hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 279x未來路向
開啟左側

279x未來路向

ATENU364TC196 發表於 2019-7-23 16:17 | 顯示全部樓層

T277 發表於 2019-7-23 15:11
直接喺278X & 279X 抽車做278A
上水一站直出荃灣, 全日30分鐘一班仲好做
少塞車, 用車少, 回車快, 成個上水 ...

抽279X車俾278A?
咁你話青衣居民點算?
抽278X咪得囉,抽279X完全講唔通喎
kmb兄 發表於 2019-7-23 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2019-7-23 16:50 來自手機 | 顯示全部樓層

點解冇人提議拆一條類似276b經新田的279B?
我宜家唔敢入元朗轉B1_曲

10598C 發表於 2019-7-23 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2019-7-23 13:36
其實成個北區對外需求路線,係咪用返條火車軌分割,南北各一條好啲呢(夠客嘅話)

隨著皇后山邨、山麗苑發展,個人覺得有幾條對外路線值得做
1. 279A 皇后山邨 - 長康邨
經 聯和墟、天平邨、上水站、大欖隧道、荃灣站、青衣中南

2. 277B 皇后山邨 - 藍田站
即 277X 全日拆線
火車軌以南 277X 改往太平,經百和路、華明圈
火車軌以北 277B 經聯和墟、祥華

3. 270C 延長至皇后山邨,並提升至全日服務

4. 270D 改為皇后山邨 - 奧運站
經 聯和墟、天平邨、上水站、大欖隧道、美孚、長沙灣至奧運站 ( 大致跟 270B )

5. 978P 皇后山邨 - 灣仔北 (optional)
改自 978A
經 聯和墟、天平邨、翠麗花園、彩蒲苑
服務時間與 960P 相約
0q9w8e 發表於 2019-7-23 17:17 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-7-23 17:12
隨著皇后山邨、山麗苑發展,個人覺得有幾條對外路線值得做
1. 279A 皇后山邨 - 長康邨
經 聯和墟、天平邨 ...

270C無謂全日啦
270A都唔慌好揾啦
反而A43P應該拉入皇后山
另外開條279皇后山往返華明轉車站(循環線)同埋皇后山/粉嶺北發展睇下有冇機會開返黃大仙線
N373/270S/270R都唔爭在拉埋過去
maomao221 發表於 2019-7-23 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-7-23 17:17
270C無謂全日啦
270A都唔慌好揾啦

270C應該可以30分鐘一班,皇后山冇鐵,一定有客
 樓主| Kj2052 發表於 2019-7-23 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2019-7-23 16:50
點解冇人提議拆一條類似276b經新田的279B?
我宜家唔敢入元朗轉B1_曲

279a經新田lol
Just like a43p
kingprowm 發表於 2019-7-23 17:30 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-7-23 16:17
抽279X車俾278A?
咁你話青衣居民點算?
抽278X咪得囉,抽279X完全講唔通喎

278X 279A 279X 這個話題已變成月經 post

呢個的人好得意,永遠無視或迴避或咋睇唔到青衣來往上水有實際龐大的需求
 樓主| Kj2052 發表於 2019-7-23 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
278a淨做繁時is ok
平時278x 1小時內已經上水去到荃灣
278x上繁cut 到8-10分鐘一班,下繁278X本身已經成日10分鐘一班,可以開幾班回程
10598C 發表於 2019-7-23 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-7-23 17:17
270C無謂全日啦
270A都唔慌好揾啦

但我相信270C唔會冇客,始終做旺區而且皇后山唔近鐵
A43P係冇諗起,但贊成拉入去皇后山

至於279,我係冇提及到區內線
我個人覺得皇后山邨 一條277去上水 (經聯和墟)、一條278去粉嶺站
至於整一條279去華明轉車站,個人覺得可以學278K叫人過橋轉車都夠
如果話區內穿梭 皇后山至華明,273D延長過去都得,又或者招標小巴線做