hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴72定位
開啟左側

九巴72定位

天空之神 發表於 2019-7-28 19:05 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-7-28 18:28
嗱,呢啲意見就正常啲
72上下繁都值20分鐘
一班,非繁30我無異議,

其實 72A 73A 我有另一個諗法
合併,加轉乘,精簡路線

73A
改由美田開,經大圍站,沙乙,多石,圓洲角一城 , 火炭入大埔粉嶺
加返 73A 沙田大埔雙向分段同埋 73A <> 73/75K 入埔工轉乘

至於華明果邊,傾向只停和興村,直接過橋去聯和墟總站
全日 30 早繁 20 x 3 班
日間用車減 2 架 晚間加 1 架
(甚至加沙田區內分段搶 80K 82K客仔)

源禾路本身有 72 可以做埋
至於 W3 個人傾向唔入廣福,改為直入大埔太和路,停大埔超級城同埋太和邨先上返吐露港公路返上水

咁樣就不論北區-大埔同 沙田都有最低 30 分鐘服務

.
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-28 21:05 | 顯示全部樓層

我個人覺得,只要72服務好一點(全日15/20分鐘),
係可以用轉乘優惠和雙向轉乘送72A和74A上路,
以現在72的班次,加1-2架車就搞掂

272E方面,如果能解決收費問題,它有潛質變成半全日服務,
不過在72車程亦不是很慢的情況下,維持現況亦無不可

另外,我覺得如果進行埔公路線重組,
73A還是放棄火炭吧, 本身只是繁忙時段有客, 與鐵路站相距太近, 而且28K本身亦經火炭站,
73A繞經火炭至少5分鐘有多,相對第一城去廣福道約30分鐘車程,繞經火炭幾浪費時間
73A放棄火炭後,第一城往返大埔車程進一步提速,有助增加巴士吸引力

至於埔公節省出來的巴士,可以用作加強274P/科學園往沙田交通
73A部份時間改經科學園,甚至埔公保留非繁忙時段1小時1班往返威院的服務,亦是一個選項,
Google map顯示行科學園和大埔公路車程上分別不大
節省的行車時間,也可以幫73A拉返去聯和墟

錯字連篇
miklcct 發表於 2019-7-29 11:26 | 顯示全部樓層
72其實性質同以往嘅59A 66 68 70 74A一樣都係由新界遠郊行舊路出市區嘅過時路線,應該隨時代而淘汰啦。
進智公交
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-29 13:00 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-7-29 11:26
72其實性質同以往嘅59A 66 68 70 74A一樣都係由新界遠郊行舊路出市區嘅過時路線,應該隨時代而淘汰啦。 ...

樓主舉左以上這幾條路線作例子,
其中, 59A純綷是九巴想節省資源之舉(迫人用屯轉轉車), 縮短後仍然開個位數字班次
74A是九巴主動放棄, 68是大欖隧道通車產物,仲要一取消即爆鑊,要九巴重開68A處理葵涌客,
66本身客源被57M(山景),58M(市中心)和66M(大興去荃灣)分薄,加上新發邨重建失去主要客源, 因此客量不足需要取消
70就真係小客到要取消

相對來說,72現在的服務和客坐率算不俗,在特快線272E搶客的情況下,72最繁忙時段仍然好客過272E,
而且車程亦不是處於明顯劣勢,相對不需要優先處理這個問題.
除非吐露港整一個大型轉車站,又或者大埔有全日青沙線,那時另作別論

點對點服務(272E)和流水線(72)其實亦没有大衝突
只要72通過轉乘和雙向分段吸納更多源和路和沙田市中心的客源(往大埔/深水埗),
我相信72和272E有條件2條一齊全日

大家可參考九龍的流水線,
以秀茂坪為例,
1A和13X並存至今,各有各做,亦生存得很好,
1A唔需要因13X全日而縮短至佐敦開出

13X全日也替代不了1A尖沙咀往太子道東/觀塘道的客源

正如272E全日也替代不了72由長沙灣深水埗往沙田的快速服務(相對86),以及埔公出九龍/沙田的服務

錯字連篇
castanopsis 發表於 2019-7-29 19:06 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2019-7-27 17:15
埔公搭去威院可能真係唔多,但係山頭主義下話之你無人搭都好,總之一線都不能少,埔公真係未必肯放73A走 ...

你望返我個方案
72A會改經沙市、拉直大埔走線(廣福邨>南運路>富善>富亨第九區)
條線富善/富亨/第九區/廣福入邨之下
會做多好多唔肯行出去,寧願K巴轉東鐵既大埔沙田客
有返咁上下客源,就可以將埔公資源谷曬落72A開12分鐘一班,抽走72/73A/74A

我始終覺得,呢類鄉郊地區,一條密車線,會好過條條疏車無定向
而少咗73A去威院既同時,會多咗72A去那打素/大埔醫院
73A家陣埔公客唔多既時候,係唔係真係無得傾?
特別係73A家陣唔係取消,沙田大埔大部分選區係有得益
埔公一個議員,牙力真係大過曬廣黃一城大埔?

你話74A都取消唔到
我會覺得,74A唔係取消唔到,而係條線用車太少,九巴懶得搞
以74A個客量,要行政指令都唔係太大問題

castanopsis 發表於 2019-7-29 19:19 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-7-28 21:05
我個人覺得,只要72服務好一點(全日15/20分鐘),
係可以用轉乘優惠和雙向轉乘送72A和74A上路,
以現在72的班次 ...

埔公無客
沙市<>廣福道搭曬28K
沙市<>長深荔塊餅唔大仲要同86對分

望返72客源
至少一半都係大埔<>長深荔客
你話272E全日之後,72仲可以做15/20分鐘一班埔公接駁,係痴心妄想

所以我寧願272E全日,72缩火炭,改密72A做埔公接駁

然後73A
我唔係無考慮過經白石角
但運輸署已經決定招標綠小經白石角去大埔
九巴要還擊,應該濱景直飛大埔,專心做一城<>大埔客
而唔係同條綠小鬥搶科學園客

S3BL100 發表於 2019-7-29 19:44 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-7-29 19:06
你望返我個方案
72A會改經沙市、拉直大埔走線(廣福邨>南運路>富善>富亨第九區)
條線富善/富亨/第九區/廣 ...

有先例可循,73A 早多五六年試過建議改行白石角科學園,結果被 ban

重點唔係埔公有幾多或者幾少客,或者受惠人數多過受影響人數幾多,而係過唔過到。
班議員隨時會認為一個醫院客重要過十個返工客;
威爾斯貴為新界東龍頭醫院,功能唔係其他醫院可以取代,唔預期有得讓步

而你自己都話你個方案會搞到要加 5-6 車落去,更加係唔使諗

fb.com/scientisthk2usa/
天空之神 發表於 2019-7-29 20:04 | 顯示全部樓層
其實 72 有咩咁得罪大家要佢死?蝕錢?定感覺上唔夠快?

272E 興華街燈陣足夠令所有行公路去長沙灣既優勢
出深水埗係輸到貼哂地

要加速,72 應該非繁忙時間直入吐露港公路
繁忙時間大埔公路全線飛站
返大埔飛美林直插沙田市中心

美林比返 286X 72A 做就可以

好過留 272E 去程遺害人間
.
tatl 發表於 2019-7-29 21:08 | 顯示全部樓層
同意你72實在命不該絕,272E確實價錢同長沙灣燈陣好不吸引。但繁忙時間北行飛美林直插沙田新城市而提速不可行,塞城隧口時間足夠兜美林希爾頓中心有餘
YY487 發表於 2019-7-29 22:29 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽