hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新東冇輕鐵,如何以巴士完善區間服務? ...
開啟左側

新東冇輕鐵,如何以巴士完善區間服務?

hoaaa 發表於 2019-8-23 12:44 | 顯示全部樓層

講到底, 區佬問題...
suggestion:
73B, 取消.
73:         往大埔: 取消: 大埔寶鄉街, 大埔運頭角里, 廣福球場, 林村河, 林村河, 大埔平安里,榮暉花園,太平工業中心 .
改為: 大埔舊墟公園 -> 大埔超級城 -> 新興花園 -> 聖母聖心小學 -> 富亨亨榮樓 -> 那打素醫院 -> 頌雅路 -> 怡雅苑.

往粉嶺: 取消:大元,沐恩中學,大埔安慈路,大埔舊墟公園,大埔超級城,廣福廣智樓,廣福球場,大埔廣福道,大埔寶鄉橋
改為: 怡雅苑 ->  聖母聖心小學 -> 富亨亨榮樓 -> 那打素醫院 -> 頌雅路 -> 林村河畔-> 林村河畔.

經那打素醫院, 又順幾多...

73 <-> 71K 一向都有轉乘.

S3bl430 發表於 2019-8-23 13:46 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-8-23 11:10
小巴同ERL幾乎唔駛等,巴士食風幾個字,點樣吸引咗
不過神奇地W3痴住佢堆站都有客,最保守可以飛廣福扔上埔中, ...

我覺得W3有客某程度上係因為佢停正"上水站"和"沙田站",
如果ETA顯示要等20分鐘以上,果批客還是會搭鐵,
對老人家而言,東鐵普通車卡未必有位坐,頭等要比按外車費,而W3只是2元
錯字連篇
YY487 發表於 2019-8-23 19:09 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-23 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層

hoaaa 發表於 2019-8-23 12:44
講到底, 區佬問題...
suggestion:
73B, 取消.

73B做緊上水/聯和墟<(>)大窩西/那打素獨市,肯定取消唔到
andy1010 發表於 2019-8-23 21:54 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-23 21:34
73B做緊上水/聯和墟)大窩西/那打素獨市,肯定取消唔到

得10-4, 同取消無分別
wally 發表於 2019-8-23 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
問題係 埔公三寶 大家疏鬥疏~ 大窩西叫做有73/73A聯合班次好少少, 但北行聯合又係做唔好~ 如果可以做到 沙市<埔公>大埔, 大埔<大窩西>粉嶺 一條過好或分2條都好而各最疏10分鐘, 再加免費接駁(免較平一程)~ 外加繁時線去 中西區/九東/油尖/城隧~ 或者有機會令到區會肯放手放晒其他線跑公路, 如果唔係只會好似現時咁咩都比人拉晒行舊路
S3BL100 發表於 2019-8-24 00:28 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-23 09:29
好贊成用W3搞區間特快,我亦有類似建議

我反而諗緊點樣處置條唔湯唔水嘅73B。有諗過既然佢北行武功已廢 ...

條 73B 我唔識點搞,已經俾人玩爛左條線,不過我上面建議的 W3A 補到少少 73B 本來應該做既野

要留意道路網問題,如果南行都經埋大窩西,就唔可以上水尾站直出粉嶺公路,點行要再諗

fb.com/scientisthk2usa/
TYChow 發表於 2019-8-24 01:45 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-23 00:59
你唔好攞條行山線72A講啦

新東巴士最值得做嘅就係大埔鎮,因為大埔墟站偏離市中心

其實有部份人會搭277X,在大老山隧道落車去恆生大學同小瀝源,而九巴喺恆商擺兩蚊回贈機,就增加咗乘客搭大老山隧道線而在沙田落車嘅誘因。

所以當屯馬線全面開通而需重整巴士服務的話,個别大埔、上水區相對少客嘅長途特快線,其實是有空間加停濱景花園以至沙田第一城,一方面石門、圓洲角、小瀝源工廠區同威爾斯醫院有人要返工,附近亦有商場,而「畫舫」夜後酒樓宴會散席亦有人客返大埔、上水,但現時較欠缺,73A只有半小時一班,還要過馬路,吸唔到客。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 11:05 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-8-24 00:28
條 73B 我唔識點搞,已經俾人玩爛左條線,不過我上面建議的 W3A 補到少少 73B 本來應該做既野

要留意道 ...

一不做二不休,索性將循環點改為那打素,上水變總站,上水同大窩西之間經停聯和墟往返。反正服務時間咁短,冇咩點蝕
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2019-8-24 01:45
其實有部份人會搭277X,在大老山隧道落車去恆生大學同小瀝源,而九巴喺恆商擺兩蚊回贈機,就增加咗乘客搭 ...

只要行山路,已經好唔吸引
不過黃廣愉翠一城濱景遲啲會有小巴直去大埔