hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議71A巴士繞經廣福邨,20X小巴加經富亨總站 ...
開啟左側

建議71A巴士繞經廣福邨,20X小巴加經富亨總站

miklcct 發表於 2019-8-9 10:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時富亨邨缺乏直出市區的巴士,為了可以讓乘客以最快途徑直出高速公路口轉乘對外路線,吸引乘客使用長途九巴服務來往市區,我建議71A來回繞經廣福邨,並增設轉乘優惠,詳情如下:

往大埔墟站:
駛至南運路及大埔公路路口後,左轉大埔公路,停靠廣福邨(東行站),於迴旋處調頭,然後左轉南運路返回原有路線。

往富亨:
駛至南運路及大埔公路路口後,右轉大埔公路,於迴旋處調頭,停靠廣福邨(西行站),然後右轉南運路返回原有路線。

增設轉乘優惠如下:
由富亨乘搭71A,於廣福邨/宏福苑(東行)轉乘任何離開大埔的九巴路線,次程節省$4.0。
由大埔以外乘搭任何於廣福邨(西行)設站的九巴路線轉乘71A往富亨,71A免費。

另外,我同時建議修訂小巴20X線變成循環線,加經富亨總站,詳情如下:
往那打素醫院方向,駛至頌雅路及全安路路口後,改直行頌雅路,駛入富亨總站,然後繼續直行頌雅路,右轉全安路返回那打素醫院總站,然後返回原有路線往大埔墟站。
進智公交
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-9 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
嫌71A南運路站站停唔夠慢?
kmb71k 發表於 2019-8-9 19:50 | 顯示全部樓層
廣福邨喺繁忙時間有上車困難症
叫人點樣轉車?

用大埔中心轉車好過用廣福邨
大埔中心上車都唔易
但一定易過廣福邨

搞番你個洪水橋先啦
唔知頭唔知路學人搞大埔

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| miklcct 發表於 2019-8-9 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層

廣福邨係所有大埔對外路線上高速公路之前嘅最後一個站,當然係轉車最好選擇,大埔中心嘅路線重要兜成條廣福道先到廣福邨,改用廣福邨轉車可以慳至少8分鐘。
mys9468 發表於 2019-8-9 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-8-9 20:05
廣福邨係所有大埔對外路線上高速公路之前嘅最後一個站,當然係轉車最好選擇,大埔中心嘅路線重要兜成條廣福 ...

好明顯你係完全唔記得咗有71b嘅存在
mys9468 發表於 2019-8-9 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-8-9 20:05
廣福邨係所有大埔對外路線上高速公路之前嘅最後一個站,當然係轉車最好選擇,大埔中心嘅路線重要兜成條廣福 ...

仲有呢你做乜搞20x姐,啲人去富亨嘅話,會識係聖母聖心小學(71k個站)叫有落,好心你唔清楚就唔好亂咁出post 啦
 樓主| miklcct 發表於 2019-8-9 23:30 | 顯示全部樓層

mys9468 發表於 2019-8-9 23:13
好明顯你係完全唔記得咗有71b嘅存在

我知有71B存在,但係呢條線對轉乘客根本唔吸引,因為之後重要兜成個大埔先出到市區。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2019-8-9 23:30 | 顯示全部樓層
mys9468 發表於 2019-8-9 23:18
仲有呢你做乜搞20x姐,啲人去富亨嘅話,會識係聖母聖心小學(71k個站)叫有落,好心你唔清楚就唔好亂咁出 ...

因為71A兜多2分鐘,為咗令到乘客唔使兜多呢2分鐘,所以咪搞條20X。
進智公交
mys9468 發表於 2019-8-10 01:16 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-8-9 23:30
我知有71B存在,但係呢條線對轉乘客根本唔吸引,因為之後重要兜成個大埔先出到市區。
...

你覺得啲撘巴士出觀塘/荃灣/旺角/九龍城嘅客會俾12.1定14.1去撘車
撘鐵返工嘅會俾5.4定4蚊去轉鐵呢?
mys9468 發表於 2019-8-10 01:22 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-8-9 23:30
因為71A兜多2分鐘,為咗令到乘客唔使兜多呢2分鐘,所以咪搞條20X。

就算係有轉乘優惠, 但係而家分工清晰,71b就做大中,71A就做大埔墟, 何必炒一碟呢