 2019-7-9 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-7-9 15:05
理解,祖堯用車問題的確麻煩,
但祖堯直接cut淨只往美孚的46又做得太盡

45縮短去美孚就唔使受限,轉用大車
kmb71k 發表於 2019-7-9 19:50 | 顯示全部樓層
FaiYat0112 發表於 2019-7-9 10:30
6C/6F唔經何文田忠孝街
同埋遇上紅隧車龍嘅話漆咸道北好難避

荔景/瑤根本都唔多人去何文田
何文田搭得45都係往返深水埗/長沙灣/美孚
仲有既係
45班次已經輸晒俾6/6C

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| FaiYat0112 發表於 2019-7-10 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-7-9 19:50
荔景/瑤根本都唔多人去何文田
何文田搭得45都係往返深水埗/長沙灣/美孚
仲有既係

所以我咪將45縮短去美孚囉
6C 6F面對紅隧塞車都好麻煩
下年41取消之後45負荷會大好多
andy7354 發表於 2019-7-19 02:14 | 顯示全部樓層
46縮短到美孚係冇乜意思,最後只會吉車遊街,麗瑤祖堯有46M/47M/90M/91A/93/93A等等嘅車海戰術,基本上該區已經習慣利用荔景站駁鐵,如果想去美孚90M/92M比46更加深入邨入面,而祖堯打後去美孚除咗同90M/90P/92M車海冇得打之外,更加輸46X好多,仲未計同30重疊,基本上九巴唔會因為縮短46而加車落,甚至抽到得番三架,大概最盡20分鐘一班,咁樣已經唔夠小巴同46X打,慢慢陰乾
 樓主| FaiYat0112 發表於 2019-7-21 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層
andy7354 發表於 2019-7-19 02:14
46縮短到美孚係冇乜意思,最後只會吉車遊街,麗瑤祖堯有46M/47M/90M/91A/93/93A等等嘅車海戰術,基本上該區已 ...

首先30應該縮短落麗瑤
第二如果你話想用小巴取替嘅話確唔確保到兩者有轉乘優惠?
andy7354 發表於 2019-7-21 22:11 | 顯示全部樓層

30縮短住麗瑤祖堯嘅人實係咁嘈,麗瑤祖堯長者比較多,30係唯一去荃灣嘅巴士,而且都係唯一去齊醫院診所嘅線,唔可以縮短
我冇講用小巴取代,始終住荔景嘅長者比較多,好多長者鍾意喺巴士總站等車,巴士有必要留低,只係覺得46冇必要縮去美孚
 樓主| FaiYat0112 發表於 2019-7-23 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層
andy7354 發表於 2019-7-21 22:11
30縮短住麗瑤祖堯嘅人實係咁嘈,麗瑤祖堯長者比較多,30係唯一去荃灣嘅巴士,而且都係唯一去齊醫院診所嘅線,唔 ...

咁45縮短去美孚又得唔得?