hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴72定位
開啟左側

九巴72定位

castanopsis 發表於 2019-7-19 19:07 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2019-7-19 08:34
如果唔搭72 出荔枝角最少轉3甚至4程
K巴出火車站
火車-九龍塘
272E出到去D站又少又唔靚又貴想點?

大埔人口多過粉南倍數計,74X/271/73X都好客過277X/270A/278X好多
270B客量唔錯,有理由相信大埔<>西九只會更多客
但望返72,班次唔係密過270B好多,客量差唔多但有半車係流水客
明顯地好多大埔人出西九搭緊鐵

無他,72本身已經快唔過鐵,班次又疏
你企喺富亨富善鳳園大埔鄉郊,正常都唔會特登去轉/行去搭,寧願大埔墟站轉鐵算

只要272E兜一圈大埔中心(俾富善/富亨人過去搭)
再用美孚出入長沙灣(改善站位問題)
然後減價(至少減返去合理水平)
絕對係可以做到好多72做唔到既客

castanopsis 發表於 2019-7-19 19:10 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2019-7-19 12:04
廣福根本唔係72客倉,最多人上落條文娛中心同寶鄉街

我廣福既意思係廣福道沿線,而唔係單純廣福邨
Anyway you get my point,如果唔係站位就腳,72吸引力真係唔大
S3BL100 發表於 2019-7-19 22:46 | 顯示全部樓層
大家成日想郁 72 73A,問題係呢兩條無空間改

72 本身係一條有客坐足全程既多功能流水,既得利益者眾多而且複雜,
一改就必然牽一髮而動全身。

除左搬總站去美孚外,無改路空間

73A 仲大鑊,醫院線。
而兜火炭只係用多五分鐘左右,相比全程行車時間唔算好多,多一事不如少一事

不過我認為 72 272E 有空間同時全日,基本班次各自開 30 分一班,
聯合班次 15(上下繁再密少少),272E 上午可以唔開入大埔,用車數目只會比而家多 1-2 架

始終 272E 賣點係特快,深水步站位又比起 72 就腳,做緊既野同 72 有分別

但因為聯合班次,272E 大埔段無改路空間。
不過我認為如果想做 72 272E 覆蓋唔到既地區,
大可以藉第九區、白石角新增人口,砌一條青沙線
第九區 - 富亨 - 富善 - 新興 - 白石角 - 青沙,之後可以去葵涌荃灣,
同時打通以上幾區經青沙轉車去九龍西

272P 到時仲可以摺埋

埔公剩返兩條,72A 同 72 重疊幅度較高,但有工業邨獨巿位,
相比之下,大圍段人數唔算多

而 74A 一粒鐘一班仲衰過唔開,但亦無可能摺埋,要保留往返九龍東服務

所以倒不如合併 72A 74A,兼改定位,
工業邨 - 富亨 - 新興 - 埔公 - 源禾路 - 巿中心 - 沙田圍路 - 大隧 - 彩虹 - 九龍灣 - 啟業,
補 72A 沙乙博,同時做 72 以外另一條埔公接駁線,亦做埋 72 做唔到既野,
又食埋沙田往返九龍灣商貿區條水。
半粒鐘一班,比起 72A+74A 可以慳兩部車,收工

相比起亂改 72 73A,唔會郁到咁多人,但同時要有既野基本上都有齊,仲做到其他功能

fb.com/scientisthk2usa/
ccchhhuuunnn 發表於 2019-7-19 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-7-19 22:46

72 本身係一條有客坐足全程既多功能流水,既得利益者眾多而且 ...

唔好又夾硬玩拆綫各自30分鐘一班累鬥累好冇?
未夠趕客咩?
 樓主| S3bl430 發表於 2019-7-19 23:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-7-19 22:46

72 本身係一條有客坐足全程既多功能流水,既得利益者眾多而且 ...

與其製造n條30分鐘線,我會傾向精簡成為2-3條15分鐘線
除了直達因素外,班次也很重要

我覺得
首先要照顧埔公<>大埔墟/沙田市的需求,這方面小巴28K處理得幾好, 而輔助小巴的角色和轉乘暫時以72最為合適
其次,是開拓大埔<>城門河東(包括乙明,沙角,威院,第一城)的需求, 港鐵需要轉一次車 or +接駁巴士才能到達的地方, 發展潛力會比河西高,
我覺得如果73A可以保持原狀,也可以不停火炭(至少非繁忙時段),甚至改經科學園,白石角
相對來說,大埔<>火炭,沙田<>大埔工業村唔係全日客源, 我認為只需開幾班車方便上下班應付需求就可以了
(火炭山尾街附近,大埔工業村幾乎没有住宅,火炭山尾街與火車站相距並不太遠)
至於進出九龍的路線, 如果74A不改經觀塘道+延長至觀塘,我寧願九巴取消服務

因此,如果要我選擇埔公要留那些路線, 我會選擇留72,73A. 72A和74A可以改為兩繁服務 or 取消
錯字連篇
S3BL100 發表於 2019-7-19 23:14 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-7-19 23:05
唔好又夾硬玩拆綫各自30分鐘一班累鬥累好冇?
未夠趕客咩?

270B 而家都做緊 30 分一班

其實問題係如果想一條轉乘線做晒馬料水段埔公,就必然牽一髮動全身,
但 72 73A 本身改既難度好大,落到地區層面應該無可能行得通

唔想搞咁多野,似乎真係別無他法

ccchhhuuunnn 發表於 2019-7-19 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-7-19 23:14
270B 而家都做緊 30 分一班

其實問題係如果想一條轉乘線做晒馬料水段埔公,就必然牽一髮動全身,

咪混淆視聽,270B 30分鐘一班係非繁
72非繁20-25分鐘一班,拆多全日綫唔通就各自45分鐘一班?
S3BL100 發表於 2019-7-19 23:41 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-7-19 23:30
咪混淆視聽,270B 30分鐘一班係非繁
72非繁20-25分鐘一班,拆多全日綫唔通就各自45分鐘一班? ...

72 而家非繁 160 分鐘一轉

如果 72+272E,各自 165 同 135 分鐘一轉,太和跳飛機,非繁 10 部車夠跑,
部分繁忙時間 72 同 272E 會再拉密,272E 朝早唔開入大埔,預計 12-13 部車

加車數目唔算太過份,前提係食水深先有誘因咁做,
但相對起牽一髮動全身,加兩車難度其實仲低

neoplan720p 發表於 2019-7-20 00:15 | 顯示全部樓層
坦白講,無左86B後,74A又不斷減班,條72既流水角色就更重。

邊有得話改就改
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ccchhhuuunnn 發表於 2019-7-20 00:21 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-7-15 13:13
271如果唔飛走尖沙咀271X都好難做得起…

問題唔係271唔飛尖沙咀或271X太貴
而係正綫本身密再加半島特車夾擊,乘客見車就上
X綫慳到嘅行車時間唔夠冚等車時間,根本唔會特登等
試下取消半島特車,兼每班271X開早過271少少,包保多客