hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議296M縮短、改為循環線、修訂時間表
開啟左側

建議296M縮短、改為循環線、修訂時間表

樓主| ViviTse 發表於 2019-7-24 03:27 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2019-7-23 17:19
但係樓主建議正正就係漠視咗輪椅客嘅需求。
所以我建議運輸署出資幫以上小巴路線買低地臺小巴取代296M線。 ...

多謝樓上各位ge提點,我諗有幾個方向可以做得到比296M更好:
第一,可以好似8樓咁講,用復康巴士等等去取代296M,
果d特別設計方便輪椅客,又唔會因為其他線脫班而抽車等等任何因素影響服務。

第二,如果唔用復康巴士去取代296M,我諗296M可以繼續縮短去尚德,慳時間慳油,
而將軍澳醫院<>寶琳,可以用98A/98C(回程)/91M/小巴;
將軍澳醫院<>康翠,可以用98A/98C(回程)/小巴;
將軍澳醫院<>尚德,我諗296A尚德後入將軍澳醫院,會好過296M尚德後入將軍澳醫院,
再加上可以減少資源浪費(e.g.將軍澳醫院去寶琳有其他更快、更平、更密ge選擇)
(e.g.甚至有醫院客係會想出街市截290/290A/798/798B/694去尚德,都未必慢慢等296M去尚德)。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
5504~NK3640 發表於 2019-7-25 01:09 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-7-24 03:27
多謝樓上各位ge提點,我諗有幾個方向可以做得到比296M更好:
第一,可以好似8樓咁講,用復康巴士等等去取 ...

當你296M重組完慳2架車,改296A尚德後入將軍澳醫院的話唔知使唔使嘔突
 樓主| ViviTse 發表於 2019-7-25 01:30 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2019-7-25 01:09
當你296M重組完慳2架車,改296A尚德後入將軍澳醫院的話唔知使唔使嘔突

如果296A入咗將軍澳醫院,你都係驚兩繁唔夠車姐,咁上繁98A特3班cut晒可以倒番d車落296A果度嘛,就算2班歸98A,1班歸296A都係呀,而非繁就更加唔洗擔心啦
5504~NK3640 發表於 2019-7-25 05:46 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-7-25 01:30
如果296A入咗將軍澳醫院,你都係驚兩繁唔夠車姐,咁上繁98A特3班cut晒可以倒番d車落296A果度嘛,就算2班 ...

咁改的話係全日要多最少兩車啊,唔係淨係繁時要多兩車
而且之前係其他post都提過,296A兩繁係用緊唔只8架車

你係咁已拉一拉就已經用咗296M慳落黎嘅資源,仲要只係到喉唔到肺嘅將軍澳醫院
連坑口圈都唔入,咁拉嘅價值有幾多?
所以總結係呢個方法會拖低296A嘅營運效率
 樓主| ViviTse 發表於 2019-7-25 21:49 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2019-7-25 05:46
咁改的話係全日要多最少兩車啊,唔係淨係繁時要多兩車
而且之前係其他post都提過,296A兩繁係用緊唔只8架 ...

Sorry可能我講得唔清楚,我意思係拉入將軍澳醫院(而途經坑口圈咁解),所以先真真正正咁開僻到新客源,將軍澳醫院又可以有巴士合理時間出觀塘,
而唔會「浪費資源」到好似現時296M咁成個尚德—將軍澳醫院段都幾乎係運櫈。

而巴士資源果方面,我諗兩繁喺98A果個將隧特班改2/3班車落去問題不大,真係唔夠ge話,
可以考慮93A/95M/98A重組(可以參考我F1版另一個post)而有車去做,至於非繁要揾車應該唔係難事。
5504~NK3640 發表於 2019-7-26 22:46 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-7-25 21:49
Sorry可能我講得唔清楚,我意思係拉入將軍澳醫院(而途經坑口圈咁解),所以先真真正正咁開僻到新客源,將 ...

巴士資源固然係其中一個問題,但而家個改動原因係因為296M坑口段無乜人搭所以要cut
但樓主你為咗補位 (兼開拓坑口新客源(?), sorry我真係唔明點解開拓到) 而要拉返另外一條線落去,兼且要倒更多資源填氹
咁呢個重組明顯就變得唔值,我係老九就會慢慢陰到30-40算
S3bl430 發表於 2019-7-27 00:45 | 顯示全部樓層

運隆路的問題,可否以290X南行兜運隆路就算?
至於由將軍澳圖書館去坑口的人,叫佢地行過去好似更加直接

反建議
- 290X食296M非繁時段,加雙向分段(收費依296M)
- 順便加非繁忙時段班次至20分鐘(加3架車),
- 296M只保留上下課時段班次
會否較為可行?

没有296M的將軍澳,區內交通可以變成咁
山上<>尚德/將南:290X
山上<>坑口/醫院:98A
尚德<>坑口/醫院:290系,694,792M
山上去運隆路:290X寶康公園>山上:步行+690/290X
運隆路<>厚德/坑口:步行(800米)
運隆路<>坑口北:步行+小巴108A/新巴792M

錯字連篇
 樓主| ViviTse 發表於 2019-7-27 01:37 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-7-27 00:45
運隆路的問題,可否以290X南行兜運隆路就算?
至於由將軍澳圖書館去坑口的人,叫佢地行過去好似更加直接

1. 290X行入運隆路我覺得絕對支持,因為290X行一行入去都只不過係1分鐘左右,但我相信之後實會有人衝出黎話「290X已經夠慢,入得安達已經觀衰過290,仲要兜多1分鐘唔OK」,而因為呢d阻力致好難成事。

2. 至於290X搞雙向分段收費,講真有邊個唔想九巴學吓新城咁加雙向分段啊..........
290A個個比$10.7上秀茂坪,290個個比$10.7上寶達,98C個個比$10.5去曉光街,
296C個個比$8.3去九龍灣,296D/98D個個比$9.4/$9.9去九展,297個個比$9.9去九龍灣,etc
所以雙向分段收費我一定舉腳支持,問題係我好難相信佢會肯推雙向分段.........

3. 290X非繁加車到20分鐘一班,呢個我諗真係不了。
第一,又係果句——車從何來?我估一係就290/290A,一係就全個將軍澳區一齊「收車」,
好難想像佢會「外加資源」或者喺安達果邊抽車。咁仲值唔值得開20?
第二,如果290X大幅加密班次,而目的只為用290X行埋296M段,咁即係實際客量無多到,
而果幾部車要行埋「安達—荃灣段」,296M倒晒d車落去,仲要加幾多部車落去?
第三,290X係咪真係將軍澳區心中果條「將荃線」?290都未必稱得上,更何況290X呢........
回程都叫做多個選擇,但去程要好地地特登過對面條街等車,仲要唔知會唔會脫班,仲分分鐘慢過下班290.....
乘客已經未必buy,更何談想佢加車再加「雙向分段收費」?我諗佢唔想做蝕班生意,而乘客唔會想特登由296M拉長到290X搞到班次不穩.......

4. 296M保持上下課時段,我個人係支持ge。
的確係得上下課時段先叫做客量無咁慘淡,所以只保持上下課時段,非繁cut晒都可以,相信90%以上ge居民都無問題。
但問題係醫院客點處理,即使係區內ge 0.1%,都應該盡社區責任去維持有限度服務比佢地,
所以我先建議唔好一刀切,留翻60分鐘一班296M比佢地(又或者20-35分鐘一班ge 290X取代,其實我都支持),
而如果唔用290X行運隆路果個方案,就全部296M班次cut到淨行「尚德—康盛段」,
然後「將醫—尚德段」就拉296A解決,好過班班296M特登入去運櫈......

5. 至於沒有296M ge交通,我諗對全區問題都不大,只係醫院客/輪椅客果方面咁解,所以問題不大。

樓主| ViviTse 發表於 2019-7-27 01:54 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2019-7-26 22:46
巴士資源固然係其中一個問題,但而家個改動原因係因為296M坑口段無乜人搭所以要cut
但樓主你為咗補位 (兼 ...

如果改動路線ge最終目標只係「令巴士資源更有效地服務將軍澳majority ge居民」,我諗296M直頭cut淨上下課時段「康盛—尚德」已經搞掂,將軍澳醫院段直頭唔洗留,靈實亦可以飛站。

但依家普遍目標除咗依個之後,仲有「盡社會責任服務小數有需要ge乘客」,
例如輪椅客/醫院客,呢個亦都係我建議296M非繁減班都留60咁解,而「將醫—尚德段」係基本上班班運櫈,
而「將醫—寶琳/康翠段」有大把alternatives,我諗唔會有人特登296M,
甚至應該話佢地係見到296M都分分鐘唔上(因為要兜尚德)........
所以將軍澳醫院296M個角色係接駁去坑口站&尚德,
而與其班班296M載空(而前設係盡社會責任,一定留巴士去做將醫—尚德段),
不如將296A拉入將醫,一方面繼續做「將醫—坑口站」、「將醫—尚德」,
另一方面可以比將醫輪椅客出觀塘(因為102B未必有低地台)。
再加上可以做埋觀塘道來往坑口ge角色(可以做到觀塘道轉乘、甚至將隧轉乘),
咁樣未來將隧轉乘站啟用果時,唔需要再諗點樣重組去整條將隧車.......

而下一個問題會係「咁咪同102/B重疊晒?」,
係,的確有重疊範圍,但102/B始終快過延長後ge 296A(因為296A仲要兜勻成個尚德),
而296A可以做到轉乘,而102/B做唔到,所以係有重疊,但係唔多。
假設102/B客量係有明顯ge少量跌幅,咁亦都正正適合呢個時勢.......
102/B可以調車去做111,而111可以填補住大部分已停辦之106小巴做到ge地方,此消彼長。

至於重組完萬一要加車值唔值,就見仁見智啦........
有得同小巴「搶客」,仲要搶到d地鐵客(改搭去觀塘道轉乘),仲分分鐘可以喺「坑口—將隧轉乘站」插旗,
唔洗驚798系萬一有一日重組而798B全日而比新城食咗坑口堆客,我就唔信佢覺得唔值............
而尚德非繁無啦啦有得加班,比著我都支持啦~ 兩繁咪最多r幾班車尚德起載lor,呢樣我諗大家都無異議.....

5504~NK3640 發表於 2019-7-27 05:02 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-7-27 01:54
如果改動路線ge最終目標只係「令巴士資源更有效地服務將軍澳majority ge居民」,我諗296M直頭cut淨上下課 ...

你係坑口人諗到呢個idea唔出奇,但你退後幾步望下個大picture...

1. 點解296A兜坑口=非繁可以加班?車加落去其實係for兜坑口個段路only
2. 根本將醫<>尚德個需求唔係大到需要拉一條10分一班嘅296A去幫手,而且仲有108A
3. 坑口<>轉車站根本唔需要296A幫手插旗,坑口而家已經有98D上轉車站
4. 而102/B, 106, 111呢啲小巴線更加唔需要巴士公司幫佢協調埋

所以我認為樓主你諗錯咗方向,在此我反建議

A. 取消296M非繁服務, cut坑口段
B. 296M原有服務(除坑口段)招標成新小巴線 (尚德<>寶琳<>翠林<>安達臣)
C. 108A改用低地台小巴

最重要係

D. 298E改由將工開出,抵達坑口站後加停厚德邨,然後直出觀塘 (循環線),並加設與98A相等的BBI
E. 於兩繁增設298P,亦即是現時298E的走線,但改由將工開出
F. 原296M 4車撥歸298E

咁樣就可以解決坑口+康城<>轉車站嘅問題