hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦紅館散場線E21R
開啟左側

建議開辦紅館散場線E21R

10598C 發表於 2019-8-7 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-7 19:28
夜媽媽入迪士尼……

迪士尼有酒店...
尤其鄰近嘅港珠澳開咗後,唔排除港珠澳旅客住迪士尼酒店
(其實主要都係要嚟湊夠里數啫^^)
10598C 發表於 2019-8-7 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-7 19:27
新城有班冇腦嘅路線規劃組,寧願開空氣線20R、701R,都唔識搞A21R賺錢

話時話,點解連搶錢線224R都有唔少客嘅時候,20R、701R又會咁少客呢?
天空之神 發表於 2019-8-7 20:00 | 顯示全部樓層
其實點解唔開 A21R 直入東涌機場及港豬 O 呢?
.
kitarolo 發表於 2019-8-7 20:27 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-8-7 19:30
係喎唔記得咗條A35
不過如果係計出市區嘅A線,應該冇一條停東涌?
至少應該唔會兜曬成個東涌北、東涌西

無錯歷史路線P21都不停東涌
但以A21附屬路線存在過……

A(NA)線由於價高且
巴士公司願意開,的確
有條件試辨附屬路線,但
以紅館為例我認為$37.5
係收費上限,因為第一日出現
NA線已有質疑是雙重貴價,但
運吉又多數助紂為虐。
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-8 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-7 19:53
話時話,點解連搶錢線224R都有唔少客嘅時候,20R、701R又會咁少客呢?

新城紅館散場線要落返紅磡站平台先搭到,站位方面已經比九巴輸蝕
宣傳方面,一年前去紅館嘅時候,九巴會有人派傳單宣傳紅館散場線,新巴(當時得796R)只係用大聲公宣傳。
完場嘅時候成堆九巴喺出面一字排開,又會有人拉客,但新城唔單止站位差,連拉客嘅人都冇

至於20R VS 224R點解差咁遠,除咗上述因素外,20R服務範圍太細,224R就好大,每區執啲客都夠坐滿
701R定線又係好有問題。返旺角,梗係搭平好多嘅東鐵;返長沙灣/蘇屋,班人慣咗又快啲又平啲嘅102/112/171;剩返海輝道深旺道沿線,但呢班客唔少會搭西鐵去南昌,剩返嘅,又有幾多知道701R嘅存在呢?
 樓主| Commy 發表於 2019-8-8 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層
—次回唒樓上,我本來都想去機場同港豬澳,收$37.5,但係無論淨做東涌定機場+港豬澳,都可能唔夠客,只能一併做
 樓主| Commy 發表於 2019-8-8 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層

因此條線會入東涌,為免破A線入東涌的先例,只能收$23而不是$37.5,而E線亦不能經港豬澳,所以走出這樣的定線,編號及價錢
10598C 發表於 2019-8-8 10:00 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-8 08:45
新城紅館散場線要落返紅磡站平台先搭到,站位方面已經比九巴輸蝕
宣傳方面,一年前去紅館嘅時候,九巴會有 ...

我覺得20R、701R主要係替代品問題,其次係宣傳同站位問題,多過係定線問題(皆因796R又做到唔差嘅成績)

20R覆蓋唔會細過224R
224R條線係長,但其實過三彩後嘅路段,除咗要嚟兜夠里數去之外,搭返普通市區線仲好過搭224R
20R做到特快去九龍城一帶,又平過224R成半
客量差同定線上唔似有太大關係

至於701R,其實類似於散場旺角紅van
理論上客量唔會好差,但宣傳不足加上站位唔靚,倒不如行到兩步路搭車海隧巴或者保鐵
10598C 發表於 2019-8-8 10:03 來自手機 | 顯示全部樓層
Commy 發表於 2019-8-8 09:04
—次回唒樓上,我本來都想去機場同港豬澳,收$37.5,但係無論淨做東涌定機場+港豬澳,都可能唔夠客,只能一 ...

如果用旅遊線名義,而且兜夠47公里以上,收費可以收到上A21級數
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-8 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-8-8 10:00
我覺得20R、701R主要係替代品問題,其次係宣傳同站位問題,多過係定線問題(皆因796R又做到唔差嘅成績)
...

701R改為直達富榮柏景灣應該對客量有幫助