hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 網上有人號召圍堵九巴車廠
開啟左側

網上有人號召圍堵九巴車廠

lingling_cc 發表於 2019-8-1 23:47 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2019-8-1 23:10
國家亂,人民才上街
不是人民上街,國家才亂
咁清楚嘅道理都唔明

如果真係改變到的, 依家仲會幾日搞一次動作?香港人既當年沙士精神已經去左哪裡?

你依家話人係支那人已經先入為主
你問下祖先係咪由上面落黎先至講
我都一樣唔認同比佢地, 但唔好唔記得原本7年至有得上樓既邊堆人幫佢地一落黎就可以排?
不如問下依家點解日日都要拆欄拆磚? 邊個要埋單?
做苦一班低下階層又有冇諗過佢地?
lingling_cc 發表於 2019-8-1 23:55 | 顯示全部樓層
有些人話人好笑的同時, 為香港將來真係感到的係可悲
淪落到要踩, 唔岩意見既就將對方既一切都錯
依家有些事見到就最好收一收, 一回唔到所有事真係冇得返轉頭
果百萬人真係有咁多人數? 還是真係吹出黎冇人知
但明天後生未必真係可以諗到既事能夠全面並唔係鼓勵佢地一味反
依家講被班唔講情理既黑社會打而走出來的同事, 都夠有新聞話犯民同黑社會有人有關聯又點?
依家唔好一味只諗一邊唔諗另一邊
香港並唔係冇一班睇野係中立既人, 只係一班反政府既自認為唔岩意見, 就一定保皇, 咁同政府唔聽訴求有何分別?
lingling_cc 發表於 2019-8-2 00:04 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2019-8-1 23:24
你唔做,世界就唔會改變

比喻 你唔去學:你就唔識 你唔做,你又知結果會一樣?

世界上有好多搞民主的國家因為所講既民主, 最終變左點?
近近地睇下台灣先, 因為咁樣令到經濟變到點?
唔好話23K已經好足夠生活, 台灣本土都有唔少人因為咁想走
依家香港搞到既係各行各業, 我都係做一些國際性有關既工作
最近因為咁亂, 好多國際既品牌都完全拒絕來港宣傳佢地既產品
有些人仲有頭家要養, 你地搞的同時, 又有冇諗過生活果班人?
當香港因為亂令經濟差, 咁當然金融海嘯又黎搞到又有堆人供唔到呢?
當然因為咁搞到有些人跳樓, 我自己都唔想香港變到咁
如果努力要求爭取政府要改變冇問題, 而係唔可以影響生活果班人
香港的將來係要靠既係大家合作同齊心
夠齊心至有將來5 L/ f; J. z/ L

HN745 發表於 2019-8-2 00:21 | 顯示全部樓層

lingling_cc 發表於 2019-8-2 00:04
唔好 ...

世界上冇抗爭係唔會影響到其他人
------------------------------------------------------
你就係想和平既,可以將自己搬返大陸住
享受和平,自由,民主,你可以當大陸國內係香港咁住
大陸唔會有香港既不合作運動,唔會有遊行,你只要做一個聽聽話話既人就得
------------------------------------------------------
我認真的,我唔知你當我係玩玩下定咩
咁耐以黎,企咩立場睇,邊方面睇,我都有試過代入自己個立場係點樣
係架,其實世界上根本冇邊到可以稱得上和平,連美國,英國都搞到咁
但,民主自由係普世價值,依點你點駁都冇用
又但,依家政府實際上係做錯,不斷開回音帶記者會重複每一件事,每次不斷譴責譴責譴責
做到啲咩?

時代唔同,將來係後生一代既世界
我自己本身都唔想搞大件事,人人都唔想
奈何依家係社會不公。政府不公,
冇人想見到年輕人自殺,冇人想見到香港經濟跌,更加冇人想香港一下子變到同中國大陸二線城市冇分別

香港作為世界經濟既基中一個點,係有支撐世界經濟既一個作用
如果當日612 通過左,香港經濟一早就大跌哂,外資全部走哂,唔通又瀨哂落班後生仔到?
當日班後生仔咪就係你口中激進既行為,你呢一刻仲係咪要譴責佢地?

當連政府都團結唔到民心,甚至係靠警察分裂緊香港人既時候
仲點講齊心?
YY487 發表於 2019-8-2 00:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
williamau 發表於 2019-8-2 00:40 | 顯示全部樓層
講講下又有人扯左去大陸人度, 不如搵下資料雙非單野係邊班人攪出黎先啦
74queen 發表於 2019-8-2 00:49 來自手機 | 顯示全部樓層

lingling_cc 發表於 2019-8-2 00:04
唔好 ...

全世界咁多民主國家你唔講 你攞台灣嚟講?台灣經濟差唔係因為民主 而係中國
正正就係因為台灣有民主 尊重普世價值 所以先融入到西方國家 不至於比中國嘅野蠻行為得逞

民主自由唔會比飯你食 民主自由只會確保你碗飯唔會隨便比人搶走
好興幸香港嘅年輕人脫離咗口腔期 明白到一個建全嘅制度比眼前嘅一碗飯重要 一個民主自由嘅社會係用嚟保障你之後都有飯食
香港嘅未來唔駛你擔心 因為未來係我地年青人嘅 我地最清楚我地嘅未來需要咩

不合作運動係想向大企業施壓 令佢地向政府施壓 當二百萬人和平向政府施壓都冇用時 就要交比既得利益者去施壓
PF2802 發表於 2019-8-2 01:02 | 顯示全部樓層
lingling_cc 發表於 2019-8-1 23:47
如果真係改變到的, 依家仲會幾日搞一次動作?香港人既當年沙士精神已經去左哪裡?

你依家話人係支那人已經 ...

唔好選擇性失明
我已經講咗兩句例子係群眾運動逼使政府改變立場

得罪講句你偶像係咪叻哥?同你講A你就講B
同你講B你就講C

我同你講民生你就試圖轉移視線
有先入為主嘅觀感就唔算民生?
識叫人諗返當年咩人搞到支那人可以打尖上樓
你又唔諗吓邊個搞到香港今時今日咁樣?

講祖先咁不如講埋人猿啦
唔好著衫出街啦笨

黑警濫暴又係邊個埋單出糧?
你咁多問題不如問林鄭啦
不斷喺度混淆視聽轉移視線
全部都係廢話!
TR5774
PF2802 發表於 2019-8-2 01:04 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2019-8-2 00:40
講講下又有人扯左去大陸人度, 不如搵下資料雙非單野係邊班人攪出黎先啦

講緊民生呀,大陸人咪其中一個影響民生嘅問題囉

不如搵吓資料,咁多群眾運動係邊班人逼出嚟啦
TR5774
s3n370 發表於 2019-8-2 01:05 | 顯示全部樓層

唔好 ...

唔逐篇覆
觀乎行文,你好著緊可以表達自己0既意見,
但又認同香港政府可以唔Q理市民為所欲為
(“政府都已經睇死”,“加埋中央都係明撐”)
好矛盾啫

若說示威者影響其他市民,要顧及市民感受
咁管理全體香港市民的政府又為何唔駛?好矛盾啫

各下堅持要齊心、要全港七百三十萬人認同。
好認同唔會有任何一班人,可以代表到全港七百三十萬人。
最接近0既機構非香港政府莫屬。

按照香港本身0既政制架構,
政府及各公共機關本不應有其意志,
而係真正整合整體港人意願
以及平衡中央以至各國在港利益去做
此乃政治中立由來

香港經濟以至精神面貌最好0既日子,並不是靠什麼團結
而係政府締造公平開放的環境,以及市民自己緊守崗位做好本份,
兩者缺一不可

任何一邊市民退讓,極其量只會不再有你唔想見0既搞事出現。
深層次問題未能解決,更遑論重拾昔日輝煌。
剩係公平一項,唔可能係任何市民團體做到0既明顯政府有不可推卻的責任
你見咁多公務員、學者聲討政府高層及警隊就係咁解。

至於國際怕亂,咁唔該你睇下國際反應。
嚴重0既旅遊警示全部都係7.21後出。更明示係同元朗襲擊有關
媒體就算唔係直指問題係出於警黑勾結,最低限度都話係政府處理不當

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路