hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 紅底工會建議巴士增設微信支付和支付寶系統 ...
開啟左側

紅底工會建議巴士增設微信支付和支付寶系統

chuming 發表於 2019-8-24 09:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

汽車交通運輸業總工會
龍運巴士分會

第八屆理事第九次與公司會議記錄(2019年7月)

4. 建議巴士車廂內增設微信支付和支付寶系統。
公司回覆:正在積極研究有關方案並與各銀行溝通磋商中。

呢D算唔算係 "皇帝唔急XX急" 紅底工會要用微信支付和支付寶系統就返大灣區

MCMoore 發表於 2019-8-24 11:14 | 顯示全部樓層
你加呢啲嘢,咪大條道理畀人load唔到qr code阻住人上唔到車
kei_hk 發表於 2019-8-24 11:19 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-8-24 11:14
你加呢啲嘢,咪大條道理畀人load唔到qr code阻住人上唔到車

QR Code 唔一定要online的﹐offline都可以用到的。

支付佬個乘車碼﹐就係用offline system﹐在手機自己gen qr code的﹐收費器直接自己解碼驗證﹐不需連線番server做驗證。

** Load 唔到 =/= Scan 唔到﹐這是2個唔同的應用層面的問題。

PS. 絕大部份的香港人點會唔用八達通坐車﹐有官府津貼嘛。
強國人﹐用qr code仲熟過你﹐一早開定app﹐知晒使用(scan) 的技巧﹐時間上未必有明顯分別。

MCMoore 發表於 2019-8-24 11:21 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2019-8-24 11:19
QR Code 唔一定要online的﹐offline都可以用到的。

支付佬個乘車碼﹐就係用offline system﹐在手機自 ...

我部機慢開唔到app,我眼花搵唔到個app
kei_hk 發表於 2019-8-24 11:25 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-8-24 11:21
我部機慢開唔到app,我眼花搵唔到個app

我上車才慢慢搵張八達通卡/散紙﹐唔知點解八達通無錢﹐身上無足夠的散紙﹐仲有磨袋磨銀包黨。

這些不是收費系統本身的問題﹐而係使用者本身的問題。

Ricky403 發表於 2019-8-24 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層
大陸啲地鐵已經因為開app出黎嘟code搞到排隊時間大幅加長,如果擺喺香港啲巴士用,肯定拉長行車時間,尤其途經彌敦道嘅路線
lsc04d11 發表於 2019-8-24 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層

為解決諸位怕阻時間的問題 引入人臉辨識系統 直行直過 咩都掂啦 (曲) 根本用咩方法俾錢 佢要阻 就係人既問題  以前每架巴士都叫人準備好輔幣先上車 宜家唔洗數銀 就咁拎張八達通出黎 啲人就反而慢哂  所以都有堆低頭族勁鍾意用手機八達通 load唔到就一定賴系統問題(因為佢部手機一定一直喺手兼無障礙,自行智障冇開NFC除外)
miklcct 發表於 2019-8-24 13:38 | 顯示全部樓層

支付佬個乘車碼﹐就係用offline system﹐在手機自己 ...

而家大學運動場裝咗個閘,會員就拍卡入,但係非會員要去參加會嘅操練就要掃QR code入,我成日睇住啲人掃極都掃唔開個閘,隨時搞成半分鐘先掃得開。
進智公交
szeto993 發表於 2019-8-24 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層

支付佬個乘車碼﹐就係用offline system﹐在手機自己 ...

個個都識講預先準備好但做到嘅人有幾多?
Gary_B 發表於 2019-8-24 14:36 | 顯示全部樓層

去百佳老麥睇下就知 QR code 有幾efficient