hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議690修訂行車時間表
返回列表 發新帖
開啟左側

建議690修訂行車時間表

kmb71k 發表於 2019-8-8 21:30 | 顯示全部樓層

45分鐘呢啲咁難預時間既班次
仲趕客過30或60分鐘
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| ViviTse 發表於 2019-8-9 01:58 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-8-8 21:19
1. 頭班車嗰度,你可以留意返而家690假日班次,係近七點先開頭班,而且預料假日頭班車唔多人搭,亦都冇咁 ...

1,2. Thanks, opinion accepted, 遲d我去update吓我個po.

3. 係ge,的確係有客咁搭,但非繁時段黎講真係少咗d....... 不過上繁保留北角都有道理ge
上繁果時,啟田搭去北角,我諗係想避咗喺油塘轉車,錢黎講係地鐵平d。
上繁果時,康翠搭去北角,我諗係想平d,因為小巴轉地鐵係貴過690。
繁忙時段塞東廊同兜北角時間相差唔遠果點,咁不如淨係上繁0702-0902全部特別班次經北角,
然後不如非繁唔經 (非繁東廊應該快唔少)
反正下繁只係開回程,而回程一律停經北角~
東區會扯住唔放就係真ge,但講真佢果邊真係出唔到客,所以非繁單向唔兜佢果邊應該ok掛,
如果TD/巴士公司有心改,應該無問題,果陣690將南嘈到拆天咪又係搞得掂,何況依家飛幾個站je~

4. 呢個改法比較進取,我本來唔諗住搏,但都唔係唔可以試ge,車程上應該快好多(入隧道公路唔洗兜大圈)

5. 我諗296M尚德~坑口有兩大作用,一係將醫客(去尚德/坑口站),
二係我諗可以作為籍口話坑口可以轉乘296A/C/D/P(雖然我唔覺得真係有人咁做),而繼續N咁多區一齊用同一set98系。
而用108A取代正正失去咗呢個可以用黎做籍口ge「理由」,所以我估佢寧願求其拉條線都未必會直接cut(反正296C本身都開緊15~30)。

至於296M拉入將軍澳站同環保大道,我個人唔反對,但TD、新城、小巴、九巴、甚至將南自己都未必肯。
- 新城點會無啦啦肯比九記叉隻腳落自己度呢(仲要直接同797M打)。
- 九巴未必會想條蝕緊(斷估296M唔大蝕都少蝕啦)ge線再延長而要加車,都未計九巴會想乘客用290X全費去做康翠<>尚德<>調景嶺<>將南<>環保。
- 將南客自己都未必想係因為本來已經講緊114A/114B等等,與其拉條無乜人搭ge線,佢地可能寧願唔拉/留去開將馬/將埔/將屯等跨區線,
- 甚至佢地可能想690改經將南+將藍去做康翠<>將南(當然可唔可行又另一回事),再加上新巴本來做開$3.6,突然間整條$5.1,比我都唔搭啦。
- TD同小巴都未必想,原因係啱啱先招緊條寶琳<>將工線,無理由咁快倒自己米,仲要唔知果條線係果組裏面賺定蝕.......

所以轉小巴我覺得OK,但要延長路線我諗真係難d啦。

6. OK

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
10598C 發表於 2019-8-9 20:44 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-8-9 01:58
1,2. Thanks, opinion accepted, 遲d我去update吓我個po.

3. 係ge,的確係有客咁搭,但非繁時段黎講真係 ...

3. 講返歷史,692好似曾經想飛北角,冇記錯東區區議會反對,最後擱置

4. 車程唔係快 “好多”,但至少區內覆蓋會大咗

5. 少少更正,我係建議取消296M,改小巴並延長經將軍澳站、環保大道,併入招標中嘅 寶林至將軍澳工業邨 小巴線
(BTW個人覺得而家招標緊嘅呢組小巴線有機會流標)
至於797M,早排又縮短又減班,感覺新巴都唔想做,分分鐘不反對改小巴取代
 樓主| ViviTse 發表於 2019-8-10 03:42 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-8-9 20:44
3. 講返歷史,692好似曾經想飛北角,冇記錯東區區議會反對,最後擱置

4. 車程唔係快 “好多”,但至少區 ...

3. 我都有聽聞過,但我自己覺得究竟最後成唔成事,好睇運吉/巴士公司企到幾硬......
當年692想飛北角(如果係真的話),我自己估有兩個可能性:
第一,可能北角都算係part of 692 ge客倉,飛埋非繁就更加唔夠客。
第二,可能兩巴同運吉都唔想做692,想佢盡快交車出黎,於是任何有可能增加客量ge方案都唔落力去推,
而咁啱又有成大把反對聲音喺度就仲好,所以由得佢不變,然後直接話非繁客量低迷直接cut。
但留意翻cut果時西貢區會都反得好勁,而果陣兩巴同運吉企到硬一硬,而最後結果亦相信係運吉/巴士公司想ge結果。

692P當年死因都係一樣,我覺得兩巴都無心機做692P,而運吉亦唔見得想留呢條線。
結果象徵式拉去坑北,然後有客ge站唔停,走以停最少人ge站,仲要彩明無埋總站。
尚德最後好似都唔願取消,但兩巴/運吉企硬,692P最後都無得留低..........
所以我覺得過唔過到,最取決於巴士公司/運吉,其次當然客量變化都好重要啦,而區會某程度上只係得個傾字....

4. 非繁應該真係快唔少,繁時就睇吓將隧塞成點.......
(Off-Topic都講幾句) 其實將隧塞車個問題有無諗過可以搞搞佢呢,i mean將藍開咗之後,
將南甚至堆填區來往九龍用將隧ge需求按常理會細咗,中斷連接道路就無可能㗎啦,但cut線果度又有無得改吓呢?
e.g. 以我呢個唔識揸車ge人去理解(如有錯請指正),依家將隧公路個情況大概係
左線:調景嶺/尚德+寶琳(讓)、
中線:將軍澳/田下灣/清半/康城/將工+景林/坑口(讓)、
右線:將軍澳/田下灣/清半/康城/將工
而估計將藍開咗之後,調景嶺、將軍澳、清半、康城、將工一帶改用將藍ge會上升,對將隧需求會relatively下降。
咁會唔會左線諗吓點樣變成「調景嶺/尚德(讓)+寶琳」、中線變成「景林/坑口」、右線變成「將軍澳/田下灣/清半/康城/將工+中線(讓)」會較為efficient呢?
當然,更改服務車輛類別亦都係另一個方法,e.g. 大型車輛(e.g.泥頭車/運型土車/etc)可以將隧收費increase,而將藍減,作分流之用
如果上面改完之後,咁相信成個交通網絡會暢順咗,690改道亦會significantly快咗,但前提起將藍要通車先~~

5. 你意思係咪寶工果條招標綠小改加經將站?
呢樣我無咩大意見,但退後一步,九記可能會想拉長298E,或者113可能會想延長,多過招標一條新線,
況且行將站,分分鐘慢過行坑站,更莫講依家招標ge直入康城version~
當然,我都覺得真心依家果set線有流標ge風險,但真係好難救到果set線......
至於797M,我覺得佢寧願cut到兩繁,都未必想改小巴做卦
363330hx 發表於 2019-8-31 14:27 來自手機 | 顯示全部樓層

690可改由HHN出發,直出厚德(德富樓),跟住跟98A去寶達(不入HSG巴總)>興田( 如果將軍澳隧道轉車站有聯營線優惠, 本路線將會受惠)> 啟田> 原有路線至銅鑼灣> 外告士打道> 如有路線至EXS回程:
EXS
怡和大廈
大會堂
政府總部
香港演藝學院
入境事務大樓
告士打道維園
高士威道維園
興發街
⬇電氣道沿途各站
EHC
基孝中學
啟田>興田沿途各站
寶達
⬇98A沿線
厚德(德富樓)
富寧
HHN

樓主| ViviTse 發表於 2019-8-31 19:55 | 顯示全部樓層
363330hx 發表於 2019-8-31 14:27
690可改由HHN出發,直出厚德(德富樓),跟住跟98A去寶達(不入HSG巴總)>興田( 如果將軍澳隧道轉車站有聯營線 ...

hmmm...... 如果690雙向都係行山路,除咗唯一好處係多咗寶達/秀茂坪客源之外,
更大ge壞處係去程+回程山下客幾乎倒走晒,回程坑口客更會每班20~30急降至預計0~5,
而將軍澳資源會變相攞咗黎做觀塘區生意,行車時間更會長咗,甚至因而減班/脫班。

如果真係要行山,唯一可行ge係改循環線,中環 -> 將隧 -> 上山 -> 寶達 -> 啟田 -> 中環,寶琳總站可更換車長。
但呢個建議都未必係會effective,唯一最先應該喺港島區走線+班次果邊入手.......
3ASV174 發表於 2019-9-1 01:08 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2019-8-31 19:55
hmmm...... 如果690雙向都係行山路,除咗唯一好處係多咗寶達/秀茂坪客源之外,
更大ge壞處係去程+回程山 ...

咁你建議減班既目的係咩?
如果你係要改善條線既經營環境,事實上一定係行山有效過減班,即使減走寶林補返寶達同翠林康盛乘客增加,即使不加班總體客量都一定係增加。
但如果係想蝕少o的,難道你覺得 45 分鐘一班寶林特快,班客仲會同你三班客倒埋兩班?寶林搭鐵過中環都唔使 45 分鐘,睇 app 都廢事啦。

所以根本係為減而減。

我自己山上出發咁計,20 分鐘一班年代我過海首選都仲係 690,係好趕時間先搭鐵,
但 30 分鐘一班車之後已經成日唔o岩時間,有時行得但走車無耐真係直接搭車去轉龜鐵轉,連山上客都咁揀,我想像唔到 45 分鐘一班寶林過海特快有咩意義。
如要討論,請先自貼差餉單一次
 樓主| ViviTse 發表於 2019-9-4 03:13 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-9-1 01:08
咁你建議減班既目的係咩?
如果你係要改善條線既經營環境,事實上一定係行山有效過減班,即使減走寶林補返 ...

嗱,建議減班果度我無咩嘢上add。之前同10598C兄傾完都有d得著,就係唔應該減到45,而係延遲開車/提早尾班車時間,要開ge時段就咪咁疏。
而北角/天后段喺去程可以諗飛去打救客量,但點過唔同區會又係另一回事.....
但都係果句,希望開放討論,所以無咩特登再去改個po,等大家睇吓唔同ge建議方向咁解。
最主要目的係想減走同一時段內「無客」ge方向ge班次,去換取「有客」果個方向有得加班,又唔洗造成「資源錯配」。

好,講番我想講果樣,你提出「行山有效過減班」,呢樣我比較中立ge,因為好壞參半。
我記得好耐之前我都有提過呢樣嘢ge,但當時即刻比人插到飛起,而搞到我之後好少再提起,
果陣佢地好似話咩唔快得好多、寶琳段變相趕客落鐵、回程比寶達坐晒、觀塘區用將軍澳區資源、山上再無alternative routes出區、etc。
咁我就覺得好處係客量肯定會升,但壞處就係d客變相喺第區黎,而坐將軍澳ge車;
而當下繁大家本身都唔夠坐果陣,601班客如果又過晒檔690,回程分分鐘上唔到,到時690加車係會喺將軍澳果邊收、定係觀塘區交車出黎呢?

至於寶琳段趕客落鐵果個問題,我唯一諗過係690改做循環線,中環 -> 藍田 -> 寶琳 -> 康翠 -> 寶達 -> 啟田 -> 中環。
而停經寶琳總站 instead of 欣景路,可更換車長。
而呢個正正係解決咗寶琳段無晒客ge問題,但當然邊個站上先有位坐又係另一個問題.........
所以如果改行山都唔係咁簡單ge事,我估亦都係咁多even係康翠客抗拒改690行山ge原因.......