hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司應否接受除八達通外其他電子支付 ...
開啟左側

巴士公司應否接受除八達通外其他電子支付

S3bl430 發表於 2019-7-9 22:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

格離引起我對討論其他電子支付工具支付巴士車費的興趣,
如今社會無現金化趨勢持續,更多機構推出電子錢包(如Pay me, TNG, Tag n Go,支付寶,Wechat pay等)
巴士公司到底是否需要考慮擴大電子支付方式(結束"八達通"一卡專付,建立多元支付環境)
以應對世界潮流趨勢
因此希望在這裏以"和理非"方法 討論這個問題

一些概念/重點解釋(需各位補充)
- 銀聯,Visa, Master, AE 同八達通可以用同一個機拍咭(by Buswaysy 版友)
- 支付寶支付手法落後,開機和感應遲緩問題(by groom1002 版友)
- 主要成本在於支付機
- 除微信和支付寶, 巴士公司收取港元車資, 使用非港元戶口(例如外國的Visa/Master)支付車費產生的匯兌風險原則上由支付者負責, 所以巴士公司没有匯兌風險
- 中國版微信和支付寶可能有匯兌問題(不確定)
- 營運風險包括 : 系統穩定性, 巴士公司收取帳款所需天數增加

存在灰色地帶
- 巴士公司收取額外手續費問題- 如果接受中國版微信和支付寶, 匯兌問題可能變相令巴士公司多收車資, 是否合符巴士定價機制?

歡迎討論

錯字連篇
miklcct 發表於 2019-7-9 22:39 | 顯示全部樓層
根據我呢兩年去外國嘅經驗,而家絕大多數城市嘅巴士都唔收現金啦,除咗用交通卡之外通常都可以手機付款,或者喺售票機買單程票,咁售票機當然會收現金同埋信用卡啦。不過可以直接拍信用卡嘅地方仍然係極少數。

由2018年開始,我去過:
Istanbul:可以買交通卡,紙質多程票或者單程代幣,用交通卡會最平而且有轉乘優惠,不過張卡要錢買
Turku:通常買交通卡,亦都可以俾現金司機(會貴過用卡)
Kaliningrad:最古老嘅做法,只限俾現金售票員(巴士)/司機(小巴)
Neringa:上車向司機俾錢買票(我唔記得收唔收卡啦)
Riga:可以喺售票機買可重用嘅交通卡(藍票)或者喺一次性嘅紙卡(黃票)
Prague:市區線只可以買紙質車票,無電子成分嘅,車上嘅檢票機真係會印個時間落去張票到;郊區線除此之外都可以俾現金司機買票,亦都見唔少乘客會咁做
金門及台中:可以拍交通卡或者上車俾現金,同香港一樣,任何情況下上落車都要拍卡(喺台中落車唔拍卡嘅話會鎖卡);當中台中最出名嘅係10公里免費,無論搭咩線都好,只要路程唔超過10公里就一律免費,超過10公里嘅部分先會開始計價。
Stockholm:周票或以上只能用公交卡,3天票以外可以用公交卡或者紙質車票,手機只可以買單程票
Helsinki、Tampere:除公交卡之外,亦都可以用手機買票(具體用手機買到乜票種我就唔清楚,因為喺嗰度我只係搭單程)
Tallinn:可以用公交卡、信用卡甚至QR code都得,係我去過咁多個地方最先進嘅
進智公交
kl9327 發表於 2019-7-9 22:39 | 顯示全部樓層
太慢,不了
kei_hk 發表於 2019-7-9 22:40 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2019-7-10 04:32 來自手機 | 顯示全部樓層
兩間公司都出咗標 將會引入QR Code/EMV Contactless 信用卡付款系統。信用卡離線模式下只需0.4秒完成交易,時間上唔會差太遠
lsc04d11 發表於 2019-7-10 06:15 來自手機 | 顯示全部樓層
支付寶都慢既話  微信真係慢到痴哂線 次次都排緊隊 到我去嗌野食/俾啲貨佢嘟既時候  已按付款掣  嗌完野食/嘟完啲貨(兩件,唔係勁多)個qr code都未肯load到出黎。。。
Choi 發表於 2019-7-10 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層

如果智能身份證包八達通就好
kei_hk 發表於 2019-7-10 10:00 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-7-10 06:15
支付寶都慢既話  微信真係慢到痴哂線 次次都排緊隊 到我去嗌野食/俾啲貨佢嘟既時候  已按付款掣  嗌完野食/ ...

在用家(買家)層面 :

V7 我就未用過﹐不過網上唔少人講﹐V7 係每一次交易﹐手機app都要上網去V7 server取qr code﹐所以就要些少時間連線﹐所以就出現慢的情況。

相反﹐支付佬就可以offline gen qr code﹐所以用家即按即有code。
*根據app內的Q&A﹐除了首次使用之外﹐沒有網絡連線都可以使用到qr code支付的。

在商家層面 :
真係要睇商戶本身的internet連線速度﹐商戶結算服務供應商的處理能力而定。

真人真事2單 :
1. 去某快餐店用支付佬﹐同一間分店同一部收銀機﹐只係不同日子/時間。1次可以即do即出單﹐1次可以係do完等4-5秒(一般2-3秒出單)。
這個情況就主要係結算服務商的處理能力

2. 去一間小型食店﹐用手提機去掃code。店方沒有網固網寬頻﹐於是插手機sim上網。
結果就係客多時就會比較慢完成交易﹐客少的時間就好快完成交易。同一時間客多時手機上網係好慢﹐甚至上唔到網﹐客少就順暢無比。
這個情況就係店方上網網絡問題。

整個交易快與慢﹐真係要睇晒買及賣方的情況﹐這就是online 制度下的交易速度限制﹐快極都2-3秒。

不過﹐用於交通服務就會改用offline交易制度﹐以現今的技術﹐1秒內已經可完成交易。
(註 : 交易時間不包括磨袋黨﹐慢慢開apps取code.... 等情況)

louis19910701 發表於 2019-7-10 10:22 | 顯示全部樓層
建議先喺客少既路線試下,因為總係會有人到上到車先慢慢開上網、慢慢登入、慢慢開APP......
嘟完又未必俾到錢
試推三個月再檢討下
kitarolo 發表於 2019-7-10 10:38 | 顯示全部樓層

使用者自身浪費時間
仲遠遠超過offline交易
飲食/零售等候前面唔熟手
嘅顧客十幾秒都勉強可接受
公共交通真係唔好制。

我自己就咁睇,A線最貴
$48,NA線就$58,銀碼就
唔算大,至於便利旅客我就
認為去得一個城市,係唔係
買張八達通都咁難?

至於應對「八達通獨大」
其他交易方式難免要手續費
如果本地人很少用八達通以外
嘅電子支付,又會出現補助問題。

最大問題係幾間專利巴士做,
好快就會要求埋小巴或渡輪都
設置(難保訪港旅客唔會用得到)
對於細營辦商屬強人所難。