hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何改善城巴龍運棄E保A嘅態度?
開啟左側

[問題] 如何改善城巴龍運棄E保A嘅態度?

AtrHenu 發表於 2019-8-23 17:50 | 顯示全部樓層

dominic023 發表於 2019-8-23 17:26
N31行法只係總站唔係機場,一樣咩都做晒,最多兜到唔想坐咁解

長勝條N31總站都係機場GTC,只不過係GTC後直接上後勤區再經係東涌行大運後出荃灣,青衣(長安).

btw,既然兩巴(城巴飛人部,龍LWB)都不將E車招呼班機場坐飛機的客,不如將大部份E車改成N31走線模式,
迫機場GTC/AWE專程改慢下令到坐E車謹餘的乘客轉曬A車出市區兼令到東涌北,迎/滿/逸東村服務有更選擇出市區,
唔駛下下等死垃圾的E31,E21A再於青馬轉車出港九,新界各區
或朝朝迫載得超少人的嶼巴37,38系,39M的旅遊巴/AD系(E400)去東薈城保鐵或再轉E車外出.
kitarolo 發表於 2019-8-23 18:14 | 顯示全部樓層

就算A線E線有朝同價
由於前者行車時間較短,
還是祗願做A(NA)線,所以
樓上講用N31行法一來虐待
車長,更有藉口話欠人……建議
攞喼搭E線另收40蚊,離開GTC
時唔難實施,咁先會有少少誘因
做返E線,往機場時則可於下車時
用流動錢箱/八達通機收取付加費。
JC8385 發表於 2019-8-23 18:48 來自手機 | 顯示全部樓層
不奢望改善,維持現狀已是底線
ky927 發表於 2019-8-23 19:58 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2019-8-23 17:02
- E線做HZMB嘅話東涌邊有位坐?另外你有冇考慮過E線咁兜有冇HZMB客肯坐先?
- E線縮入東涌做唔到後勤區嘅 ...

成個遊戲就係互焗架啦。巴士公司焗乘客搭A車,焗乘客E車等得耐;咁要焗巴士公司做E車,唯一就係焗HZMB乘客搭E車,因為hzmb根本無competitors 。俾得貴,搭左直通車or的士;搭返專利巴士個班,你兜唔兜東涌佢都係要搭架啦。

當然,樓樓上個問題話東涌上唔到車,咁咪thats why要????呢班客俾E車,等巴士公司無得焗客搭貴A之外仲要俾資源落E。你E車夠客,再執E線係東涌+Hzmb 定後勤區+hzmb 就已經係後話。
mtrA279-262 發表於 2019-8-23 20:04 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-8-23 19:58
成個遊戲就係互焗架啦。巴士公司焗乘客搭A車,焗乘客E車等得耐;咁要焗巴士公司做E車,唯一就係焗HZMB乘 ...

巴士公司會肯俾資源落E? 睬你都傻
城巴本身淨係一個機場都夠皮
龍運就差少少, 係得幾條線獨市先爆到, 例如A31

人地A線上幾十人已經等於你E線全車爆滿
點比

其實如果又要兜呢度果度我倒不如B5然後搭鐵走
ky927 發表於 2019-8-23 21:44 | 顯示全部樓層
mtrA279-262 發表於 2019-8-23 20:04
巴士公司會肯俾資源落E? 睬你都傻
城巴本身淨係一個機場都夠皮
龍運就差少少, 係得幾條線獨市先爆到, 例如 ...

所以咪話係一開頭;一開頭;一開頭囉!(請爬少少文)
一開頭要安排咩線落HZMB嘅時候要焗佢地落E線囉。運吉你唔offer A線佢無得落架。運吉有say招標定拉舊線,不過官商勾結就另一個題目。

HE7921 發表於 2019-8-23 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2019-8-23 17:02
- E線做HZMB嘅話東涌邊有位坐?另外你有冇考慮過E線咁兜有冇HZMB客肯坐先?
- E線縮入東涌做唔到後勤區嘅 ...

如果要搬E線去港珠澳大橋香港口岸,應該會係博覽館做總站果幾條,不過人工島長遠應該開B線直接出市區,而非用機場A車繞經(嶼巴A35除外)
6301@969 發表於 2019-8-23 22:52 | 顯示全部樓層
會唔會諗下只由一個營辦商淨係營運曬全港各區A線,另一營辦商則營運全港各區E線會改善到呢個困局?
咁樣既話會唔會有可能改善到AE線之間既班次穩定性差距,車費差距(只負責營班E線既預期會申請加價),令冇論選擇搭E線or搭A線都可以享受有進步既服務!
至於邊個營辦商負責營運A線,邊個負責營運E線,咪睇番近年同集團其他巴士路線既服務表現囉!例如載通集團既,睇下同系既九巴脫班率,投訴比率,交通意外比率等。至於新創建集團就睇下同系既城巴專利一部+新巴既脫班率,投訴比率,交通意外比率等。邊間表現好D就安排佢營運全港各區A線,另一間只營運全港各區E線
kitarolo 發表於 2019-8-23 23:00 | 顯示全部樓層
6301@969 發表於 2019-8-23 22:52
會唔會諗下只由一個營辦商淨係營運曬全港各區A線,另一營辦商則營運全港各區E線會改善到呢個困局?
咁樣既話 ...

淨做A線嗰間咪肥到呢……
即使互做對家E線我都驚兩間
合謀(仲要競委會查唔到嗰款)城巴
做新界E線係唔係仲收十幾蚊先?
mtrA279-262 發表於 2019-8-23 23:08 來自手機 | 顯示全部樓層

6301@969 發表於 2019-8-23 22:52
咁樣既話 ...

有困難
因為兩間公司車費等級表都有唔同
城巴E線收得比龍運貴
部份城巴E線價錢已經係等同龍運A線價錢
再加上如果要睇埋同集團旗下所有專營巴士公司
難免對其中一方不公平