hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議新設海盈邨往四美街路線206
開啟左側

建議新設海盈邨往四美街路線206

leungky0528 發表於 2019-7-20 14:06 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

研究緊鑽石山區仲有咩轉駁未做到,於是諗到呢條線

206 海盈邨-鑽石山(四美街)

收費
全程:$5.8
聖德肋撒堂往海盈邨:$5.1
發祥街西往鑽石山(四美街):$5.1
港鐵轉乘減$0.6

班次
海盈邨開
0700-0900 15
0900-1120 20
1120-1235 15
1235-1440 25
1440-1500 20
1500-1730 15
1730-2210 20
2210-2300 25

鑽石山(四美街)開
0700-0930 15
0930-1130 20
1130-1245 15
1245-1450 25
1450-1530 20
1530-1800 15
1800-2220 20
2220-2335 25

往鑽石山(四美街)
1. 海盈邨總站
2. 海盈邨
3. 發祥街西
4. 富昌邨
5. 南昌邨
6. 醫局街
7. 石峽尾街
8. 荔枝角道
9. 白揚街
10. 警察體育遊樂會
11. 花墟公園
12. 明愛太子宿舍
13. 喇沙小學
14. 王仲銘中學
15. 泰東樓
16. 黃大仙警署
17. 鑽石山(四美街)

往海盈邨
1. 鑽石山(四美街)
2. 黃大仙警署
3. 衍慶街
4. 寧遠街
5. 聖德肋撒堂
6. 拔萃男書院
7. 太子站
8. 運動場道
9. 石峽尾街休憩公園
10. 北河街
11. 基隆街
12. 通州街公園
13. 富昌邨
14. 東京街西
15. 長沙灣(深旺道)
16. 海盈邨總站
流星☆雨 發表於 2019-7-20 14:19 | 顯示全部樓層
有296C已經做到前半段,鑽石山可以用214P繞經海盈黎解決
趕客路上 理_得你
 樓主| leungky0528 發表於 2019-7-20 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2019-7-20 14:19
有296C已經做到前半段,鑽石山可以用214P繞經海盈黎解決

就係對296C貴價同214路段仲肯唔肯扔車落去有疑問
先想用短啲嘅新線解決問題
kmb71k 發表於 2019-7-21 00:15 | 顯示全部樓層

擺四美街不如擺彩虹甚至鑽石山
以上回應,是否可行?是否合適?
charlesli0104 發表於 2019-7-21 02:01 | 顯示全部樓層
鑽石山-大角嘴一段70號小巴已經服務緊(當然收費比較貴)
而去南昌個段第日屯馬線可以一程到達
 樓主| leungky0528 發表於 2019-7-21 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2019-7-21 02:01
鑽石山-大角嘴一段70號小巴已經服務緊(當然收費比較貴)
而去南昌個段第日屯馬線可以一程到達
...

已經好多有異於70嘅位
同埋呢條本質係地區轉駁,全程客唔係最大目標
 樓主| leungky0528 發表於 2019-7-21 09:39 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-7-21 00:15
擺四美街不如擺彩虹甚至鑽石山

唔想撞10、29M或小巴70
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-21 09:49 來自手機 | 顯示全部樓層
講真,呢啲冇咩肉食嘅九龍區內線,九巴唔會有心機搞。有車都調去大西北啦。而呢條線又真係唔會點賺到錢,客量可能只係22同20中間
 樓主| leungky0528 發表於 2019-7-21 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-7-21 09:49
講真,呢啲冇咩肉食嘅九龍區內線,九巴唔會有心機搞。有車都調去大西北啦。而呢條線又真係唔會點賺到錢,客 ...

俾九巴做應該延長舊線(如2D)就算
不過我唔抵得佢整到鑽石山轉駁個起點咁低
所以有得提議,情願整條新線出嚟俾人改