hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 網上有人號召圍堵九巴車廠
開啟左側

網上有人號召圍堵九巴車廠

leeallen 發表於 2019-8-2 03:36 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 03:16
睇閣下都冇聽過邊個係莊豐源啦
大家一齊Fact check 下
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/莊豐源案

仲未講點解要小不忍, 宣誓咪宣誓囉, 做咩要玩大畀位人入搞到被DQ?
搞到冇咗否決權? 明知否決權有幾咁重要, 差一步, 已經第二個世界,
本來唔會發展成今日情況, 太令人失望

ATENU1198 (UR1585) @ 619
ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 03:48 來自手機 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2019-8-2 03:36
仲未講點解要小不忍, 宣誓咪宣誓囉, 做咩要玩大畀位人入搞到被DQ?
搞到冇咗否決權? 明知否決權有幾咁重要 ...

咁我又離題講下

其實我自己都並不完全反對五大訴求,但希望大家分清楚是其是,非其非,根本冇一個派別喺處理所有事件上面嘅立場都係正確

每個人都有表達意見嘅自由同權利,但都係唔影響其他人嘅自由同埋權利之下,相信其他西方國家亦然

去搞車廠係一件完全唔道德嘅事

可以說服其他人去罷工,但絕對唔可以刻意阻礙其他人返工,完全同自由嘅普世價值背道而馳
williamau 發表於 2019-8-2 05:32 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2019-8-2 00:21
世界上冇抗爭係唔會影響到其他人
------------------------------------------------------
你就係想和平 ...

如果因為逃犯條例就會令香港經濟大跌既話, 點解上海會有咁多外資公司進駐?
如果外資公司咁怕大陸點解會係大陸投資?
PF2802 發表於 2019-8-2 08:04 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2019-8-2 01:35
咁即係你答唔答到邊班人攪到而家咁多大陸人有居港權?
唔係多得呢班人香港而家唔會有咁多大陸人搶資源喎
...

沒有共產黨,哪有日日150個排泄落嚟?

即係你答唔答到邊班人搞到而家香港人要日日走出嚟?
TR5774
PF2802 發表於 2019-8-2 08:27 | 顯示全部樓層
williamau 發表於 2019-8-2 05:32
如果因為逃犯條例就會令香港經濟大跌既話, 點解上海會有咁多外資公司進駐?
如果外資公司咁怕大陸點解會係 ...

睇嚟你真係唔識㗎喎
人哋嚟做生意唔係講錢唔通同你講感情咩
不過你知唔知香港同中國係兩種法制嚟?

法制不同辦事方式自然有不同
你要去中國做生意,跟返中國「法規」咪無事囉

不如你講吓呢幾年外資撤走數據啦

TR5774
s3n370 發表於 2019-8-2 09:07 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 03:16
睇閣下都冇聽過邊個係莊豐源啦
大家一齊Fact check 下
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/莊豐源案

唔好以為有句fact check就大哂。Check D唔 check D就叫check佐?

大律師有規矩叫Cab rank rule,通俗D講,
係佢有如的士司機,有乜客上車都不得拒載。
(除非同大律師有利益衝突)
呢點Fact check大把人澄清過。

第二,公民黨係一向反對人大釋法,係因為咁會破壞香港嘅法律體制咋
lingling_cc 發表於 2019-8-2 09:59 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-8-2 09:07
唔好以為有句fact check就大哂。Check D唔 check D就叫check佐?

大律師有規矩叫Cab rank rule,通俗D講 ...

仲好意思講公民黨?
當年莊豐源單野都係同公民黨裡既人有關
毛孟靚梁家傑既仔女唔叫佢地出黎抗爭?
講真冇左莊豐源單野好多間學校早就被殺校
老師們仲會有咁多教席?
講真150係咪全部都合資格值得商榷
但冇外來的人口,以現在香港開始老年化的社會同高學歷的人較多,有些低下階層工作仲有人做嗎?
HN745 發表於 2019-8-2 11:06 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 02:58
真係唔知邊個冇邏輯啦
你之前個貼文係話
「我地係要體諒點解佢地咁做 佢地咁做背後既目的係咩」
咁我依家邊度帖文有支持佢地係圍堵車廠門口呀 呀哥?
qoute出黎 我打戈句係希望你地反對班人明白 點解要地鐵搞不合作運動咋
你依家將堵塞九巴車廠作為8月5號全民大罷工嘅技倆之一,其他冇罷工意向嘅市民因為咁樣而冇得搭車喎,你咁樣唔係逼人哋返唔到工係乜嘢?
& N( {$ A0 o. U2 Z. R
或者咁樣講,如果你唔係想全香港都陪你一齊罷工,做乜要堵塞巴士車廠?不合作運動嘅目的係乜嘢?

我有合理理由懷疑你依家屈我,我一直都冇講過,冇表態支持
你依家屈我呀?  用一張圖就斷定班人一定會做,同未審先判有乜分別?
依家似你以言入罪我  你講唔出證據嘛,得,我檢舉你囉 反正呢度版主唔做野 你唔洗驚喎
張相個來源樓主又唔講清楚 一句圍堵就個個上哂身 但問題呢啲係技倆黎架咋 真係會做嗎? 你估班人冇諗過後果? 我做咁耐連登仔連樓主張圖都揾唔到
你話張圖係藍絲整都得架啦 fact check左先講野啦 之前夠話傳出港鐵員工罷工啦 咁最尾有冇罷? 係咪又要瀨落佢地到令到全部香港市民出門不便呀?
咁如果最尾冇圍,你點樣解釋?

前面我同L兄都講緊地鐵不合作運動架
都唔知你話我支持圍堵巴士廠做乜(要諒解)
好地地講緊地鐵 你又走去講巴士
PF2802 發表於 2019-8-2 11:39 | 顯示全部樓層
lingling_cc 發表於 2019-8-2 09:59
仲好意思講公民黨?
當年莊豐源單野都係同公民黨裡既人有關
毛孟靚梁家傑既仔女唔叫佢地出黎抗爭?

厲害!本末倒置嘅最佳示範
仲好意思講沙士精神
你而家就係同2003年中国人帶沙士落嚟兼隱瞞疫情
然後話放寬自由行「救香港」一樣咁無恥

你所講什麼人口老化教席不足咪又係政策問題
自己google吓點解香港生育率咁低啦

我係你就自己收埋啦
淨係識轉移視線選擇性失明

TR5774
lingling_cc 發表於 2019-8-2 11:55 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2019-8-2 11:39
厲害!本末倒置嘅最佳示範
仲好意思講沙士精神
你而家就係同2003年中国人帶沙士落嚟兼隱瞞疫情

睇黎你至係本末倒置最佳人版
咁都講話無恥同班黑衣人性格有何分別?
咩都激進激進連你既語氣都同佢都一樣?
為左唔認自己既錯同飯民有何分別?

教席不足又怪政策? 咁叫教協唔好嘈咁多先
又要怪政府唔幫佢地?

你剩係識語氣偏激有何用?