hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 91A,重組 91R、91S、93K、95M 及 98A ...
開啟左側

建議開辦 91A,重組 91R、91S、93K、95M 及 98A

ViviTse 發表於 2019-8-27 02:49 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2019-8-26 22:28
我預左 91A 係有 BBI,
但坑口唔同尚德,坑口站方便過將軍澳站,坑口交通選擇本身又比尚德多,無總站優勢 ...

"觀坑線點開都係少客" 呢個錯覺其實存在咗好耐,實際上競爭力認真差得過觀尚線好多......
觀尚線競爭力好過觀坑線就梗㗎啦,原因係尚德遠離地鐵站,相比起坑口區遠離地鐵站ge(e.g. 頌明,厚德,明德,富寧)係人口更集中。
坑口區遠離地鐵站ge人口都唔少,但點解d客會寧願搭多程109M轉鐵,或者A車都照截黎番歸,都唔搭巴士呢?
原因就係到依家都跟本無一條似樣d ge觀坑線......
以富寧一帶為例,行去將醫總上車,坐足全程98A果陣,102B都分分鐘夠來回啦.......
你估果邊居民想唔想$9.6出觀塘啊....... 只不過係無一條似樣d ge線(plus 103疏車+可能會上唔到)咪焗搭lol........

而好近ge將來,尚德去將軍澳站ge天橋就會啟用,到時就會方便好多,甚至方便過坑口邊皮去地鐵站。
而交通(出市區ge)選擇方面,講真就真係尚德完勝,尚德296ACD VS 坑口MTR,98D,102($9.6)。
如果98A,102/102B,103,A29,E22A夾埋叫選擇多,咁同將軍澳站去荃灣咁樣有290,290A,290B,290X,N290有咩分別.......
而講開小巴線,尚德果條114A又係唔多有用,坑口果邊全部都係比無鐵ge小區駁鐵用(11,11M,15,101M,109M,113,etc),唔係出市區ge選擇.....
所以唔係地鐵站起個位靚唔靚,而係跟本焗搭同有選擇ge分別..........

至於298B殺線果單嘢,好明顯今時唔同往日,拎條差唔多20年前ge古物去同依家ge情況比,會唔會可比性低咗d呢.......
好簡單,當年MTR上繁會唔會留後?MTR下繁會唔會迫爆北角站?果陣MTR同巴士有無位坐、今時今日巴士定MTR先有位坐?
當年102咩價位呢?當年E22A亦都有做緊依家A29但合理價錢ge角色...... 當年有安達未?寶琳路開始塞車未?寶達果個站洗唔洗埋5~10分鐘?
即係唔係話唔好比,但情況真係變咗太多,要比ge話應該同時諗埋呢d因素先至全面少少........

至於296C special edition如果開辦,我諗102/102B唔會有得留低,所以唔會出現爭客ge問題,
當然如果以非繁坐滿呢個標準,我諗全個將軍澳都應該無一條線可以達到呢個標準.........
而若果以C式線做埋A線(98A/296A/796S)角色,換言之班次停留喺20係唔夠ge (但當然亦都唔會去到A線(98A/296A)咁密)
至於觀塘轉乘客多少,其實就好睇佢全個巴士網絡有幾鼓勵乘客建立習慣去轉乘 (包括班次、路線、價錢等等因素),
而如果肯定咗轉乘客係近0,咁個將轉站仲起緊其實都係幾失敗.......

至於290/91M 30分鐘坑口<>黃大仙,真係我唔敢講係impossible,但至少係從來未見過有成功例子.........
290坑口上車30分鐘,一般都只係會去到順利邨道,繁時塞車就去到寶達都唔出奇,35~40分鐘到彩雲,
非繁45分鐘左右到黃大仙,繁時50~60分鐘不等。91M就更加唔好拎出黎講,無60都偷笑。

而觀塘茶果嶺果個塞車位就真ge,我都同意,所以若果開296C special edition,都應該要等將藍開咗先,
當一半車流去咗將藍,咁將隧出口自然會暢通好多.......
而觀塘站站停的確係一個大問題,"296C"<>40慢過290係正路,但如果講轉乘,
我諗係以277X,277E,74X,89D,268C,259D,269系等等為主,1A/38/40呢d只不過係順便有埋姐~

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
3ASV174 發表於 2019-8-28 00:48 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2019-8-27 02:49
"觀坑線點開都係少客" 呢個錯覺其實存在咗好耐,實際上競爭力認真差得過觀尚線好多......
觀尚線競爭力好 ...

事情根本可以簡單講,
就係坑口o係 102 102B 存在既時候,直出觀塘特快都係唔會夠小巴打,
事實上就係選擇下,好多人都仍然會願意俾多 d 錢搭密車小巴,所以除非 102 102B 取消或完全飛起觀塘道(但根本不可能),否則坑口直出觀塘巴士線都可以唔使再諗。

298B 既情況,當日同今日路況的確唔同,
但 298B 競爭既從來都係 102 102B 同港鐵,而唔係 98A,所以寶琳路變成點其實唔關佢事,
北角轉車上唔到又唔關佢事,因為 298B 既轉車客唔係過海客,而將線再逼都好上唔到車既站都唔係坑口。
況且當年通左鐵路後將隧係無塞一排,但直出觀塘既客已經只能夠支持 102 102B 再支持唔到 298B,而今日坑口又已經多左兩條全日特快線去新東新西,要轉車既人減少,
人口無點再增長下其實重開 298B 下場都會係一樣。

甚至唔好講 298B 啦,就算係 98D,將線通車後上座率都高過依家啦,
都未計佢依家做埋日出康城整體班次數量反而仲少過以前。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ViviTse 發表於 2019-8-28 03:05 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-8-28 00:48
事情根本可以簡單講,
就係坑口o係 102 102B 存在既時候,直出觀塘特快都係唔會夠小巴打,
事實上就係選 ...

觀坑巴士夠唔夠102/B打,就好視乎佢係咩情況啦:Case One: 102/B同時存在,which我覺得係無咩可能發生:
就要睇吓係98A特咁樣半粒鐘先一班,定係好似296A咁ge班次。前者會係0吸引力,後者喺改變使用者轉乘習慣之前非繁係會唔夠客。
Case Two: 102/B堆車用黎做其他線,淨番一條觀坑線走天涯(say 296C spec editn):
10分鐘一班都相信會繼續有不俗ge客量,especially同時有短途以外ge乘客(觀旺/觀長/將旺/將長客)

至於298B,喺地鐵通車之前係有一定客源,而地鐵通車後轉搭鐵(原因係當年無論班次上、舒適度、票價、觀塘站塞車情況等等都比今時今日好好多)。
而今時今日再攞298B式走線同地鐵比,乘客回流係絕對不足以為奇。至於咩客量只係支持到102/102B,實情唔係。
喺102/102B當年「煉成天價」之前,觀牛九客量相比今時今日係好好多,只係依家親手「倒客落鐵」,甚至搞到同A29近「同價」而有客轉投A29懷抱。

至於北角上唔上到車,係無直接關係,但係一個非常關鍵ge間接成因。
朝早轉港島線average等4-8班車 / 下繁人多到塞爆北角站,係令成個搭地鐵ge journey增添「不愉快經歷」ge元素,
而引伸ge唔只係來往港島ge觀感,而係呢種交通工具ge觀感會變差,而其他交通工具觀感上relatively變好。
同樣例子,當將南20年前仲係未點發展果時,將軍澳去新界/九龍,搭九巴會係majority腦裏面個巴士choice;
當有d居民想搭巴士去一個唔常去ge地方而開app search路線,佢地係會自自然然開九巴,而唔係NWFB個app;
呢個正反映咗個觀感係會影響全個交通工具,而唔一定只係單一條線。
(當然,有時有好ge印象,亦會烙喺居民心目中個別路線之中,例如山上居民出旺角會知98C快而93K慢、寶琳居民會知98D快而98P慢。)

至於將軍澳線朝朝迫爆、坑口站乘客留後個情況你唔同意,咁我諗你對將軍澳線ge認識可能唔夠深/停留喺以前ge年代la。
將軍澳站朝朝留後,我諗唔洗我講都知,因為情況真係好明顯。但坑口站留後亦係好common,只不過嚴重性未去到一半候車乘客都留後咁解。
如果你朝早去睇吓,應該都可以好清楚知道。

至於98D客量就梗係越黎越差啦,條定線係無問題,但問題在於路面交通狀況每況月下,將隧兩繁塞都算啦,漆咸道一帶由朝塞到晚,
早繁再塞埋彌敦道分分鐘可以塞到遲到,所以將尖線地鐵係有優勢,296D同796P都係一樣係「ACD三寶」入面performance較差ge果條,
望吓796P搞咗幾耐都未全日到就知咩事啦,而每次講緊重組ge時候,板友又好、區會又好,296D必定比人拎上枱講、又話拉去彩明、又話減班,咁知咩事啦。
所以將藍通車有望D系客量會回升,但講真行咗彌敦道先入尖東,客量都難以喺道路唔改善ge情況吓大增..........
除非796P肯還原直出尖東咁啦,又或者296D/98D肯開吓215X咁塞少陣,但呢個改法負作用會係假日做失去彌敦道巴士服務,
所以我之前都特登喺B2區開咗個poll,因為呢個困局我都諗唔到點解開住(都係果句,unless有無限巴士資源啦)。

而做埋康城客量都係少,其實睇番data康城班次VS寶順路班次係49%VS44%,換言之康城出到ge客係少之有少。
條線於康城黎講都算係真特快、真直出㗎啦(c.f. 98S, 798B, 796P, 796X, 796E, 290X, A29P),
但客量咁少,一來可能未入晒伙,二來佢地可能鍾意保鐵,三來可能鍾意搭113轉鐵,四來真係漆咸/彌敦道塞車趕客。
所以呢件事又同將線通唔通車無咩大關係wo........

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2019-8-28 13:01 | 顯示全部樓層

102/ 102B/ 102S呢幾條線
只要係真用家, 就知服務有幾垃圾
尤其是晚間入將軍澳
基本上觀塘係唔使諗, 半個鐘都唔會上到車

已經有無數次等到發火
自行喺小巴站夾的士返屋企
因為其實都只係諗緊$7.3 VS ~$12
(夾的士情況喺102S時段更常發生, 因為價格相距更低)

同時, A29都的確搶咗一定數量嘅客
(A29分段只係收緊$10, 而且直入坑口)

所以, 觀坑係咪真係冇客?
我唔認同
只係九巴有冇心搶番嚟做啫

都係嗰句, 九巴只要肯開觀坑
收$8都一定大把人上釣
(更莫講296C坑口版)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

10598C 發表於 2019-8-28 13:38 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-8-28 13:01
尤其是晚間入將軍澳

早幾日晚大概八點係新蒲崗等緊111返去嗰陣,見最少嚟咗五六部102
話就話平均五分鐘左右嚟一部,但部部係總站都等都差唔多八至十個客先開車(估唔到新蒲崗夜晚客量唔差)
九龍灣多少少客的話,觀塘都唔使點旨意上到車

而部111,等咗超過半粒鐘,個站長先搵部啱啱埋新蒲崗嘅102,臨時拉過去做111
結果去到九龍灣有架中載111係嗰度等緊客
._.
S3bl430 發表於 2019-8-28 15:23 | 顯示全部樓層

我對觀塘坑口特快線(假定由九巴經營)係有保留
特快需求當然有,但未必能養大條線到296A水平

不計上下繁將隧/觀塘塞車問題,
如果觀塘坑口線主打轉乘客,對九巴來說似乎無so(其中一程收1.9元,1程收6.1元,平均4元),但走一個單(坑口>觀塘>坑口)可能需要1小時的時間
將同樣資源投放在603/安達過海線,每1小時收入相信會多於這條觀塘坑口線

論速度,因觀塘道塞車問題,小巴在車速很難拋離巴士,巴士相對上有些生存空間(視乎班次)
如果搶地鐵/小巴客,似乎繁忙時間才稍為有勝算(地鐵滿,小巴爆),
非繁就好難爭得贏地鐵

另外,如果觀塘坑口特快市場做起左,
城巴A29隨時可以無痛爭食(例如在觀塘整一個6.0元入將軍澳的分段),
亦會對觀坑特快線發展不利

我覺得觀坑特快線的九龍區總站至少要設在九龍灣/啟晴,收費7元以上,
才有機會夠客和夠盈利誘因全日服務
錯字連篇
3ASV174 發表於 2019-8-29 00:37 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-8-28 13:01
尤其是晚間入將軍澳

觀坑問題不是在於無客,
而係客源不足以俾佢同 102、102B 並存,而 102 同 102B 係本身存在。你要觀塘做到 296A 客量唔係一定唔得,除非無晒人搭 102/102B 囉,但會嗎?

如果條線係坑口版 296C,個班次都會係 296C 級,
非繁都只會係 20 分一班,俾你沿途唔塞,20 分一班車搭 15 分鐘出觀塘,其實有一大班客最後都係會上左 102。
觀坑呢個餅,102/102B 依家做唔晒都好,你開條巴士線出黎分,大份始終都會繼續係 102/102B 食,呢點九巴一早睇清楚。
轉乘駁腳佢面價收 $8 落袋都係得三個幾一位又無肉食,依家佢企圖用貴價 290 做駁腳已經當收返將觀駁腳正價,佢仲點會返轉頭開新線送轉乘俾你?
JX9097 發表於 2019-8-30 13:31 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2019-8-29 00:37
觀坑問題不是在於無客,
而係客源不足以俾佢同 102、102B 並存,而 102 同 102B 係本身存在。你要觀塘做 ...

其實坑觀唔使去到3/ 4分鐘一班車咁誇
只要做到繁時5/ 6分鐘,非繁開10/ 12分鐘已經足夠吸引到人上車
至於行車時間,大可以參考296A (當然要加多10分鐘左右)
停站可以跟番296A,九龍只停創紀之城/ 牛頭角站/ 觀塘市3個站
照收8蚊都大把人上車 (尤其是九龍方向比102系更平)
反正坑口(甚至成個將北)一向都係畀九巴㩒住搶㗎啦
君不見98C收差唔多11蚊嗰陣,坑口一樣養得出客咩?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

3ASV174 發表於 2019-9-1 01:20 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-8-30 13:31
其實坑觀唔使去到3/ 4分鐘一班車咁誇
只要做到繁時5/ 6分鐘,非繁開10/ 12分鐘已經足夠吸引到人上車
至於 ...

連 98A 本身繁時都做唔到 5-6,296A 無小巴競爭下非繁好多時都係收到得 12 分而且收視率都唔見得高,有 102 102B 競爭下坑觀非繁極限只會係 15/20,繁時我都唔相信佢去得到 10,仲要照收 $8 既話,正常人搭返 102 啦。

102 難上車問題回程先有,
去程接近上車等開,觀坑非繁開 12 分收視都成疑。
都係同一句啦,除非 102 102B 取消或飛走觀塘道,否則唔好用 296A 類比觀坑客量。
以坑口人口同交通配套,觀坑同 102 102B 並存的話,潛在客量潛還不如依家 98A 山上路段,我唔相信佢可能開到一個比依家 98A 密既班次。
你提既班次,甚至連當年 298B 都做唔到。
S3bl430 發表於 2019-9-1 07:14 | 顯示全部樓層

坑觀特快,用小巴處理會否更合理一點?
反正大部份人應該繼續搭港鐵,
客觀上唔存在多人坐而要加密班次到車海級別的情況

錯字連篇