hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鐵月票取消
開啟左側

馬鐵月票取消

hkbw 發表於 2006-7-9 23:04 | 顯示全部樓層

原帖由 LN6487 於 2006-7-9 22:18 發表

我住沙田咁耐..都唔會搭馬鐵啦
馬鐵只係俾我緊急同埋趕時間用既姐
出街我都係遇番時間搭281a / 87d / 81c
車又好令,又舒服又有位坐

哈..我唔趕時間的話會搭巴士..趕時間就駕車出...
好少輪到馬鐵wo...
殺雞焉用牛刀?!
nelson72A 發表於 2006-7-9 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-7-9 19:37 發表

馬鐵通車後, 基本上唔到佢唔 CUT 車,
只不過係搵其他冇跟馬鐵重疊或重大競爭的路線擋災,
你認為 87D 客量真的冇減少嗎,
只係九巴為保 87D 損害其他地方的利益咋 !

雖然87D真係少左人搭
就算係夜晚十點後
點都多人搭過好多沙田區獅隧路線卦.....

沙田區好多獅隧路線即使疏過87D幾倍
好多時每班車既客量唔夠87D多
仲要九巴自己倒米先cut 87D班次?

小弟前日係11:15pm 左右
見到有架差不多頂閘既87D準備係沙田路轉入第一城

shinobu 發表於 2006-7-10 11:03 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2006-7-9 22:28 發表

既然無月票,俾我返沙田都唔搭馬鐵...
因為係大圍轉返馬鐵的設計十分失敗
扶手下行扶手電梯得2/3條,又集中哂係北行第5/6卡,
到轉車班人去到馬鐵月台好多時又剛好送車尾,
猶其非繁時

....真係搭巴士 ...

我就係呢個原因, 只有返工至會搭馬鐵(馬鐵唯一好處就係...按時到)
但由東鐵大圍月台-->馬鐵大圍月台就超級迂迴...d 扶手電梯又係... 極慢速

我情願搭巴士好過(又平過地鐵+東鐵+馬鐵)

註:我返工地點係:觀塘
kingprowm 發表於 2006-7-10 13:01 | 顯示全部樓層

原帖由 nelson72A 於 2006-7-9 23:33 發表

雖然87D真係少左人搭
就算係夜晚十點後
點都多人搭過好多沙田區獅隧路線卦.....

沙田區好多獅隧路線即使疏過87D幾倍
好多時每班車既客量唔夠87D多
仲要九巴自己倒米先cut 87D班次?

小弟前日係11:15 ...

咁 87D 又真係冇理由減班, 就算減都係一兩架,
至於不受馬鐵競爭但又被迫做替死鬼的線只好歎一句無可奈何
kingprowm 發表於 2006-7-10 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 alexero 於 2006-7-9 21:52 發表

不過當87D夜晚11點仍能夠維持5分鐘一班
真係好難怪馬鞍山居民仍然乖乖地走上87D
(東鐵+馬鐵衰起上黎,夾埋可以等超過10分鐘...)

在保持競爭力的層面,九巴的策略是成功的
問題只是這犧牲了其他乘客的利 ...

九巴保得住 87D 十分好彩, 不過萬一 87D保唔住,
而其他線因無故減班而令乘客流失就十分危險了,
變成雙重損失 !
daiteioh 發表於 2006-7-10 13:33 | 顯示全部樓層
既然無月票,俾我返沙田都唔搭馬鐵...
因為係大圍轉返馬鐵的設計十分失敗

對呀!馬鐵設計失敗,想搭救的話,
就要馬鐵接駁東九龍線(沙中線)出九龍,否則馬鐵唔會有起色
小弟十分要求沙中線盡快興建......

我都唔明呢位板友係度諗乜, 佢一方面想沙中線盡快興建,
好喇, 鐵路起好左, 唔夠巴士爭, 又要係度恨災落禍,
係唔係自相矛盾

哈哈,小弟都唔知自己諗乜,又想沙中線盡快興建,但又想保住巴士的服務質素,
真是幾矛盾,不過世界沒有完美的,小弟只好寄望沙中線盡快起好,小弟可以唔要681的,到時要cut班小弟都沒有辦法,不過唔好cut班到好過份的,還有小弟不是保鐵人仕,
不能因小弟要求盡快起沙中線走去保鐵,小弟不喜愛保鐵。而且小弟的之前言論過激,令板友不滿,謹此向板友道歉,小弟認有時保巴保上腦,,有時會失言,其實,運輸署保鐵無可口非,不過唔好過份因保鐵去嚴重削減巴士服務的

:P...................
admin07 發表於 2006-7-10 13:36 | 顯示全部樓層

原帖由 ckco1415 於 2006-7-9 16:04 發表
有時真係覺得個政府係廢既,取消定減巴士線既班次都攪唔掂,比d地區人仕出黎吠兩下就縮沙。
老實講有邊個係唔會維護自己既利益架,唔係都天誅地滅啦。

站友違規通告 (ID=ckco1415)

網  址:馬鐵月票取消
分  板:B2
回文編號:#14
涉案站友:ID=ckco1415
違犯站規:站規34(b)
理  由:用「吠」形容區議員,有把區議員當作狗的成份,間接作出人身攻擊
判  決:暫停貼文權30日
備  註:不適用

B2板板主
板務文章
hkbw 發表於 2006-7-10 19:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-7-10 13:01 發表

咁 87D 又真係冇理由減班, 就算減都係一兩架,
至於不受馬鐵競爭但又被迫做替死鬼的線只好歎一句無可奈何

剛才見到87D幾部都頂閘返沙田...
而家馬鐵月票冇埋, 希望87D盛世可以繼續延續下去啦!
殺雞焉用牛刀?!
kingprowm 發表於 2006-7-10 20:14 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2006-7-10 19:50 發表

剛才見到87D幾部都頂閘返沙田...
而家馬鐵月票冇埋, 希望87D盛世可以繼續延續下去啦!

我相信呢層大可放心, 87D 未來幾年應該都唔會客量大跌, 就算沙中線落成,
都係影響 85 系, 286M, 170, 182, 680, 681 而已!
JX9097 發表於 2006-7-10 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2006-7-10 20:14 發表
我相信呢層大可放心, 87D 未來幾年應該都唔會客量大跌, 就算沙中線落成,
都係影響 85 系, 286M, 170, 182, 680, 681 而已!

我覺得當中影響最少都係170...
其他線都似乎中得幾"應"吓...