hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴九巴申請開辦路線 905A
開啟左側

[路線計劃/RPP] 新巴九巴申請開辦路線 905A

leo_ku 發表於 2019-7-27 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-7-27 09:14
ITALK FB既留言係唔贊成多,話倒走MK客
不過905經MK,西九段使用率較低係事實

那邊的留言通常都係唔經大腦就講,況且fb 要開假account 唔難吧!

長遠係要考慮深旺分家,即是西九一條,大角咀旺角一條。
leo_ku 發表於 2019-7-27 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-7-27 08:55
902全程時間因為兜遠所以我當同102相約 (未計繁時林橋佐敦道,其實應該更耐不過唔理住)
即係70分鐘一單+休 ...

902 欽州街走經連翔道過海,過左海後行中灣繞落糖水道橋wor, 幾時行左去佐敦道林士街天橋?
louis19910701 發表於 2019-7-27 10:10 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-7-26 12:02
早就要試啦,長沙灣四小龍+美孚咁大住宅群,再加埋新嘅長沙灣公屋,更係開特快班次啦,最好飛埋西環,長遠 ...

加埋904一齊執執啦,西營盤交俾904,905停完西港城入西隧
JCTK 發表於 2019-7-27 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-7-27 07:59
無啦啦入咩海輝道? 直行連翔道去到欽州街出口出番去咪得,咁就淨係停2站帾。 ...

因為果度有新鴻基樓盤, 條線似係九巴D好事.
只係有一班1900係新巴, 佢肯玩應該只係為咗加快回車所以返到九龍既新巴時段第一班車一定有車開.
JCTK 發表於 2019-7-27 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2019-7-26 18:40
如果真係有心想吸納新客的話
應該建議埋上繁往港島方向吧

唔會有九龍去港島東既西隧線. 隧道費貴咁多車費又唔係收得多, 行遠咗咁多路.
KW2523 發表於 2019-7-27 11:08 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-7-27 09:54
902 欽州街走經連翔道過海,過左海後行中灣繞落糖水道橋wor, 幾時行左去佐敦道林士街天橋?  ...

原來你想飛油旺...唔駛行佐敦道不過覆蓋到嘅102客源就更少,受影響客源更多只能跟上面ching講開繁時
唔上林橋架車出西隧係停上環定飛入去中灣繞管道?
boyvv1000 發表於 2019-7-27 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層

louis19910701 發表於 2019-7-27 10:10
加埋904一齊執執啦,西營盤交俾904,905停完西港城入西隧

905客倉係西環,飛西環既話即刻摺得。
呢建議由幾年前講到而加
boyvv1000 發表於 2019-7-27 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-7-26 12:24
做新屋邨既話,連翔道近好多,不過936依家都無站,已經要到海盈邨
但係其實最好應該跟936去埋興華街西

905下繁去九龍一下子少左5班車應該會出大問題,呢個時間客都唔少,九巴仲有開皇后街特車。
kl9327 發表於 2019-7-27 11:45 | 顯示全部樓層
幾時踢走936?
905A有心搶返美孚長沙灣客係好事
kmb71k 發表於 2019-7-27 20:40 | 顯示全部樓層

kl9327 發表於 2019-7-27 11:45
幾時踢走936?
905A有心搶返美孚長沙灣客係好事

要做青山公路上路好難踢走
以上回應,是否可行?是否合適?