hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴72定位
開啟左側

九巴72定位

tatl 發表於 2019-7-15 22:23 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2019-7-15 20:11
我唔覺得72好慢,只覺得72好疏.
客量也OK.

仲要係只會愈來愈疏,同所有行山路嘅路線一樣
epsilon 發表於 2019-7-15 23:18 | 顯示全部樓層

講到72, 一定要先由成組埔公線咁睇,
74A太霉, 72A同72重疊咗八成,
73A將一城同火炭串連係唔理想, 因為一城太慢,
所以畀我搞就會加多啲其他功能畀呢組線去「活化」:

先講72, 與其同86爭客, 不如埔公之後改入火炭再直出大埔道,
變成火炭-深水埗特快, 同埋取代73A做大埔-火炭客.
86乘機改行青沙補返72個"特快"角色, 再拉條80M去石硤尾補位.

相應地72A當然係唔經乙明, 食晒大埔-源禾-沙中-大圍客.

到74A, 改為埔公直入一城,威院,愉翠, 唔經獅隧,黃大仙,
改行大隧出彩虹,九商,啟業, 取代73A做大埔-一城, 開托埋
一城-九商客, 同埋可以當係沙中線通車時殺大隧線嘅補償.

最後講返73A, 火炭同一城分別交畀72同74A後, 可以改行
城河東填返74A個窿, 但考慮到出黃大仙根本冇足夠客源,
倒不如順手食半條85A, 即係埔公後去富豪再跟85A出九碼,
由於會經樂富同聯合道, 咁75X就有機會脫離黃大仙樂富.
至於另外半條85A點搞就另議, 可以同75X/85X重組, 或直接取消.
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-16 00:43 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-7-15 23:18
講到72, 一定要先由成組埔公線咁睇,
74A太霉, 72A同72重疊咗八成,
73A將一城同火炭串連係唔理想, 因為一城 ...

72改入火炭...好似比現在兜得更明顯呢...
錯字連篇
epsilon 發表於 2019-7-16 00:51 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-7-16 00:43
72改入火炭...好似比現在兜得更明顯呢...

出入沙中好多時交通唔暢順,食燈又多,唔見得會快過入火炭,反而火炭直出市區係從來都冇嘅服務,食正人口增長,$9.6一位絕對有得做。

Oliver_ME16 發表於 2019-7-16 02:50 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-7-16 00:51
出入沙中好多時交通唔暢順,食燈又多,唔見得會快過入火炭,反而火炭直出市區係從來都冇嘅服務,食正人口 ...

拎72黎做火炭,繁時塞爆冇位坐,非繁冇客,仲要全世界陪你遊車河?
你咁搞不如踢86上去唔好?睇下河東反唔反你枱?

至於你條新74A就更加瘋狂,而家89X做緊大部份你所謂o既新客,
有邊個會等你一個鐘一班o既新74A?

73A由華明開出去九龍有客的話,70X就唔會死喇,
仲要拉埋85A玩,睇唔出兜出聯合道點樣有意義過兜火炭
我係九巴不如重開70好過

我認真建議你發膠之前研究下現存九巴沙田區線做緊o的乜o野客
我...
kitarolo 發表於 2019-7-16 05:58 | 顯示全部樓層

削減山路線已成定局
埔公突然有幾幢居屋都
只會開收盡上限嘅新線,條
74A入九龍灣都救唔起變咗
又要諗補位,如果唔係72A價
$8.4俾埔公轉出九龍都好過
留74A喺度單層都坐唔滿。

火炭就算夾白石角開線
都好難順路,格硬送86上
青沙就話用80M做石硤尾
不如話我知點樣行?

成日話西北巴士服務好
沙田都好過水粉埔唔少啦
去同一區域常有兩條或以上
雖然可以話客量支持到,但都
唔係仲要攞途經嘅鄰區路線咁
過份? #32係唔係曲線幫272E
全日? 到沙田/金山無咗72就可
一拍兩散,大埔俾$13.2飛沙田。
0q9w8e 發表於 2019-7-16 07:42 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-7-16 05:58
削減山路線已成定局
埔公突然有幾幢居屋都
只會開收盡上限嘅新線,條

大埔夠成日話要拉鄰區線服務大窩西/白石角…
kitarolo 發表於 2019-7-16 07:46 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-7-16 07:42
大埔夠成日話要拉鄰區線服務大窩西/白石角…

74D定73X特班先……
小眾需要理應離公路最遠
70X其中一個死因正如此。
moonchan 發表於 2019-7-16 11:02 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2019-7-16 00:51
出入沙中好多時交通唔暢順,食燈又多,唔見得會快過入火炭,反而火炭直出市區係從來都冇嘅服務,食正人口 ...

不如諗下點樣入火炭?
都幾大機會係火炭路原路出入
北行叫做可以入駿景路(有限制要拎permit),南行好像直頭無路

72段段都唔可以話好慢 雖然食燈但至少向緊南/北行
原路出入觀感直接倒走哂大埔客
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-16 11:08 | 顯示全部樓層

忽發奇想,大埔公路問題可否由巴士公司(九巴)向小巴買服務(補貼轉乘客)解決?
例如.

小巴28K現在收費9.5元, 74A收費10.5元
如果用小巴28K和巴士89轉乘取代74A的話, 巴士公司實收1.0元,其餘收費由小巴公司袋(9.5元)
當然你會話九巴利益會受損, 但89坐多幾位乘客的運營成本其實微不足道
(除非果幾個客搞到巴士頂閘,要加車行走)
與此同時,72/72A都要提供類似轉乘"補底"

買服務總好過每日拎架巴士燒銀紙,至少新增成本小(尤其是非繁),肯定正數收入,好過拎架車做蝕錢線
空閒出來的巴士分分鐘行一程新界東過海線就賺番曬黎

錯字連篇