hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) del
開啟左側

del

KW2523 發表於 2019-7-17 15:27 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 12:35
尋日有68E延長食264M,今日點解唔可以有252延長食1/3條53(甚或234B)?

唔記得佢要食53添,咁冇浪費到資源,屯轉清完客要執返原本53嘅

10598C 發表於 2019-7-17 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層
條252開25分鐘一班不如唔好開
寧願你掃管笏至屯轉開得密,好過一條又難等又疏嘅252出荃灣
andy92 發表於 2019-7-17 17:19 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-7-17 14:43
我用我以前讀嶺南住hall 3年的經驗答你

虎地去元朗有8元紅小(唔會有人元朗去富泰/嶺南坐53咁傻,至少慢15 ...

富泰嶺南唔少人特登搭 53 都唔搭 K51 落置樂黃金大小欖

貪佢夠快 10分鐘到置樂,20分鐘到黃金

同時間 K51 20分鐘仲係大會堂乍

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-7-17 17:07
條252開25分鐘一班不如唔好開
寧願你掃管笏至屯轉開得密,好過一條又難等又疏嘅252出荃灣 ...

有幾難等?宜家都係睇eta做人

同埋長遠我諗住252加多部車,變廿分鐘一班(同時會考慮同234B合併嘅可能性)
10598C 發表於 2019-7-17 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 17:23
有幾難等?宜家都係睇eta做人

同埋長遠我諗住252加多部車,變廿分鐘一班(同時會考慮同234B合併嘅可能性) ...

我話你聽,係好難等,ETA唔係萬能
我成日等296M就好明25分鐘一班到底有幾惡等
30分鐘一班都好過25分鐘一班,起碼每小時開出時間相同,乘客會易記好多

都未計如果係屯轉轉車,請問點睇ETA做人??
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-7-17 17:33
我話你聽,係好難等,ETA唔係萬能
我成日等296M就好明25分鐘一班到底有幾惡等
30分鐘一班都好過25分鐘一 ...

我會建議新252出埋定點班次,方便沿線乘客

30比25好係講緊班次易記
但喺平均候車時間上,25無疑比30好

宜家252 30咁疏,估計大部份人都會喺搭緊車去屯轉途中睇開車時間
如果用eta睇,咁班次係25定30都無咩分別
如果係用記開車時間嘅方法,咁定點班次可以幫到佢哋,雖然無可否認比00 30之類班次冇咁便民

同埋都係嗰句,長遠想252變廿分鐘一班
而我亦對屯轉短棍持開放態度
10598C 發表於 2019-7-17 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 17:44
我會建議新252出埋定點班次,方便沿線乘客

30比25好係講緊班次易記

啫係一樣記死人
個等車時間咪少五分鐘咁大把,ETA咁把炮邊理應一分鐘都唔駛等

我嘅原則,首先應該做密屯轉至掃管笏接駁線,只有呢樣先最吸引乘客做接駁用途,唔密點都死
長遠先至開線出荃灣市區,而有密車接駁線底下,荃灣線只係錦上添花

留意,我指密車屯轉至掃管笏,係要10分鐘或以下一班車
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 18:04 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-7-17 17:58
啫係一樣記死人
個等車時間咪少五分鐘咁大把,ETA咁把炮邊理應一分鐘都唔駛等

無論係eta定任何時間表
從來唔會令候車時間縮短
只係可以令你及早知道候車時間

至於掃管笏,長遠交通一定會大幅進步
只係好多樓盤都未入伙
宜家條252成日載空咁滯
俾啲時間啦
元朗南入咗伙好幾年,條68E都係啱啱開始做起咋
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2019-7-17 17:19
富泰嶺南唔少人特登搭 53 都唔搭 K51 落置樂黃金大小欖

貪佢夠快 10分鐘到置樂,20分鐘到黃金

新53會同52X/61M/253喺三聖邨搞轉乘優惠
10598C 發表於 2019-7-17 20:02 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-17 18:04
無論係eta定任何時間表
從來唔會令候車時間縮短
只係可以令你及早知道候車時間

原來出完建議,仲叫人等發展,要人等無定向班次,繼續係屯轉食塵等一條垃圾班次嘅接駁線
得啦,冇野同你講,亦冇興趣繼續同你討論
作風同薯片個競爭對手一模一樣,學佢講句,你主場咁你講曬佢去囉