hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東區區議員建議開三條柴灣隧巴新線
開啟左側

[其他] 東區區議員建議開三條柴灣隧巴新線

Snowbb 發表於 2019-8-20 14:02 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-8-20 12:13
以而家118喺紅磡站轉乘東鐵嘅乘客嚟講,如果速度上唔係特別慢嘅話,應該就唔會冇客。
另外,個建議都有提 ...

繁忙時間或者可以疏導 118 來自東鐵既紅隧客
不過以繁忙時間既東隧同大老山交通情況,快唔快得過 118 轉東鐵係問題

同埋如果新路線係全日服務既話,非繁情況恐怕只會係第二條 682B ......

hk20020062 發表於 2019-8-20 14:10 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2019-8-20 11:05
1、3:有抄襲BRPP嫌疑
好快就話爭取見成果(但只能往嘉亨灣),繼續爭取所有線延長入柴小
大埔過海線去到 ...

柴沙埔慢過 118 轉鐵就冇意義,正路太安樓出入
qunow 發表於 2019-8-20 15:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2019-8-20 14:02
繁忙時間或者可以疏導 118 來自東鐵既紅隧客
不過以繁忙時間既東隧同大老山交通情況,快唔快得過 118 轉 ...

上繁北行下繁南行應該不會有太大問題?
AVW28 發表於 2019-8-20 15:42 | 顯示全部樓層

首先回應柴灣沙田線那點,只要將現有682和682B 2拆3就可,不過你預三線非繁齊齊30分一班,請問閣下制唔制?

同埋東區只做柴灣,又夠唔夠客?682和682B既非繁都有眼你睇(當然定線都係問題,但唔做鰂魚涌又肯定唔掂)。最少應該要做到694咁西灣河上落東廊。

仲有,東隧和老隧繁時係例塞,呢度比正常車程起碼多10至15分鐘。

我當682和682B成功2拆3,682B無可避免都要拉直路線(起碼cut走銀城街和回程既騎呢走法啦,原因是整體用車減左),柴沙線去沙中既沙田區定線又點?一係跟九巴88去大圍(甚至入埋顯徑),一係跟798落火炭。

(利申:682系常客)

至於西隧西九站尖咀線,又是否需要獨立成線?
去西九站,可以788轉W1;去尖咀,118隧道口落(雖然只到尖東)。如果真係需要獨立成線,唯有睇下會唔會用118特車既名義做?柴灣段跟118,之後就東廊、中環灣仔繞道、西隧後九龍段跟973,不過唔好處係尖東一帶會慢過118。

仲有柴灣西隧新界西線,可以睇下大西北港島東線做參考。
LL3850
qunow 發表於 2019-8-20 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-8-20 15:42
首先回應柴灣沙田線那點,只要將現有682和682B 2拆3就可,不過你預三線非繁齊齊30分一班,請問閣下制唔制? ...

柴沙:本身客源同682都幾唔同,抽682車好似唔係咁合理
西九站:呢樣嘢唔係剩係柴灣區區議員講緊,東區其他建制派都有叫
noname617 發表於 2019-8-20 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-8-20 15:42
首先回應柴灣沙田線那點,只要將現有682和682B 2拆3就可,不過你預三線非繁齊齊30分一班,請問閣下制唔制? ...

有人試過返大埔用682大隧轉車,上左車,計返條數,佢話118+東鐵算,682係東區實在太兜。係眾所佳知,柴少要繁時拆線太安樓上東隧啦
AVW28 發表於 2019-8-20 16:19 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2019-8-20 15:52
柴沙:本身客源同682都幾唔同,抽682車好似唔係咁合理
西九站:呢樣嘢唔係剩係柴灣區區議員講緊,東區其 ...

我個意思其實係會唔會考慮用682分支既名義做,再唔係就向火炭西灣河招標路線着手。

至於西九線,如果其他東區區議員都想爭取,咁無可能一線走天涯,
106都有眼睇,九龍方向港島頭站區永遠拍烏繩,尾站區就車都未必上到。
東區西九線就只有柴灣至北角之間分兩線做,可試下以西灣河為界。
不過咁,又有無得善用A12(雖然只得回程)?
LL3850
AVW28 發表於 2019-8-20 16:28 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2019-8-20 15:53
有人試過返大埔用682大隧轉車,上左車,計返條數,佢話118+東鐵算,682係東區實在太兜。係眾所佳知,柴少 ...

我都明682要碌到落北角先入東隧,下繁返馬鞍山係90分鐘起跳。
但有乜辦法?太古至北角先係客倉,呢段仔真係可以將吉車打爆(淨係太古坊一站都唔好睇少)。
我由小西灣返馬鞍山,去中環搭980X都仲可以快差唔多15分鐘(快20分鐘都試過)。
(按:全程搭鐵,或者搭鐵去鑽石山轉85M,時間係大約75分鐘。)
如果係柴灣去東鐵沿線,我都覺得用118加東鐵呢個方法都可取既。
LL3850
 樓主| mak5052 發表於 2019-8-20 17:33 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2019-8-20 16:19
我個意思其實係會唔會考慮用682分支既名義做,再唔係就向火炭西灣河招標路線着手。

至於西九線,如果其 ...

柴灣至沙田市中心,我也傾向將非常兜的火炭至西灣河線拆線,然後拉其中一邊去柴灣,初步建議係咁:
新線拆做兩組三條招標線(下以新線1、2 稱之):
新線1:火炭 - 西灣河,路線改為在源禾路直接轉沙燕橋,直上沙瀝公路,只開繁時
新線2A:顯徑 - 小西灣,沙田跟 88,港島如 82,全日服務
新線2B:顯徑 - 小西灣,為新線 2A 特車,沙田經車公廟同沙角,只開繁時
新線1;新線2A/B 分別各自招標
99MAN 發表於 2019-8-20 18:24 | 顯示全部樓層

cy35 發表於 2019-8-19 23:48
其實新巴已有兩條大埔區路線

偽.大埔區路線。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式