hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 紅底工會建議巴士增設微信支付和支付寶系統 ...
開啟左側

紅底工會建議巴士增設微信支付和支付寶系統

3ASV356 發表於 2019-8-25 03:36 | 顯示全部樓層

avianwind 發表於 2019-8-24 22:14
工會人士其實有無睇新聞
定非該兩種不可

就係知人地做緊野先扮唔知要爭取~

唔係之後點樣呃個成功爭取BANNER出嚟呀~
直角=1507 發表於 2019-8-25 12:49 | 顯示全部樓層
tofu 發表於 2019-8-25 13:59 | 顯示全部樓層
又唔見payme去做?
PB602 發表於 2019-8-25 14:46 來自手機 | 顯示全部樓層

應該安裝人面辨識系統,所有拒絕登記、蒙面、或社會信用評分太低者,一律拒絕上車。
B.B.B. 發表於 2019-8-25 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層
其實用qr code 咁慢我認為掃樣後數就最方便最快
hoaaa 發表於 2019-8-26 11:10 | 顯示全部樓層
問題系你用什麼hardware做.
HA 入院, 每個病人有QR code 手帶, 食藥打針抽血都要scan, 但佢用的系laser as light source, scan rate 夠快, 準, 手帶有標準.

你用payment 的 QR code reader, 大部份都唔系laser, 因價錢問題, 用普通的camera, scan rate 有限, 手機mon 又唔夠光, 反光部部唔同, 玩死啦. 點會快.

一分錢一分貨.
NFC card is more secure and faster than QR code. This is the fact.
ricky 發表於 2019-8-26 11:31 | 顯示全部樓層

得用八仔有交通補貼,點用走去用其他呢
前荃葵青區居民
peterson 發表於 2019-8-26 12:36 | 顯示全部樓層

因為香港市面嘅POS唔係為QR Code,特別係手機顥示而設計,
佢地用果支Bar Code槍雖然係就係Scan到QR Code,
但佢地果設計係,係以掃Bar Code為大前題,
所以會著住支紅燈/雷射去掃QR Code,仲要隻手機Screen會反光,
咁自然就問題多多~

內地閘機個QR Code scanner,係針對手機等純QR Code而設,
QR Code唔似Bar Code唔可以用Laser掃,要用CCD/CMOS掃
而個QR Codede系統,係可以Offline用嘅,
地鐵入閘位前會有個位提示你,用QR Code就要喺果個位開始準備好手機
我自己試就唔慢,
但我身上有成十幾張Smart Card/RFID Card就搞到成日拍八仔都過唔到
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
dogdog002 發表於 2019-8-26 22:05 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-8-25 01:06
但你裝電子錢包都會同你銀行卡/信用卡掛鈎,扣你錢時會有短訊提示?最少我張信用卡係咁啦,除非你入錢落 ...

我指個過程係Scan QR Code係Offline

扣你錢既短信提示係

閘機-Internet>-電子錢包Server-Internet>銀行Server->SMS->電話

但NFC唔同

部閘機話番俾你部電話知你扣咗幾多錢

閘機-》 電話

dogdog002 發表於 2019-8-26 22:17 | 顯示全部樓層

peterson 發表於 2019-8-26 12:36
因為香港市面嘅POS唔係為QR Code,特別係手機顥示而設計,
佢地用果支Bar Code槍雖然係就係Scan到QR Code, ...

你咁樣類比唔岩

你話銀包有好多張卡先Do唔到八達通
等同電話有好多Apps,你搵唔到支X寶

但NFC係可以做到叫醒部電話
例如好多人都唔識用Apple Pay
iPhone 8之前其實係
1. 隊著機埋去卡機
2. 再Confirm手指

係而家Face ID反而倒退咗,因為塊面太遠

之後八達通其實係唔需要Touch ID同Face ID
只係隊個電話埋去就得,完全唔洗㩒任何制
呢樣根本先贏晒你