hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 離島區議員要求改善羌山道以便雙層及無障礙巴士行走 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 離島區議員要求改善羌山道以便雙層及無障礙巴士行走

kei_hk 發表於 2019-7-17 13:45 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-7-17 13:11
得返水路比較實際1 L2 e7 a, U; c- o: Z
既沒環團反對聲音: a/ N% ]1 K3 C
又唔會比陸路慢太多' S* H: j. V- t: o. o$ i
惡劣天氣時,現時嶼巴11
都會停駛㗎啦……真係成本
太高咪遊客收貴啲資助居民。

唔知你的惡劣天氣定義係點。

我淨係知道﹐3號風球﹐大澳<>東涌之間的渡輪服務會暫停﹐強烈季候風訊號就好大機會都會暫停(視乎風向)。
這個情況﹐巴士一定唔會暫停服務。

FBI2 發表於 2019-7-17 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層
RA472 發表於 2019-7-17 13:27
昂坪個次試車fail?

Yes
kei_hk 發表於 2019-7-17 13:51 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2019-7-17 12:58
其實你大家知唔知南大嶼區同西貢係屬於公海區域,呢個區域係水警維持秩序,根據邊境條例嚟講,除咗個別車 ...

我估佢的意思﹐係大澳設個出入境關口﹐處理上落港珠澳橋的人出入境問題。

即係﹐市區 > 大橋口岸(香港出境) > 大橋 > 大澳出口 > 大澳口岸(香港入境) > 大澳

並不是把大澳列為邊境標區。

問題係.... 這個大澳口岸服務時間 & 是否處理澳門/珠海前來的旅客出入境手續?

同埋這樣做﹐以成本去計算﹐倒不如機場島尾處起條獨立橋去大澳。
24小時隨時用得﹐又唔駛派人長駐服務。

kei_hk 發表於 2019-7-17 14:00 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-7-17 13:15
起路方面
深屈到石澳,沿海岸線起一條雙線來回的公路(最好連行人路)也不變很困難,破壞環境程度亦不太高,至於 ...

前文提及的新路﹐當時政府已經係講出提議的目的﹐係為東澳古道的鄉村﹐提供一條車路出入。
同時﹐處理嶼南只有唯一的東涌道﹐一旦出現問題就會斷絕陸路。

所以﹐計劃起多一條路進出嶼南﹐作為後備道路。
一旦嶼南一帶有事故﹐特別係東涌道嶼南出入口至大澳一段﹐都有另一條路返回東涌。

而所指的事故﹐唔係指一般的交通意外﹐而係指山泥傾瀉等﹐一封就隨時以數天至星期計算。

所以﹐當時有個別環保團體都講出有實際性需要﹐所以唔會太大反對。

建議的路﹐好似話係附有行人路的單線車路﹐所以唔會對外開放。
但會唔會預留變雙線行車﹐就不知曉了。

S3bl430 發表於 2019-7-17 14:25 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-7-17 13:45
唔知你的惡劣天氣定義係點。

我淨係知道﹐3號風球﹐大澳東涌之間的渡輪服務會暫停﹐強烈季候風訊號就好大 ...

當港外線渡輪8號風球先需要停駛時,我覺得只是富裕小輪本身渡輪吃水較淺/抵受不了風浪,
才會選擇在3號風球/強烈季候風訊號停航

必要時仍仲可以用小輪解決嶼南路交通中斷的道路交通問題

如果大澳碼頭有好像梅窩碼頭般供汽車渡輪/貨船停舶的設施,
這樣的話興建緊急通道的必要性相應減少

錯字連篇
s3bl469@73a 發表於 2019-7-17 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-7-17 15:14 | 顯示全部樓層

s3bl469@73a 發表於 2019-7-17 14:55
係大澳設入境關口,自由行同水貨客進注大澳嘅時候,問題就大啦。

根本大澳整出入境設置﹐唔係處理多一條道路的方法。

淨係做大澳地區資詢﹐搵邊個地方做口岸﹐已經失敗收場啦。

andrewyl 發表於 2019-7-17 15:18 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2019-7-17 13:51
我估佢的意思﹐係大澳設個出入境關口﹐處理上落港珠澳橋的人出入境問題。

即係﹐市區 > 大橋口岸(香港出 ...

---> 我估佢的意思﹐係大澳設個出入境關口﹐處理上落港珠澳橋的人出入境問題。
即係﹐市區 > 大橋口岸(香港出境) > 大橋 > 大澳出口 > 大澳口岸(香港入境) > 大澳
並不是把大澳列為邊境標區。

我 既 原 意 諗 住 慳 成 本 唔 駛 另 外 再 起 橋 比 大 澳 ,
我 就 諗 下 不 如 起 條 支 線 過 去 大 澳 , 咁 就 快 快 趣 趣 可 以 連 接 ,
唔 駛 做 咁 多 環 評 又 盛 , 反 對 聲 音 應 該 無 咁 多 .

關 口 既 問 題 係 因 為 諗 住 慳 成 本 利 用 港 珠 澳 連 接 ,
因 為 整 條 港 珠 澳 已 經 係 屬 禁 區 , 通 過 左 機 場 人 工 島 口 岸 既 話 已 經 叫 離 開 左 香 港 .
如 果 再 經 港 珠 澳 入 大 澳 , 理 論 上 應 該 叫 再 入 境 . ( 等 入 境 處 再 釐 清 ) .
所 以 先 話 係 大 澳 起 過 小 型 關 卡 檢 查 .

如 果 入 境 處 話 法 律 無 問 題 , 咁 就 跟 第 二 個 選 擇 去 做 ( 當 唔 係 離 開 香 港 ) .
咁 係 港 方 口 岸 整 個 特 別 範 圍 淨 係 去 大 澳 , 同 金 巴 分 開 上 落 位 , 做 簡 單 檢 查 .  
呢 架 車 就
中 途 唔 會 有 站 只 直 去 大 澳 , 咁 就 唔 駛 整 關 卡 .

---> 問題係.... 這個大澳口岸服務時間 & 是否處理澳門/珠海前來的旅客出入境手續?

呢 個 要 等 入 境 處 釐 清 紅 色 部 份 既 做 法 可 唔 可 行 ,
因 為 澳 門 珠 海 旅 客 都 係 直 去 港 方 人 工 島 做 香 港 出 入 境 檢 查 .

---> 同埋這樣做﹐以成本去計算﹐倒不如機場島尾處起條獨立橋去大澳。
24小時隨時用得﹐又唔駛派人長駐服務。

因 為 港 珠 澳 已 建 成 , 再 起 一 條 獨 立 橋 過 大 澳 就 要 睇 政 府 點 諗 ,
再 者 , 經 機 場 尾 起 既 話 要 評 估 飛 機 安 全 問 題 ,
兼 且 南 環 路 咁 窄 車 流 都 可 能 未 必 負 荷 到 .

ky927 發表於 2019-7-17 15:18 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2019-7-17 13:00
據聞嶼巴試雙層行羌山道過線,被運吉否決轉雙層

當大潭水壩咁,係某個最彎嘅位set燈,避開並排得唔得
kei_hk 發表於 2019-7-17 15:22 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-7-17 14:25
當港外線渡輪8號風球先需要停駛時,我覺得只是富裕小輪本身渡輪吃水較淺/抵受不了風浪,
才會選擇在3號風球 ...
如果大澳碼頭有好像梅窩碼頭般供汽車渡輪/貨船停舶的設施,
這樣的話興建緊急通道的必要性相應減少
未必

因為惡劣天氣﹐船就真係用唔到。相反車路仲有機會用到﹐緊急車輛都可以勉強使用。

而且﹐當年建議的道路﹐另一個目的係為東澳古道沿線的鄉村﹐提供車路出入。
同一條路﹐最少有2個目的。

當時建議係先做東涌至深屈﹐之後才做第2期工程﹐深屈去大澳。

都係一句﹐這些非必要的工程(相對地)﹐真係有排都唔會落實。
唔需要太認真去討論﹐反正去到真係有機會落實﹐去做前期工程/可行性探討﹐可能已經係十多廿年後。