hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何改善城巴龍運棄E保A嘅態度?
開啟左側

[問題] 如何改善城巴龍運棄E保A嘅態度?

99MAN 發表於 2019-8-23 15:03 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2019-8-23 14:48
不如將E線改為只服務東涌、機場後勤區,然後經南環路入飛機維修區仲好

E線入後勤區就做唔到東涌西。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
AVW28 發表於 2019-8-23 15:06 | 顯示全部樓層
樓主既論述中,計劃開辦既E43已經係一個好好既例子。E43既定線係點,相信唔少版友都見過,就算區佬要求拉直,龍運寧願死撐都唔肯改,「司馬昭之心,路人皆見」,因為一拉直E43,A43系既客量又點呢?龍運賺少左啊!

順便講埋E42個例子,今年RDP就係在E42抽走兩架車,開A42和拉長A41。

其實巴士公司既取態係改變唔到,話哂A線收得貴,回本門檻低,投入成本又唔係話好高。就算開一個鐘一班既路線,蝕極有限,大不了咪搵d好賺既A線(例如入港珠澳既8條A線)去補貼。
LL3850
kitarolo 發表於 2019-8-23 15:31 | 顯示全部樓層
1. 政府直接指令必須提供
一定比例E線(近乎唔會發生)

2. 從PTFSS著手,大致操作係

i) 現時A線車資不再計算入
400蚊以後再乘25%

ii) 每月如搭A線超過4程可享
該月內每程A線40%回贈。

iii) 相關開支由離境稅抽取

第二方案係應對巴士公司
不願設A線月票/東涌居民
無法使用員工價,亦唔想因
港鐵競爭不足而繼續掠水。

A43情況較特別,如真的
依民間預測行屯赤,咁可以
係北區>屯赤>GTC>國泰城>
東涌,反之亦然。

賺錢好合理,去南環路就算
搭A線貴得嚟仲要等多一次
車先係問題,重開繁時S54令
客由E走去A,但應設轉A線有
回贈都唔想做。
qunow 發表於 2019-8-23 15:32 來自手機 | 顯示全部樓層

所以說不如把A/E線專營權對調
ky927 發表於 2019-8-23 16:11 | 顯示全部樓層
其實你個topic係唔會有答案。呢啲係營運層面問題。
一係,削哂S線俾嶼巴,要龍城將資源做好E線,不過最終其實可能都係擺哂資源係A線;

一係,提升E線於非北嶼收入,即係雙向分段;但係條條E線都咁長途,除左增加行車時間,上落車都係問題。

縮E線做東涌,又做唔到後勤區。

唯一合理應該當時港珠澳係拉E線而唔係A線;一來無得收貴,二來客量多返令佢地要加強E線

可惜運吉揀左A線
mtrA279-262 發表於 2019-8-23 16:18 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-8-23 16:11
一係,削哂S線俾嶼巴,要龍城將資源做好E線,不過最終其 ...

依家大部份E線行車時間都好長, 再拉佢地入埋HZMB
分分鐘班車長無時間去廁所就要開車

A線仲可以行順朗路, E線唔得 (因為要經後勤區同東涌)
99MAN 發表於 2019-8-23 17:02 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2019-8-23 16:11
一係,削哂S線俾嶼巴,要龍城將資源做好E線,不過最終其 ...

- E線做HZMB嘅話東涌邊有位坐?另外你有冇考慮過E線咁兜有冇HZMB客肯坐先?
- E線縮入東涌做唔到後勤區嘅話咪加免費轉S線囉。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
KW2523 發表於 2019-8-23 17:18 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-8-23 17:02
- E線做HZMB嘅話東涌邊有位坐?另外你有冇考慮過E線咁兜有冇HZMB客肯坐先?
- E線縮入東涌做唔到後勤區嘅 ...

S52同S64系要載全港所有返後勤區嘅人,用哂減落嘅車唔知要幾多班車先上到?
跟住仲有由一程變兩程一大問題,根本不設實際
JC8385 發表於 2019-8-23 17:21 來自手機 | 顯示全部樓層
同香港一樣,維持現狀無惡化已經要還神

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
流星☆雨 + 10 SAD BUT TRUE

查看全部評分

dominic023 發表於 2019-8-23 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2019-8-23 15:03
E線入後勤區就做唔到東涌西。

N31行法只係總站唔係機場,一樣咩都做晒,最多兜到唔想坐咁解