hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 網上有人號召圍堵九巴車廠
開啟左側

網上有人號召圍堵九巴車廠

lingling_cc 發表於 2019-8-2 12:38 | 顯示全部樓層

Gary_B 發表於 2019-8-2 12:33
你都留意左我咁耐 仲要試?

又再一次証明你能力

承讓
Gary_B 發表於 2019-8-2 12:41 | 顯示全部樓層

九唔搭八

又再一次証明你能力
lingling_cc 發表於 2019-8-2 12:43 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2019-8-2 12:41
九唔搭八

又再一次証明你能力

係呀, 承讓
ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 13:21 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-8-2 09:07
唔好以為有句fact check就大哂。Check D唔 check D就叫check佐?

大律師有規矩叫Cab rank rule,通俗D講 ...

我只係回應返之前有人話
「回歸前冇,回歸之後有」呢啲咁膚淺嘅言論啫

呢單野到底係點就公道自在人心啦

俾我寧願要人大釋法都唔要今日嘅惡果

PF2802 發表於 2019-8-2 13:48 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 13:21
我只係回應返之前有人話

你又知釋法會有咩結果?
TR5774
s3n370 發表於 2019-8-2 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層
lingling_cc 發表於 2019-8-2 09:59
仲好意思講公民黨?
當年莊豐源單野都係同公民黨裡既人有關
毛孟靚梁家傑既仔女唔叫佢地出黎抗爭?

我諗你真係要好好諗清楚你嘅line to take。

你好在意你有表達意見,有自己立場嘅自由。
為何你又質疑公民黨人唔叫自己仔女點點點。
又一自相矛盾之例

我一路強調嘅係公平、規則,不因人廢言。
你用結果、好處去駁斥,係本末倒置。

即使要認同每日150位配額有你所講嘅好處。
輸入人口豈止係好壞咁簡單?
涉及經濟發展、社會福利、人口結構等高層次嘅考慮
非三言兩語能道盡

而人多好辦事,係過時嘅思維
大陸都強調要高科技高增值
世界無乜幾多地方有呢150人,其他D地方難道無解決辦法嗎?
除佐最直接嘅提升待遇,
仲有自動化(洗街機、自助售票機)、工廠模式(中央洗碗碟廠)。
有自由開放環境,市民商家就有辦法調節。
括號內嘅就係香港以至全球做緊嘅事。

當然,今日造就嘅,係另一個平衡

個人對一般人嘅自相矛盾,相對理解。
至少能超越自身嘅範圍去睇件事,係難得。

但當政府(高層)、權貴,supposedly集合佐咁多人力同智慧嘅line to take都係呢個水平,不是矛盾百出,
就是偏埋一邊。能不是問題嗎?

要不是失職,就係意圖蒙騙。
咁多公務員、精英學者都出聲,就係咁解
ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 15:51 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2019-8-2 13:48
你又知釋法會有咩結果?

你起碼尋求釋法都叫做有一線生機喎...唔釋法一線都冇...

呢啲公民黨嘅離地議員成日話要法治,不干預
結果今日咪搞到香港周地大陸人,甚至好多日用品都騰貴囉
出事嗰陣就唔聲唔聲...

隔離白鴿都唔差得幾遠,幾年前一單司法覆核,自此新移民來港一年就可以申請綜緩,邊個協助個班新移民?係白鴿嘅蔡耀昌...
s3n370 發表於 2019-8-2 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 13:21
我只係回應返之前有人話

小弟嘅進一步fact check都係膚淺野咋

要深入比較嘅,最起碼睇埋主權移交前後嘅法律同法制差異。
That is the point
053h4 發表於 2019-8-2 16:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2019-8-2 18:14 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2019-8-2 15:51
你起碼尋求釋法都叫做有一線生機喎...唔釋法一線都冇...

呢啲公民黨嘅離地議員成日話要法治,不干預

人大釋法不是唯一辦法

法例非鐵板一成不變。內部修例以及行政手段(如阻止雙非在港產子)也是辦法