hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論天水圍北巴士服務
開啟左側

論天水圍北巴士服務

JC8385 發表於 2019-8-21 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-21 15:22
另外,想問問天南有B2P/B2X往返深圳灣,更多新移民嘅天北得條綠小618,服務係咪足夠? ...

奇怪地班人永遠都係叫B1拉上嚟唔係叫加深圳灣巴士
不過唔緊要啦我當然樂見其不成
2076 發表於 2019-8-21 17:32 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-21 15:44
就天水圍交通問題,我提出2個論點

人口結構差異或反映天水圍人均非通勤交通需求較低

就是天水圍以公屋為主,現時交通需求低,所以更應該借112/115區私樓,提供更佳服務。
269B回程改旺角特快,其實可以玩265B拆半條線 (269B佐敦方段)

265B回程行
深長荔->天慈->市中心->翠湖->天恩->天恆 (不經美湖居)

然後用265X回程補位
深長荔->美湖->天富->天恩->天恆->112/115區->天水圍市中心

265X去程就可以做112/115區接駁+旺角特快,吸引更多乘客到大欖隧道轉旺角特快
天水圍市中心->翠湖->天恩->天恆->112/115區->旺角特快
抗議962B重組
還我962全日服務
David_hk 發表於 2019-8-21 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-21 15:44
就天水圍交通問題,我提出2個論點

人口結構差異或反映天水圍人均非通勤交通需求較低

其實我一開始唔應該話係「天北特快...」
應該話係「要求九巴提供天耀+天慈+天瑞以外之天水圍區來往旺油佐地區嘅服務」
咁樣用字或者大家更加理解到?

其實我本身都expect呢條線來往旺油佐嘅「非繁」時段
都係做15-20分鐘一班
最少做到穩定20分鐘已經合格
穩定15分鐘一班已經唔錯
穩定10-15分鐘就已經係超額完成

初期就算係九巴低估咗 提供20分鐘一班都唔緊要
最緊要九巴肯提供返呢套服務先
只要有人開始搭 就可以吸引到更多人搭 加密嗰啲到時再開始諗都唔遲

我諗呢條線嗰陣 我係希望佢嘅客源同走線 都係以「完全避開」69X客源同走線為優先 所以唔會想比天瑞天慈加入
可以最大限度咁吸納客源之餘
都可以最大限度咁唔影響到69X客量

所以我會覺得拉埋景湖美湖係合理
當然 如果翠湖同天華都想加入
咁樣都有位比佢地 天富總站出嚟先經過佢地 之後先至接天北係ok嘅)

————————
265B拆線我低估咗壞影響
所以維持原線>改總站>>>>>>>>拆
fleetline 發表於 2019-8-21 20:52 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2019-8-21 17:32
就是天水圍以公屋為主,現時交通需求低,所以更應該借112/115區私樓,提供更佳服務。
269B回程改旺角特快 ...

用265B拆成兩個行法都幾新穎,
不過拆到嘉湖北由有到冇,
112/115區就要兜大圈先落到車, 就好失敗.

有個反建議
265B回程行
深長荔->天慈->市中心->翠湖->天恩->天恆 (同你建議一樣)7
g: J4
265B去程就同回程相反
天恆->天恩->翠湖->市中心->天慈->深長荔
~( Z6 K) ^
然後用265X回程補位
旺角->嘉湖北->天晴->112/115區->天恆->天恩->天富

265X去程就同回程相反
天富->天恩->天恆->112/115區->天晴->嘉湖北->旺角

當然咁做就變成天晴, 嘉湖北冇車去深長荔, 區議員會否接受就不得而知.

儲錢
David_hk 發表於 2019-8-21 22:32 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2019-8-21 20:52

去程相反嗰度你係咪將265B打錯咗做265X?

2076 發表於 2019-8-22 01:51 | 顯示全部樓層

我認為原本265B覆蓋範圍冇車去深長荔係萬萬不可
寧願265B出市區方向不變,避免去深長荔都要轉車

返天水圍反而因為269B做到旺角特快,可以放返265X回程做265B拆線,最重要係站位方便,吸引西鐵客
265B做返密少少,265X疏少少都OK,目標係265X非繁保持20分鐘一班

265X回程我希望分流到大欖隧道返天北的客,減輕265M負擔之餘,加強欖隧返天北的競爭力,從而吸引更多天北人習慣用九巴出入
265X回程美湖居做第一個站係比較合理,然後可以經天晴->112/115區->天恆->天恩->天富,美湖居/天晴/天恆 欖隧上265X都可以同265M有一樣的速度回家,變相加密一倍265M

265X去程主要係用合理車程做最多旺角/油麻地客,站位亦要方便
天富->美湖->市中心->翠湖->天恩->天恆->112/115區->旺角特快,既可以避開69X,亦可以做到大量人口,112/115區亦有特快車直出大欖隧道
抗議962B重組
還我962全日服務
fleetline 發表於 2019-8-22 06:48 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2019-8-21 22:32
去程相反嗰度你係咪將265B打錯咗做265X?

已改, 謝指正
儲錢
fleetline 發表於 2019-8-22 06:56 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-8-22 01:51
我認為原本265B覆蓋範圍冇車去深長荔係萬萬不可
寧願265B出市區方向不變,避免去深長荔都要轉車

如果你唔改265B回程走線, 你建議265X回程走線其實可以接受,
如果跟足你的建議就有地區由有變冇, 區議員應該唔會接受.

另外, 我覺得269B天水圍走線逆走, 比加經旺角更為重要,
如果269B天水圍走線不變兼加經旺角, 咁只會搞到69X更冇客.

儲錢
David_hk 發表於 2019-8-22 17:05 | 顯示全部樓層

美湖應該接受唔到
應該話 由有變冇 呢件事本身比較難接受
另外佢地話晒都係私樓 牙力較大 所以反對力道都唔細

andy92 發表於 2019-8-22 17:12 | 顯示全部樓層

David_hk 發表於 2019-8-22 17:05
美湖應該接受唔到
應該話 由有變冇 呢件事本身比較難接受
另外佢地話晒都係私樓 牙力較大 所以反對力道都 ...

果位區議員出哂名麻煩