hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 8.31後各巴士線客量增長情況
開啟左側

8.31後各巴士線客量增長情況

10598C 發表於 2019-9-4 21:39 來自手機 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-9-4 21:15
講真香港人好善忘,今日多咗好多人搭鐵
前兩日返去撐師弟妹,72 都有吉車中載
我就美林上 81 希爾頓用 BB ...

香港人通常第二日驚咗佢,過多日就當冇事發生,或者試多幾次頂唔順路面咪又係焗搭鐵

條鐵係香港係壟斷市場,可以點?
除非自己有心有力堅持唔搭鐵
dennislokawai 發表於 2019-9-4 22:15 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-9-4 21:15
講真香港人好善忘,今日多咗好多人搭鐵
前兩日返去撐師弟妹,72 都有吉車中載
我就美林上 81 希爾頓用 BB ...

831後就係9月1日開學,
仲要落幾日都落雨,
路面變得塞上加塞,
就算你幾想罷搭都好,
都一樣會向現實低頭。

不過雖然今日目測係多咗人搭鐵,
但比起未出事前荃灣綫收工時間過海
金鐘站的確容易咗上車。
youtube.com/c/dennislokawai
HS1588 發表於 2019-9-5 00:07 | 顯示全部樓層
岩岩 2200 見到 270B 未到長荔街已經企到黃線,
但個站已經有接近廿個等車
平時同一班車都係大半滿左右
3ASV174 發表於 2019-9-5 00:26 | 顯示全部樓層

dennislokawai 發表於 2019-9-4 13:11
其實自從葵芳、太古站出事後,
已經多咗唔少人轉搭巴士,
以我每朝早搭0700康盛開既690為例,

690 放工真係多左人,
2/9 搭 1835 班車,中環上車都無窗口位坐,灣仔未停晒已經坐滿。

但早繁班客就真係明顯怕左將隧,
一開學由寶康公園塞到上將隧口要成 20 分鐘,暑假 690P 差唔多日日坐滿出將軍澳,一開學就少左人。
如要討論,請先自貼差餉單一次
lsc04d11 發表於 2019-9-5 06:04 | 顯示全部樓層
應該話每年6月尾7月頭 夠大把受訪者話唔搭港鐵 (原因大家明白的)
但其實每年最貴並唔係嗰時 而係12月左右(不過今日特別啲,有40星期)

香港人講完既野都係聽下好喇
peterkwan 發表於 2019-9-5 12:53 | 顯示全部樓層
自從 721 之後, 多咗好多客搭尾班 934A, 上個月試過有兩日頭兩站已經上咗 >80 人 (全車只有 < 10 個坐位比荃灣中心客), 全車有 >120 人過海 (接近頂閘), 呢兩個禮拜往往荃威總站未開車時已經都掛滿成個月台兼排到出馬路 (搞到 39M 乘客無位候車), 最後大約 115 人坐該尾班車離開荃灣. 相比城巴, 7:43am 果班如常頂閘, 但 7:51am 果班喺荃青交匯處相遇時見大約有 100 個客左右, 同以往又唔係相差太遠, 無話特別多咗客棄鐵保巴.
T277 發表於 2019-9-5 13:03 | 顯示全部樓層

香港人係全世界最怕死的
食得太多安樂茶飯啦
未見過真正世面
Ricky403 發表於 2019-9-5 13:20 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-9-5 00:07
岩岩 2200 見到 270B 未到長荔街已經企到黃線,
但個站已經有接近廿個等車
平時同一班車都係大半滿左右 ...

呢班客搭鐵就要經太子轉車
呢段時間梗係揀搭270B
點知太子會唔會突然間又封站
kay 發表於 2019-9-5 14:27 | 顯示全部樓層
呢D情況唔知可以維持幾耐就真
唔搭MTR同巴士,都可能買架私家車抵制MTR

不過巴士近10年開始變得唔吸引就係因為馬路太多車,塞車時間長到搭MTR已經到左

要抵制條鐵就可能要轉多程車,兜多D路,班次再疏D

最後呢班客應該好大機會又返去MTR
世界很簡單 人類很複雜
Quanta 發表於 2019-9-5 15:19 來自手機 | 顯示全部樓層

惟有希望多咗人會因為咁而學識點搭巴士,唔會除咗港鐵就咩都唔識搭咁囉