hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線33服務詳情
開啟左側

[路線消息] 九巴新線33服務詳情

leo_ku 發表於 2019-8-10 14:02 來自手機 | 顯示全部樓層

KC1213 發表於 2019-8-10 11:13
唔見得青南客放工鐘意漫游42c 開5班x42c會唔會係吸番放工本身地鐵轉M線客坐? 仲有下繁42c過左長安通常都 ...

42C唔係做哂成個青衣wor, 同埋行青公兜大窩口多兩三個字唔趕客?
KC1213 發表於 2019-8-10 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-8-10 14:02
42C唔係做哂成個青衣wor, 同埋行青公兜大窩口多兩三個字唔趕客?

x42c種行法都滿足唔曬成個青衣架wo
你要吸番青衣客好正常 我亦無話唔贊成開x42c回程
只係麻煩開番幾班x42p睇齊 好似朝早東行分家情況咁
九龍灣後只停沙田坳道 返回42c華員邨至長安各站
尾站青衣城收工 至於正線42c係兩線服務時間內
開 8-13分鐘一班

講番33 下繁西行真繁儲到九龍灣至黃大仙客
搭親下繁都落10個以上 再上番若干人。。
Ricky403 發表於 2019-8-10 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-8-10 09:21
城隧線/249X囉
東九線應該都得
西九果啲…

你舉嗰四條線入面除咗41A之外其他都好睇唔好食...
35A/42A/234X都收得幾頻密下
幾乎日日每十個位少攝一個位
35A最勁試過夜晚安蔭開開少一半班次

雖則荃葵青巴士發展空間受限,好難大賺,但既然成日都提社會責任,係咪應該為專營權負責,保證每日按時間表開車呢?
0q9w8e 發表於 2019-8-10 17:40 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-8-10 17:08
你舉嗰四條線入面除咗41A之外其他都好睇唔好食...
35A/42A/234X都收得幾頻密下
幾乎日日每十個位少攝一個 ...

一係X42C全日
拆條49深旺道》饒宗頤》42C原線到長康》青衣西路》42C原線到鐘山台》深旺道
30分一班
Ricky403 發表於 2019-8-10 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
JU2541 發表於 2019-8-9 23:53
係好正常
但個代價係咪就係要成個荃葵青交車出黎比 1 條 33
33 開左, 底同面都有好多條本身同 33 冇關連既 ...

因為本身開唔開33呢堆線九巴都會減,用呢堆資源換33係運豬idea

你去搭一次繁忙時間嘅紅線,就會知點解運豬同九巴係都要煮死荃葵青西九龍線
紅線目前飽和位係旺角至金鐘同深水埗至太子,而荃灣至深水埗企得好鬆
政府立場,梗係推高荃灣至深水埗嘅使用率啦,否則2分鐘一班過美孚運凳,就蝕哂電費
所以西九龍線前有集體改快飛起長沙灣道,後有集體減班收車
你講檯底,檯底九巴肯定希望33A基本班次開30,幾年前RPP已經講咗,33A唔改線,呢個fact係唔會改變

至於34/43區內線
做唔起因為道路網差
沙咀道大窩口道上角街興芳路,燈位密度僅次青山道荔枝角道上海街
就算用損耗細啲嘅V箱,大車不斷停車起步,仲要過山,燒油又傷車
34葵盛仲要被行葵福路嘅小巴打
如果電動/混能巴士發展成熟,搵有再生制動嘅電動/混能巴士食呢段路就好得多
同樣荃葵青山上住宅區,荃威一邊一早已經有站友提議起扶手電梯上落山接駁荃景圍天橋,咁30X都可以成條唔做,其實葵涌新區道理係一樣
(不過聽聞而家已經有扶手電梯落大窩口站)

33/934/936起碼定線都一定程度向荃葵青傾斜
最無用又哂資源嗰條叫290A,荃葵青平時極少人會去彩雲至康盛,偏偏佢110分鐘一單,基本班次20分鐘一班,坐底用成11部車,荃葵青起碼出咗一半
Ricky403 發表於 2019-8-10 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層
KC1213 發表於 2019-8-10 15:40
只係麻煩開番幾班x4 ...

42C開唔到8-13分鐘一班,就算兩條X字頭各開3班,按現時班次,42C都會跌到得15分鐘一班
X42P除咗唔停黃大仙外其他站,青公亦好可能飛橋,唔停健全街同屏麗徑
兩條X字頭可以分流大部分嘅客,最差應該係健全街完全無受惠又疏哂車(又係新區)
既然新區受損應該要開埋38P回程平息民憤,真係動一髮牽全身
ATENU364TC196 發表於 2019-8-10 18:30 | 顯示全部樓層

KC1213 發表於 2019-8-10 15:40
只係麻煩開番幾班x4 ...

同時X42C/X42P服務時間內,42C應該直接西路上長亨/改擺青衣站,以加快42C回車
ATENU364TC196 發表於 2019-8-10 18:50 | 顯示全部樓層
KC1213 發表於 2019-8-10 11:13
唔見得青南客放工鐘意漫游42c 開5班x42c會唔會係吸番放工本身地鐵轉M線客坐? 仲有下繁42c過左長安通常都 ...

根本X42C/P上繁都一樣咁好客,青南/翠怡來往九龍東其實有好大需求,948回程晚繁個位數班次一樣頂返青衣,仲要超過七成都係青衣南或翠怡落,而九東個pool 仲大過港島,X42C回程客量基本上唔會差得去邊
ricky 發表於 2019-8-10 20:10 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-8-10 17:40
一係X42C全日
拆條49深旺道》饒宗頤》42C原線到長康》青衣西路》42C原線到鐘山台》深旺道
30分一班 ...

東九龍都要去華員邨同石籬,到時得番條38行青山上路,準備時時爆車咩。

就算X42C做全日,42C走線太獨特,只可以拉疏,但走線好難改。
前荃葵青區居民
KC1213 發表於 2019-8-10 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-8-10 18:16
42C開唔到8-13分鐘一班,就算兩條X字頭各開3班,按現時班次,42C都會跌到得15分鐘一班
X42P除咗唔停黃大 ...

有時五點幾六點見過42c藍田站開6分鐘一架
當然可能一星期得一日係咁 x42p東行都唔飛橋
情況下你回程飛左健全同屏麗好似講唔通
再講屏麗朝早可上20-30人每班
反而覺得下繁東行42c某段時間過密 經常半滿就上公路
不過結論係開咩線 同區同正線都會奶野被收車~

就連33早晚繁都照收到30分鐘一架^_^