hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鞍山青沙走線攻略+發展潛力
開啟左側

[問題] 馬鞍山青沙走線攻略+發展潛力

noname617 發表於 2019-7-10 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-7-10 22:29
青沙九龍出口同樣都有這樣的問題,只看地圖,大家可能以為南昌出口和君滙港出口去深水埗/大角咀好快,
填海區 ...

建議td燈口管制,撿下堆燈
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-10 23:03 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2019-7-10 22:31
建議td燈口管制,撿下堆燈

深水埗深旺道至荔枝角道(650米路程)之間有2個主要十字路口(南昌站,荔枝角道),3個次要十字路口(通州街,海壇街,醫局街),和2個麻煩T字路口(西村路,昌新里), 總共7組交通燈
相對,出名多燈既南昌街(龍翔道至元州街)總長1.6KM,(有4個主要/麻煩十字路口(大埔道,窩仔街,偉倫街,歌和老街),2個次要十字路口(偉智街,巴域街),1個T字路口(白雲街),1個過路處)我數過果度有8組交通燈. 其中, 窩仔街至偉倫街3個路口有50-60%可以連過.

對比之下,你就知道填海區交通燈密度係幾咁誇張

有些路口好多人過馬路(例如南昌站對出十字路口就有行人過馬路專屬時間),有些路口轉燈系統都幾複雜(例如富昌西邨路公廁個T字路口)
每個路口情況各有不同, 好難set到同一方向完全順燈
你set一邊順燈另一邊就會唔順
加上巴士要停站上落客,
最後令286X由南昌到欽洲街經常要停幾支燈

286X落深水埗, 南昌站深旺道十字路口最麻煩,其次是荔枝角道欽洲街交界,
富昌西邨路公廁個T字路口通常都過唔到,
醫局街欽洲街路口有時都要停(尤其是停了醫局街巴士站後)
錯字連篇
moonchan 發表於 2019-7-10 23:14 | 顯示全部樓層
4) 分開中大/科學園/白石角諗
中大的話巴士站位差過火車站位
加上出入好多都係幾個幾個咁走 不過目的地未必一樣
大大條鐵路出到九龍(美乎/尖沙咀都只係3x分鐘)
揀巴士的誘因唔太大

科學園/白石角如果去到青沙又要再轉車
三程都咁疏你轉埋我個份
而且出入大學站又唔係快
我覺得個邊會爭取疏車青沙 九龍個位有幾大就行到幾大
唔會完全無客 不過時間上唔穩定吸唔到太多客

行石門睇落都似向緊九龍走
雖則要上青沙點都要搵位上落公路
馬鞍山人見到入大學站回頭兜+無限迴旋處觀感唔好
一加一減似乎唔算係好選擇(二邊都唔討好應該反對阻力唔細)
流星☆雨 發表於 2019-7-10 23:43 | 顯示全部樓層

個人意見:根本唔應該搞86X,加開一條馬鞍山版240X一定好過286C。另外再加281X全日改行青沙,咁馬東馬西都會有青沙線
趕客路上 理_得你
三巴合一 發表於 2019-7-11 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-14 03:19 | 顯示全部樓層
moonchan 發表於 2019-7-10 23:14
4) 分開中大/科學園/白石角諗
中大的話巴士站位差過火車站位
加上出入好多都係幾個幾個咁走 不過目的地未必 ...

先對號入座
樓主口中 “有版友說青沙馬鞍山線能開發大學站客源” ,應該係我
不過,樓主既講法,或多或少扭曲咗我既意思

1. 先講背景

我覺得86C對馬鞍山太慢
加上86系服務唔到海皮、水泉澳、烏溪沙新發展區
所以提倡86A/86C二拆三,拆成——

286C:烏溪沙開,恆耀直出,行青沙,經美孚入長深荔,擺大角咀
86C:縮短,繞經錦泰,按原線至沙田圍上公路,飛走歌和老街
86A:拉上水泉澳

2. 大學站問題

286C欠缺逆向客源
既然長深荔人口唔少,去科學園/中大應該有需求,我會想順便做埋

問題係,大埔公路馬場/沙市一段,繁時塞到喊

所以,我係建議新286C
a. 北行頭班至1300,繞經大學站
b. 南行1400至尾班,繞經大學站
c. 其他時段/方向,按最快行車路線入青沙(跟980X)

繞經大學站既時段/方向,唔係馬鞍山人既出行方向
而有關時段內馬場唔會點塞車,對馬鞍山人影響有限
但成條線個基本盤就好好多
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-14 09:31 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-7-14 03:19
先對號入座
樓主口中 “有版友說青沙馬鞍山線能開發大學站客源” ,應該係我
不過,樓主既講法,或多或少 ...

2的問題是 大學 vs 石門的問題,
石門明顯有逆向通勤客,大學没有,
不過,如果86C同時存在,依兩堆客可以並存...

我或者修改我的問題,
86C vs 286C vs 馬鞍山青沙深水埗, 那條全日對居民整體利益最大(假設石硤尾不在考慮因素)
錯字連篇
moonchan 發表於 2019-7-14 10:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-14 03:19
先對號入座
不過,樓主既講法,或多或少 ...

明白明白
我開頭係洗唔洗做埋白石角(即係正常通勤方向)個份所以會擔心拉

如果逆通勤方向 係大學站汁少少中大/科學園做配菜唔洗蝕就已經夠 唔求做客倉

不過印象中大學站好像都會塞車
中大醫院工程+村巴+小巴+巴士一齊出入
5分鐘未必夠出返去 時段上可能要微調
短期內呢個大方向可以
長遠要睇埋白石角要點樣開條線出泥
天空之神 發表於 2019-7-14 11:59 | 顯示全部樓層
40X 43X 係應該直接飛沙瀝落田園閣出公路
40A 更加要飛埋亞公角街

至於濱碩應該用 240X/38B/49X 再重組方法解決,例如 38B 同 240X 合併,49X 分拆火炭路快車都係一 D 相對可行方法
.
99MAN 發表於 2019-7-14 23:31 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-7-14 09:31
2的問題是 大學 vs 石門的問題,
石門明顯有逆向通勤客,大學没有,
不過,如果86C同時存在,依兩堆客可以並存. ...

唔考慮石硤尾係冇可能嘅事,建議你假日去窩仔街睇下幾多人排隊。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式