hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議72、72A、272E、86、86C重組
開啟左側

建議72、72A、272E、86、86C重組

miklcct 發表於 2019-9-3 16:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時大埔缺乏來往深水埗的特快路線,我建議將72、72A、86、86C及272E五線全部重組。

詳情如下(以下用車數目均以非繁忙時間為準):
72:取消路線,並肢解為來往大埔及大圍之72A線,火炭來往長沙灣之86B線、以及特快來往大埔及深水埗的272E線。(用車-8)

72A:改經沙田市中心,並重新延長服務時間到深夜。
往大圍站
取消車站:乙明邨、文化博物館
新增車站:沙田大會堂、帝都酒店
往大埔工業邨
取消車站:文化博物館、曾大屋、乙明邨
新增車站:希爾頓中心、沙田市中心

81:略為削減班次(至非繁忙時間13分鐘一班),以抽調用車給86B線。(用車-1)

86:不再服務禾輋至沙田市中心,改行富豪酒店及乙明邨。
往長沙灣(甘泉街)
取消車站:禾輋邨、瀝源邨、沙田大會堂、帝都酒店、文化博物館
新增車站:富豪花園、麗豪酒店、乙明邨、曾大屋
往黃泥頭
取消車站:文化博物館、希爾頓中心、沙田市中心、瀝源邨、禾輋邨
新增車站:曾大屋、乙明邨、麗豪酒店、富豪花園
收費調整如下:
全程:$7.8
新田圍往長沙灣:$6.4
新田圍往黃泥頭:$5.8
置富第一城往黃泥頭:$4.5

86B:舊有路線復辦,來往火炭(山尾街)(待駿洋邨入伙後延長至該處)及美孚。(用車+6)

往美孚設站如下:火炭(山尾街)、火炭村、禾輋邨、瀝源邨、沙田大會堂、帝都酒店、沙田嶺路、沙田花園、徑口路、六合村、大埔道眺望處、九龍水塘、石梨貝水塘、郝德傑道、爾登華庭、薩凡納藝術設計大學、營盤街、永隆街、元州商場、長沙灣徑、長荔街、美孚
往火炭設站如下:美孚、通州西街、汝州西街、集輝街、興華街、永隆街、東沙島街、九江街、薩凡納藝術設計大學、爾登華庭、郝德傑道、石梨貝水塘、九龍水塘、大埔道眺望處、六合村、徑口路、沙田花園、大圍新村、美桃樓、銅鑼灣村、希爾頓中心、沙田市中心、瀝源邨、禾輋邨、火炭村、火炭(山尾街)
收費如下:
全程:$7.8
禾輋往美孚:$6.4
徑口路往火炭:$5.8
沙田市中心往火炭:$4.5
建議大部分時間20分鐘一班

86C:不再服務富豪酒店及乙明邨,改於沙田第一城後經沙田路前往獅子山隧道。(用車-1)
往長沙灣
取消車站:富豪花園、麗豪酒店、乙明邨、曾大屋、新田圍邨
往黃泥頭
取消車站:曾大屋、乙明邨、麗豪酒店、富豪花園

272E:改為全日服務之循環線(用車+4)
往深水埗(欽州街)
取消車站:現時九龍區全數車站
新增車站:南昌邨、深水埗(欽州街)
往太和行車路線完全不變。
建議大部分時段30分鐘一班
進智公交
kitarolo 發表於 2019-9-3 17:41 | 顯示全部樓層
272E被加價仲要
大部份時間疏於現72
好難收貨噃,同埋難得可
撤離大埔道一般唔會再加
資源落去,除非大埔道多咗
十幾幢房署嘅住宅啦。
 樓主| miklcct 發表於 2019-9-3 18:17 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-9-3 17:41
272E被加價仲要
大部份時間疏於現72
好難收貨噃,同埋難得可

價錢方面,當初九巴開衰咗個頭就無計啦(我認為最理想係收11.1),但係30分鐘一條特快直達點都好過20-25分鐘一班嘅過時路線掛。咁當然會有72A轉重開嘅86B全程9.6嘅BBI,始終大埔滘去馬騮山呢啲位要用到。

另外,當初86B咁容易變286X係因為重有條72,如果要再抽走埋,令到成條大埔道(馬騮山)得返81應該會係無乜可能嘅事,盲抽線嘅話即係青沙上腦。火炭已經有青沙線280X,再開多條青沙線無意思,咁照行返大埔道出深水埗好過啦,起碼出九龍嗰程唔使兜銅鑼灣會快過81好多。
進智公交
kitarolo 發表於 2019-9-3 18:40 | 顯示全部樓層

就算有觀點取消72
要分返部份車俾沙田
(我自己唔認同)272E
都無可能4部咁少,大部份
時段20分鐘一班都係用6
至7部,30分鐘觀感好差兼
近乎送客返港鐵。

另外做循環嘅應該係
72A而非新嘅272E嘛。
tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-3 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層
1. 新72A班次如何?起碼要20一班先可接受
2. 81已抽無可抽!
3. 新86B客量可能不足
4. 272E 30一班等被ban
kmb71k 發表於 2019-9-3 20:20 | 顯示全部樓層
272E淨做欽洲街邊度夠客呀
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| miklcct 發表於 2019-9-4 12:29 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2019-9-3 20:20
272E淨做欽洲街邊度夠客呀

272E會建議改做市區等同286X嘅循環線。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2019-9-4 12:58 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-3 19:34
1. 新72A班次如何?起碼要20一班先可接受
2. 81已抽無可抽!
3. 新86B客量可能不足

1. 我建議72A會keep返30,同73A來回夾聯合班次來往大埔同大埔滘(成條大埔公路我已經諗住放棄嘅啦,最終我係希望得返72A同73A兩線,係74A個獨市位如果可以搵小巴特班取代咁74A都可以收皮)。
2. 我唔認為81無得抽,因為72改86B無咗全程客,多咗位做沙田客,而且快過81出九龍。(如果81真係無得抽,我會建議抽86C,15變20)
3. 新86B會同時取代現時72同86喺沙田市中心嘅地位,加埋火炭新樓,喺鐵路唔能夠直達嘅情況下,相信跟而家72一樣開20分鐘一班唔係問題。
4. 大埔來往深水埗特快我認為30分鐘同270B一樣(同270B相比,272E少咗個旺角同大角咀,但係大埔大部分地方遠離火車站),與現時特慢線72開20分鐘一班相比,屬合理班次。我建議開咗條線先,等客量增長再加班,好似當初373A都係30分鐘一班,而家做到20。

由新界遠郊經舊路,喺新界近郊停站出九龍嘅路線,喺90年代開始已經係過時路線。以往新界西嘅59A、60、66、68、68A而家已經無哂,新界東亦都無咗70,但係72同74A到而家重用緊舊時路線食柴根本就唔理想。70喺有270A之後已經載空,74A喺有74X之後亦都載空,72喺大角咀年代因為有72X亦都載空,而家係因為缺乏咗一條去深水埗嘅特快線先維持到72而家呢個假象。
進智公交
S3bl430 發表於 2019-9-4 21:28 | 顯示全部樓層

幾個回應
1.對72換86b没有太大建議, 86b應至少需要7-8架車(60分鐘行唔完),可以問86拎車

2.272e
a.272e需要再密車一點,72本來開緊15-25分鐘(日間大部份班次20分鐘一班),你一下子減到30分鐘一班,減得太過份.
b.考慮到272e全程需要約1小時車程,循環線差不多2小時,對車長應該幾惡做,建議寧願加車都要雙向總站
c.另外,我覺得要272e全日取代72,首要前設是272e減價至11.1元或以下,13.2元收費太離譜
d.我推算要維持72服務水平的話(最繁忙一小時15分鐘,其餘20分鐘計),至少要8-9架車,其中2架由72提供,即至少要加6架車

(題外話,我有一堆ETA數據顯示, 72 去深水埗比模擬272E去深水埗早繁會快10分鐘以上, 至於非繁則打平手)

3. 272e+86b要15-16架車,相對72只用11架車和81/86/86c各抽一架車, 樓主可以想想合理的車源
(新增資源當然可以,請提供理據,例如272e延長至第九區已是一個加車理由)

4.我個人唔讚成搞81,已經很疏車了

5.72a太疏車,寧願將部份72a班次縮短至大埔頭/太和/大埔墟,換取班次加密至20分鐘. 留幾班去工業村就算了
至於如果唔縮短,加2架車就已經可以全日20分鐘,
或者可以順便縮短73以工業村為總站的時段,間接問73拎一架車比72a加車

6.南昌街無左去市中心的服務, 麻煩填翻個服務真空

錯字連篇
tzuyu.taiwan 發表於 2019-9-4 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-9-4 12:58
1. 我建議72A會keep返30,同73A來回夾聯合班次來往大埔同大埔滘(成條大埔公路我已經諗住放棄嘅啦,最終我 ...

sry,81真係冇得抽
之前開280X已經令佢班次減冇可減