hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [精心規劃] 重整W2及14X東九區內走線
開啟左側

[精心規劃] 重整W2及14X東九區內走線

kmb71k 發表於 2019-8-11 04:35 | 顯示全部樓層

1+1a位其實係一個孖位嚟
用嚟放277E+277X+277P
所以郁唔到

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-11 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2019-8-11 04:33
果啲位本身用嚟擺其他路線既車

睇巴典嘅相見冇乜車泊喎

假設藍田站真係冇位
仲有好多解決方案
例如W2可以改做循環
可以拉上藍田(北)/廣田

總站問題唔應該,亦唔會成為重組嘅絆腳石
EX-TL 發表於 2019-8-12 00:50 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-11 09:36
睇巴典嘅相見冇乜車泊喎

假設藍田站真係冇位

泊左嗰啲位之後出唔出到站成問題, 因為你唔會成日見到277系 258系 42C系 89D 216M脫班脫到冇車擺總站.

或者你可以癲啲嘅, 將14系 15系掟出鯉魚門道跟38及屯門線同站, W2就有自己一條坑, 但放左出去公公婆婆落車要上番匯景廣場都咪話唔辛苦, 唔行樓梯就要橫過成個總站去扶手電梯, 會構成危險.

繁時出面路面亦會迫到一個點, 與其信巴典, 不如自己落去睇下先.
hellomato 發表於 2019-8-12 10:12 | 顯示全部樓層

將W2改循環線似乎更加乾淨利落?
高鐵站開出,行車路線不變(i.e. 觀繞直插藍田站,再去觀塘站)
觀塘站改循環點,出站後直接右轉偉發道,停厲鬼上觀繞返高鐵站。
我是一部小小MMC~~~~
EX-TL 發表於 2019-8-12 11:14 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2019-8-12 10:12
將W2改循環線似乎更加乾淨利落?
高鐵站開出,行車路線不變(i.e. 觀繞直插藍田站,再去觀塘站)
觀塘站改 ...

藍田站西行巴士站細, 要停好多路線, 唔建議接駁線如W2 213M以此作循環點.

呢個站下繁停留時間最長就係W2, 全因落客時間長, 現時其他路線會選擇爬頭埋站, 視乎車長取態, 但會堵塞慢線.

非繁忙時間乘坐W2, 現時藍田站東行巴士站間中會出現候車人龍, 如果改到西行巴士站候車, 不僅失去瓦遮頭, 所有乘客都要由C出口行上去, 拖喼者會相當辛苦.

藍田站離境交通服務A22 皇崗巴士都以藍田站巴士總站, 的確方便攜帶大型行李的乘客.

此外, 藍田站上車乘客需受觀塘道迴旋處的無定向塞車影響出行時間.

比起觀塘站, 藍田站有更多人乘搭, 影響的人數和行車時間很難作出評估, 但可以肯定有人會改乘其他路線或港鐵.

對於一條做起左繁時, 而非繁時有一定認知度和上座率的平價特快巴士路線, 個人認為算係交到功課.

給藍田 油塘甚至安達 秀茂坪居民在藍田站轉乘, 回應到減少以觀塘市中心作為轉乘點的要求, W2先藍田後觀塘式走線已算得上有所交代.
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-12 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-12 11:14
藍田站西行巴士站細, 要停好多路線, 唔建議接駁線如W2 213M以此作循環點.

呢個站下繁停留時間最長就係W2 ...

你支持W2維持現有走線?
miklcct 發表於 2019-8-12 13:10 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-8-12 11:14

呢個站下繁停留時間最長就係W2 ...

藍田同觀塘站屬於唔同轉乘需求,由山上要轉去將軍澳方向就自然係藍田,要轉去九龍灣方向就自然係觀塘。但因實際上,秀茂坪山上住宅區已經係喺九龍灣對上,所以唔會存在經觀塘轉去九龍灣嘅需求,因為要去九龍灣會直鏟落山,而去更西嘅地方會經彩虹轉,所以一係向東經藍田,一係向西經彩虹。反而藍田山上,或者翠林等就有真正需要落觀塘轉車嘅需要。
而家嘅W2喺觀塘一段係廢嘅,實際上觀塘出發要去佐敦,有14X就當然上14X,而唔會搭條垃圾W2,W2最大嘅價值係藍田同麗港城特快,啱啱好補埋219X出尖沙咀方向唔經佐敦嘅問題,同埋14X回程返藍田唔經佐敦嘅問題。
進智公交
EX-TL 發表於 2019-8-12 13:42 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-12 12:40
你支持W2維持現有走線?

暫時支持, 因W2開辦差唔多一年, 由最初一個月客量非常慘淡, 至麗港城加站, 有少許往佐敦和高鐵站及九龍站一帶乘客, 由觀塘 藍田出發往高鐵站知名度日益提高, 客量亦有上升, 你應可在平日早繁後至午飯後觀塘站和藍田站觀察得到.

志和街往藍田 觀塘更加積累到一批可以令巴士頂閘的乘客, 此等客量是我之前始料不及的, 與W2走線為逆向有莫大關係.
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-12 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2019-8-12 13:42
暫時支持, 因W2開辦差唔多一年, 由最初一個月客量非常慘淡, 至麗港城加站, 有少許往佐敦和高鐵站及九龍站 ...

如果W2理順返走線,先觀塘後藍田,我認為既可保留現時客量,更增加對觀塘嘅吸引力,令客量更好
hellomato 發表於 2019-8-12 14:45 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-8-12 13:42
暫時支持, 因W2開辦差唔多一年, 由最初一個月客量非常慘淡, 至麗港城加站, 有少許往佐敦和高鐵站及九龍站 ...

其實從開線之時就可以預見,W2會是三條W線中潛力最高的一條。咁講啦:記得以前經常有聲音表示215X唔夠做——要一次過KO藍田上下山去尖沙咀和西九,邊個都係大位;
而家W2正好接住藍田山腳去佐敦西九嘅通勤客倉,絕對係幫到215X唔少忙。

有師兄表示W2擺觀塘站對觀塘吸引力有限,也說得沒錯——因為觀塘站總站位置對觀塘市中心居民來說,是偏咗小小。
隨著觀塘市中心新總站(凱匯有蓋總站)即將落成,假如到時把W2拉進去的話,W2在觀塘吸引力可望提高。
我是一部小小MMC~~~~