hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 網上有人號召圍堵九巴車廠
開啟左側

網上有人號召圍堵九巴車廠

YY487 發表於 2019-8-1 22:00 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
lingling_cc 發表於 2019-8-1 22:11 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2019-8-1 21:59
一扯話題,成功左!
失唔失理性 唔係你去判定

扯話題係你, 又話唔阻人但要亂代表所有港人?
人地鐘意返工又點? 就要比人批判?

仲有講五大訴求時問晒所有港人未? 還是亂入?
依家三唔埋兩日就會有示威又不合作
你估好多人會同情嗎?
仲有不合作搞左幾多日?
政府就係唔理你地搞要依家其他人開始嫌飯民討厭咋

HN745 發表於 2019-8-1 22:25 | 顯示全部樓層
lingling_cc 發表於 2019-8-1 22:11
扯話題係你, 又話唔阻人但要亂代表所有港人?

你不如講下除左不合作運動之外仲有冇其他方法令港鐵以至政府肯聽?
咁係港鐵係當事人 個話題同佢有關 講佢有咩錯? 港鐵個大股東係香港政府啵

批咩判版友 我都唔知你亂定我亂啦
係你話我失理性架啵
我就咪叫讚成鐘意返工既人譴責天文台令到佢地返唔到工
仲有講五大訴求時問晒所有港人未? 還是亂入?

咁政府係推政策前又有冇問香港人呀?
今日有冇不合作運動呀?
搞不合作運動既原意係邊,你又知唔知呀?

我唔明點解你要將我同泛民拉埋同一個關係入面
都唔知邊依家唔理性囉
好似搞個不合作運動殺左你全家咁

自由係要爭取返黎,如果當初政府肯聽,你估香港會唔會搞到咁?
HN745 發表於 2019-8-1 22:36 | 顯示全部樓層

老實講
你上黎罵人地又好 支持人地都好
人地係人地 每個人有獨立思考
兩邊對罵其實冇意思 所謂水火不容

一係支持一係反對
但正如上面我講 每個人都係獨立思考
你唔可能強行干涉人地 姐係就算你點講都未必會阻到佢

所以我想叫相關版友可以唔洗再回架啦 到時候我地大戰三百回合都未必有結果
lingling_cc 發表於 2019-8-1 22:42 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2019-8-1 22:25
你不如講下除左不合作運動之外仲有冇其他方法令港鐵以至政府肯聽?
咁係港鐵係當事人 個話題同佢有關 講佢 ...

政府都已經睇死, 所以索性就係唔理你地等你地自己亂
事件發生左一個月多, 依家搞到咁大件事政府會聽你地咩?
加埋中央都係明撐政府, 繼續咁亂你估改變到什麼?
你不如答下?

表達訴求我絕對支持, 但係一些嚴重影響民生既我絕對唔支持
最近幾次係港鐵搞不合作, 但係搞既時候有冇諗過其他乘客先?
一有人鬧同反抗就成班人鬧反對人士?
點解香港要淪落到咁?

天文台既野係打風, 打風既野都要同政治混為一淡?
你所講既野點解都要偏要戴上一些激進行為?

你依家所講真係代表所有香港人?
不合作運動搞冇問題, 但係三唔埋兩日就係問題
有些真係遲到就被扣人工, 唔通想將香港推倒變漁村至安落?

s3n370 發表於 2019-8-1 22:46 | 顯示全部樓層
lingling_cc 發表於 2019-8-1 21:05
你剩講721?又唔講其他日子?
唔好選擇性失明
咩野指責指責都係有你地講唔可以其他人講?

嗯...文革係中共政權由上而下發動,互相批鬥以至殘殺
咁呢一刻有邊點同文革相似?

要撐要反係無問題,不過請用番0岩0既比喻
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
天空之神 發表於 2019-8-1 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層

不篤灰 不指責 ,要支持政府麻煩返大灣區
PF2802 發表於 2019-8-1 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
lingling_cc 發表於 2019-8-1 22:42
事件發生左一個月多, 依家搞到咁大件事政府會聽你地 ...
國家亂,人民才上街
不是人民上街,國家才亂
咁清楚嘅道理都唔明

咩叫改變唔到呀?
200萬人上街之後「壽終正寢」唔係改變呀?
明明定性暴動之後唔對路又否認,唔係改變呀?

仲要喺度懶理性講影響民生
啲公屋派哂比支那人係咪影響民生?
2蚊無限制搭車係咪影響民生?
四千蚊派極都唔到手係咪影響民生?
地鐵密密壞仲可以密密加價係咪影響民生?
屯元上水大量支那人走私水貨係咪影響民生?
呢啲你唔鬧?

點解香港要淪落到咁,你唔問林鄭月娥?
你估香港人真係日日食飽飯無屎屙呀?
neoplan720p 發表於 2019-8-1 23:11 | 顯示全部樓層
哈,有d 人好搞笑,口口聲聲話咩中立,會講政府做錯,但從來唔會要求政府認錯、改過,反而譴責示威者搞事。

我想問,而家政府有認認真真認過錯咩?
無喎。
和平表達訴求?
遊行、集會試過N次啦。過百萬人出左來啦,破哂紀錄啦,夠叻啦,但有效咩?

你估班後生想玩咁大架?
邊個想冒住被人拉既風險出來?
邊個想冒住被班唔講情理既黑社會打而走出來?

今天既香港,再無乜野「中立」。
你一係保皇撐政府,一係就反政府,就係咁簡單。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
LAK2 + 1 + 10 一矢中的

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
HN745 發表於 2019-8-1 23:24 | 顯示全部樓層

lingling_cc 發表於 2019-8-1 22:42
事件發生左一個月多, 依家搞到咁大件事政府會聽你地 ...

你唔做,世界就唔會改變

比喻 你唔去學:你就唔識 你唔做,你又知結果會一樣?
命運係自己開拓出黎,唔係自自然然會出黎

依家離2047 得返28年

當年基本法比左啲咩我地? 我地去爭取又有咩問題?

過左咁耐,我地爭取到啲咩? 我地冇爭取到不得止,仲將香港一忽一忽咁割比中國?

我地唔係求你地班中年人,撐政府既人支持

我地剩係想你地知道點解我地要咁做個原因係為何.

我地班後生做既,無非想香港好,唔係個個想香港死

唔該你搞清楚我地年輕人搞不合作運動個出發點係邊先