hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新東冇輕鐵,如何以巴士完善區間服務? ...
開啟左側

新東冇輕鐵,如何以巴士完善區間服務?

Toz 發表於 2019-8-24 14:13 | 顯示全部樓層

其實搭輕鐵係屯元天之間跨區仲慢過搭巴士

如果係非繁, 大隧反方向轉乘可以處理到唔少新東跨區需求
黃泥頭搭 83X 去大隧過馬路轉乘去北區同大埔, 絕對比去沙田轉東鐵/W3或車轉車搭 73A快

問題只係點樣比轉乘優惠
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-8-24 14:13
其實搭輕鐵係屯元天之間跨區仲慢過搭巴士

如果係非繁, 大隧反方向轉乘可以處理到唔少新東跨區需求

大隧反向轉乘只對黃廣一帶有吸引力
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 14:36 來自手機 | 顯示全部樓層
用out-of-the-box思維諗,可唔可以安排部份276P班次玩直通運行,上水後去大埔
Toz 發表於 2019-8-24 14:41 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 14:35

你自己試下咪知
只要係城門河東岸, 去到沙田圍都比搭鐵快

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-8-24 14:41
你自己試下咪知
只要係城門河東岸, 去到沙田圍都比搭鐵快

畢竟唔夠有直車吸引

個人希望B8可以提升至每日服務
Toz 發表於 2019-8-24 14:51 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 14:48
畢竟唔夠有直車吸引

個人希望B8可以提升至每日服務

直車你想點開法
開三條線一個鐘一班, 一話一條線由沙田醫院開始停起慢慢碌到沙角?

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 14:56 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-8-24 14:51
直車你想點開法
開三條線一個鐘一班, 一話一條線由沙田醫院開始停起慢慢碌到沙角?

講咗。B8。

原來過完大老山公路橋係停到沙田醫院,長知識了。

認真,可唔可以睇清楚諗清楚先回覆?你寫埋啲咁嘅嘢我唔知回唔回好
Toz 發表於 2019-8-24 14:59 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 14:56
講咗。B8。

原來過完大老山公路橋係停到沙田醫院,長知識了。

你既走線原來係睇順唔順路唔係睇需求? 巴膠式FF?

呢D跨區走線中, 醫院就係一大需求, 亦係最需要直達車

唔係點解 73B 要去醫院呀

B8 唔去口岸開鬼得成, 根本唔夠客

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-16 21:02 | 顯示全部樓層
秉承新東「區間特快」巴士概念,本人推出兩項路線建議,有興趣可點閱:
1. 73C 大埔頭<>大學站 (經:頌雅路,新興花園,科學園)
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1144248-1-1.html
2. 73D 大埔頭<>火炭站 (經:頌雅路,新興花園,石門)
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... ge%3D1&mobile=2
洗手、洗手、洗手!
MCMoore 發表於 2019-9-16 22:15 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2019-8-24 14:35

非繁一城出面89C/85X,愉翠89X/84M去到隧道口5分鐘到,加埋74X/277X車海點會慢