hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論天水圍北巴士服務
開啟左側

論天水圍北巴士服務

David_hk 發表於 2019-8-22 17:15 | 顯示全部樓層

另外 如果69C全日都跟967喺朝早9點前嘅班次 會唔會更理想?

天恩  行天華路 左轉上去天葵路 左轉上去天秀路 之後天澤 濕地公園咁直出
同269C分開返服務範圍

班次嘅話 非繁15-20分鐘應該做得起? 對比返269C
整體大概係2-3架269C對1架69C
預埋翠湖都ok
天恩 翠湖 天晴 天秀路 天澤 濕地 之後出咁樣都可以

fleetline 發表於 2019-8-22 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層
David_hk 發表於 2019-8-22 17:15
另外 如果69C全日都跟967喺朝早9點前嘅班次 會唔會更理想?

天恩  行天華路 左轉上去天葵路 左轉上去天秀 ...

唔會
967非繁要經嘉湖北原因就係因為唔經唔夠客,
69C恐怕都會面對同一問題。
而嘉湖北本身對69C貢獻不少,
連九巴都有信心到建議開特車去嘉湖北清客,
加上該區區議員必定咬住唔放,
想唔經應該冇乜可能。
2076 發表於 2019-8-22 17:43 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2019-8-22 06:56
如果你唔改265B回程走線, 你建議265X回程走線其實可以接受,
如果跟足你的建議就有地區由有變冇, 區議員應 ...

如果改269B走線,會令原本269B的服務地區的乘客慢上加慢,一定會被反對,所以我傾向269B唔改天水圍區內走線265X回程+265B回程的真空位其實得天葵路-天龍路一段,可以美湖居行番去/銀座行番去
當然如果行番去的選擇不吸引,其實仲有2個重組方法:

1) 回程69X天瑞先不入總站,改為繞經翠湖後返總站
265B就可以飛走翠湖

2) 69X同265B回程在天水圍對調走線,
69X(佐敦開)改經天慈->美湖->市中心->翠湖->天瑞,265B(旺角開)改經天水圍站->天耀->天瑞->天恩->天恆,265X(佐敦開)照行美湖->天恩->112/115區->天恆->天恩->天富
配合269B(紅磡開)改經旺角,照行天水圍站->天耀->天瑞->天富->美湖->市中心
可以做到全個天水圍都有由 佐敦/油麻地/旺角/深長荔 回家的直達服務,4條線的客量亦都平均
去市區方向
69X照舊,265B照舊,269B照舊,265X(旺角特快) 天富->美湖->市中心->翠湖->天恩->天恆->112/115區->大欖隧道
抗議962B重組
還我962全日服務
S3bl430 發表於 2019-8-22 18:25 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2019-8-22 17:43
如果改269B走線,會令原本269B的服務地區的乘客慢上加慢,一定會被反對,所以我傾向269B唔改天水圍區內走 ...

或者69X/265B/潛在的265X可否參考276A/B和69M/265M/269M在天水圍的分工
我的看法
天水圍走線
69X : 依276A(早繁或進一步分拆為(a)天瑞特車(原69X)及(b)天北快線(依265M))
265B : 依269M
265X:依265M線,出九龍特快前往旺角,然後以佐敦為終點站*

*建議69X天北快線運作期間,265X不提供服務
(早上9點上班客主要目的地在長沙灣一帶,旺角和佐敦上班時間普遍較遲)

返天水圍方向的九龍走線(没有變動從略)
69X: 西九龍站開出後經大角咀、旺角道返回原線
265X: 西九龍站開出後,依268X上公路. 下繁增設尖沙咀麼地道特車(意向,下午6-7點象徵式開4-5班,20分鐘,
保償美湖+景湖因269B改經天北及旺角的車程增加的問題)
269B: 改由旺角上西九龍走廊

返天水圍方向的天水圍走線
269B:若改為旺角上公路,返天水圍可考慮繞經天北(對尖沙咀往天北客是件好事)
錯字連篇
fleetline 發表於 2019-8-22 19:07 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-8-22 17:43
如果改269B走線,會令原本269B的服務地區的乘客慢上加慢,一定會被反對,所以我傾向269B唔改天水圍區內走 ...

269B逆走唔等於要經天北,只係將269B尾站變頭站, 頭站變尾站,
最後嘉湖北頌富一帶乘客快左, 天耀樂湖一帶乘客慢左,
而天瑞乘車時間基本冇分別.

建議原因係因為269B同西鐵競爭較大,
而近西鐵站一帶269B跟本唔夠西鐵爭,
所以將269B逆走目的只係想吸引頌富嘉湖北堆客,
始終果批客要轉車先到西鐵站,
有架快既直車吸引力其實唔低.

另外, 我想不通將69X, 265B來回不同走線用意,
比我感覺除左混亂, 就冇其他.

儲錢
fleetline 發表於 2019-8-22 19:11 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-8-22 18:25
或者69X/265B/潛在的265X可否參考276A/B和69M/265M/269M在天水圍的分工
我的看法
天水圍走線

天北變左有3條線出西九龍, 會唔會多得濟?

或者我有小小反建議
69X天中開經翠湖天瑞返回原有路線.
265B天水圍段天富做總站, 跟276B行.
265X跟265M行.

儲錢
2076 發表於 2019-8-22 19:55 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2019-8-22 19:07
269B逆走唔等於要經天北,只係將269B尾站變頭站, 頭站變尾站,
最後嘉湖北頌富一帶乘客快左, 天耀樂湖一帶 ...

269B逆走一定會比天耀反對,同埋倒走埋天耀剩下的客
69X/265B回程對調走線的目的係佐敦/油麻地去天耀/天瑞的客會比經旺角特快的269B食哂,從而浪費資源,故建議由旺角開出(265B),主要服務深長荔客
天慈反而沒有佐敦/油麻地的直達服務,故建議由佐敦開出(69X),可以提供佐敦/油麻地直達天水圍各區的全面服務

269B回程改經旺角可以做到 尖沙咀->嘉湖北 / 旺角特快->天耀,天瑞,嘉湖北

抗議962B重組
還我962全日服務
fleetline 發表於 2019-8-22 21:04 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2019-8-22 19:55
269B逆走一定會比天耀反對,同埋倒走埋天耀剩下的客
69X/265B回程對調走線的目的係佐敦/油麻地去天耀/天 ...

天耀果邊一向都想有巴士線在天水圍南做終點站,
當然佢地諗果條唔係269B, 不過都叫佢達成佢地要求,
兼佢地冇小過路線, 未必一定會反對.

269B天耀客就預左有影響, 不過269B天耀客的比重一向唔高,
如果影響小小客但吸引到更多乘客, 我覺得值得做.

另外, 我覺得任何一條線天水圍區內走線都唔應該超過15分鐘,
咁先叫做服務到該區居民,
試想要你兜20分鐘先落車,
你都唔會想啦

儲錢
David_hk 發表於 2019-8-23 00:41 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2019-8-22 19:11
天北變左有3條線出西九龍, 會唔會多得濟?

或者我有小小反建議

呢個反建議其實唔錯
265B對天北觀感好咗 同埋天恆總站都有嘢可以補償返

另外天富總站(或者天恩總站都得)開出之後係可以兜落去接咗翠湖/栢慧豪園先
之後先上返去天華 之後天恩 天澤/天恆 濕地 李兆基 美景湖 天慈

基本上除咗天華同翠湖會慢咗少少(相對地 有得揀位)
天北可以更加快咁出長荔深
亦增加咗服務範圍
最重要係冇影響到現有服務範圍
而265X天恆開 行完天華之後 接埋美景湖走人 以增加客源/加密班次

JV1376 發表於 2019-8-23 21:29 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2019-8-22 17:38
唔會
967非繁要經嘉湖北原因就係因為唔經唔夠客,
69C恐怕都會面對同一問題。

假如69C全日改為天恩開,行天華路,天城路,三湖,天秀路,天澤,濕地公園,然後直接上公路
又或者天恩開,經天華邨,翠湖,三湖,天秀路,天澤,濕地公園,然後直接上公路
繁忙時間加天恩開直接左轉去天澤清客特班

咁樣可唔可行?