hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴72定位
開啟左側

九巴72定位

ccchhhuuunnn 發表於 2019-7-20 00:24 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-7-15 15:05
271比72X貴一蚊已經
係明顯反對理由,而家真係
睇吓第九區可以R到幾多資源。 ...

用返取消298M招數
整個窩打老道返大埔嘅分段減兩蚊
ccchhhuuunnn 發表於 2019-7-20 00:34 | 顯示全部樓層
73x/74x/271都未夠實力全日拆綫
更何況一向繁時滿瀉非繁拍蚊嘅長荔深

青沙綫長荔深可能令部份人快過搭72少少,但青沙綫要放棄嘅路段冇合理嘅代替品
死症嚟
YY487 發表於 2019-7-20 00:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2019-7-20 01:20 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-7-19 22:46
大家成日想郁 72 73A,問題係呢兩條無空間改

72 本身係一條有客坐足全程既多功能流水,既得利益者眾多而且 ...

先講73A
火炭除咗繁時之外真係好少人特登等
我有好幾次見過73A火炭無上落,唔係少,直程係0
當然火炭未來有駿洋邨人口會升
但73A只係去到山尾街,到喉唔到肺,用處非常有限

所以我認同S3bl430既判斷
73A好應該直接撤出火炭,繁時再開火炭特,深入駿洋邨甚至穗禾苑

相對起來
沙田第一城/廣黃/濱景<>廣福道/大中,其實巴士有好大優勢
家陣運輸署招標小巴,九巴就更加多一層誘因改快73A留客
所以,就算所有其他重組唔做,73A都應該至少改到變成濱景直飛廣福邨

以埔公沿線既客量
留一條密車接駁線包28K底已經仁至義盡
我唔認為呢條線一定要係72
既然28K已經做到廣福同大埔墟站
呢條接駁線我會用新72A去做,做28K做唔到既富善/富亨/大中新興,改經沙市
由於呢條72A富善富亨要入邨,實在唔適宜繼續做大埔工業邨接駁
所以我下一步會再同73重組,工業邨交俾73,72A做第九區

然後72直接改為272E,會比起72/272E聯合30分鐘一班好
本身72大半車都係大埔西九客,若果272E開全日再執下九龍走線,72大埔無存在價值
咁做,272E就可以重新執一執大埔定線,最低限度應該要繞經大中總站

castanopsis 發表於 2019-7-20 01:29 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-7-20 00:15
坦白講,無左86B後,74A又不斷減班,條72既流水角色就更重。

邊有得話改就改 ...

所謂流水性質更重
搭過幾次都只係小貓三四隻
我認同兩段埔公要有替代,但唔一定要用72做
其中大埔滘段主流本身已經搭緊28K,巴士相對唔重要,執執72A已經補到
係金山比較麻煩

家陣72/86/272E個定位
不僅大埔唔受落,沙田分工都有好大問題
無論對大埔定沙田,72都有重組需要

如果想避免重組規模太大
可以先行將72缩落火炭減落30,然後做咗272E/72A/73A重組先
沙田容後再處理

castanopsis 發表於 2019-7-20 01:34 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-7-20 00:21
問題唔係271唔飛尖沙咀或271X太貴
而係正綫本身密再加半島特車夾擊,乘客見車就上
X綫慳到嘅行車時間唔夠 ...

其實下繁271應該拆做三種走線:
1. 271正線
2. 271X,停半島之後左轉九龍公園徑上青沙,開兩班車
3. 271P,行廣東道/尖東,然後直插獅隧,開足全晚15/20分鐘一班

61233 發表於 2019-7-20 01:52 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2019-7-20 03:11 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-20 01:29
如果想避免重組規模太大,
可以先行將72缩落火炭減落30,然後做咗272E/72A/73A重組先
沙田容後再處理

沙田區議會唔放手你一條埔公線都唔駛旨意有得郁
我...
Oliver_ME16 發表於 2019-7-20 03:16 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-7-20 01:34
其實下繁271應該拆做三種走線:
1. 271正線
2. 271X,停半島之後左轉九龍公園徑上青沙,開兩班車

271P行主公道?
我...
0q9w8e 發表於 2019-7-20 06:31 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2019-7-20 00:21
問題唔係271唔飛尖沙咀或271X太貴
而係正綫本身密再加半島特車夾擊,乘客見車就上
X綫慳到嘅行車時間唔夠 ...

271飛走尖沙咀啲客咪焗搭271X
油麻地/窩打老道都會易咗上車