hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 邊d九巴路綫適宜/可以改行青沙公路的? ...
開啟左側

[問題] 邊d九巴路綫適宜/可以改行青沙公路的?

Ricky403 發表於 2019-8-4 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2019-8-4 08:00
係做大青沙個轉乘網絡姐
一係照行青沙但上繁開270E/F行大欖
因為270D行大欖如果平過279X/A都唔係幾合理而 ...

270D行青沙可以拗應該同270B一樣收$14.8
行大欖基本上收你$18.8都黎緊
10598C 發表於 2019-8-4 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層
係做大青沙個轉乘網絡姐
因為270D行大欖如果平過279X/A都唔係幾合理而 ...

所謂青沙網絡根本唔吸引人用,班次完全唔密,繁忙時間轉車站又唔易上車

上水站出深水埗,行大欖係會快過青沙

至於價錢,本身68X、268X都冇收到69X嘅15.5,價錢唔同問題不大
再唔係好簡單,270D改行大欖時加價到跟69X收15.5
10598C 發表於 2019-8-4 09:39 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-8-4 09:12
青沙落深水埗可跟270B或286X行,去荃葵更可以跟舊249X行(青沙>呈祥道>葵涌道,去荃灣更可考慮直入荃灣路 ...

青沙落深水埗最理想係落呈祥道,去到近葵涌醫院掉頭落葵涌道,可以停埋美孚站

題外話,講開青沙落荃葵,個人覺得47A有潛力改經青沙、葵芳、葵涌、荃灣
castanopsis 發表於 2019-8-4 09:51 | 顯示全部樓層

係做大青沙個轉乘網絡姐

價錢問題
既然270D本身收緊呢個價,轉隧道唔會令價錢貴咗
特別係已經存在緊既線

青沙轉乘網絡唔見得對粉嶺北好有用
考慮到大欖穩定性高,時間又差唔多
我傾向維持原判行大欖

當然要factor in隧道費
呢個就視乎政府會唔會補貼,以及新鴻基內部點計數
castanopsis 發表於 2019-8-4 09:55 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2019-8-4 09:24
270D行青沙可以拗應該同270B一樣收$14.8
行大欖基本上收你$18.8都黎緊

現有既路線轉行第二條隧道
只要唔開新number,一般都唔會加價

我發現你好鍾意make一大堆assumption
又話行大欖會繞經新田,又話會加價
我覺得好牽強
0q9w8e 發表於 2019-8-4 10:09 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-8-4 09:55
現有既路線轉行第二條隧道
只要唔開新number,一般都唔會加價

經新田我覺得機會唔大(978都冇成事)
但如果270D全日後行大欖
可以每日雙向0600-2335
我覺得可以北行十點前,南行四點後經新田
反正呢啲時段都唔會多北區人用
方便下西九人都好
 樓主| talktogether 發表於 2019-8-4 12:02 | 顯示全部樓層

Delete post, thank you.
castanopsis 發表於 2019-8-4 15:36 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-8-4 10:09
經新田我覺得機會唔大(978都冇成事)
但如果270D全日後行大欖
可以每日雙向0600-2335

其實新田究竟有幾多客?
Snoopy@FB8617 發表於 2019-8-4 17:24 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-8-4 04:43
埔公家陣上下繁都塞死
當然沙市段有擴闊工程,但望返相關文件,擴闊完預期車流仍然繼續超出容量
除非相 ...

其實分返兩條問題第一係270D有冇需要全日
第二係粉嶺北係唔係應該有車上青沙

1.
既然而家想一程過既有270B
快既279X轉車又得
lee個位先後次序好低
其次皇后山開埋後
又想搞279A搞277X分家仲要出埋價值不高既270D
我諗老九應該唔會開足咁多條

2.
假設上面情況成立後
如果粉公轉車站開埋北行既
應該就唔會再有新對外線
因為轉一轉車都滿足到好大部分需求

而如果粉公轉車站最終都係維持咁垃圾既情況
一般地區人士都係想要中九龍線(270C)多過西九龍線(270D)
而且大欖隧道既然已經有279A無必要double多條線
(假設279A做到正常班次)
咁如果270C想試全日既
唔差在行埋青沙搵客

係既青沙上下繁會塞
但真係有必要全世界都只係可以係大欖轉車咩?
唔好唔記得粉嶺北要行埋上水其實又要返相當既時間
地理位置上粉嶺應該全力搵東邊走既轉車站
上水應該全力搵西邊走既轉車站
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
0q9w8e 發表於 2019-8-5 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-8-4 17:24
其實分返兩條問題第一係270D有冇需要全日
第二係粉嶺北係唔係應該有車上青沙

上下繁好似270B仲爆過270A...
個人覺得270D會好做過270C...而鐵路往返油尖方便過西九好多
觀塘都冇晒位啦
不過可以經黃大仙去樂富既