hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴即將開辨新路線 E29C
開啟左側

[路線消息] 城巴即將開辨新路線 E29C

poondriver 發表於 2019-9-13 11:00 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2019-9-13 09:36
A29P和E22A,前者在將軍澳會贏既位,應該係得康盛和翠林。
有人試過快到大半個鐘到機場咁話。
...

不論將南定山上 通常都係a29p 快
康盛更加唔駛講
假設全程唔塞 E22A總站位 要半個鐘先去到尚德再上隧道 再比多至少20分鐘先去到龍翔
A29P 康盛起計半個鐘就可以落到龍翔 仲未計E22A要兜後勤而A車唔駛 快成個鐘係正常不過既事...
jaclam 發表於 2019-9-28 15:04 | 顯示全部樓層
E29C 已進入準備開線階段,據聞只有單向往維修區
躺在你學校的操場看星空
10598C 發表於 2019-9-28 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-9-13 11:00
康盛更加唔駛講
假設全程唔塞 E22A總站位 要半個鐘先去到尚德再上隧道  ...

唔塞的話,A29P山上至機場約60分鐘,E22A要100分鐘,所以一般而言A29P快過E22A約30-40分鐘到康翠
KE7066 發表於 2019-9-28 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-9-11 19:44
搭過幾次
印象中下繁E22A返將軍澳班客,大部分真係機場東涌上車
感覺上自從近年觀塘下繁東行塞車嚴重咗、E ...

近年多咗 290/A 自然冇咗堆客預時間去等
dennis28a 發表於 2019-9-29 00:31 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-9-13 11:00
康盛更加唔駛講
假設全程唔塞 E22A總站位 要半個鐘先去到尚德再上隧道  ...

弊就弊在全個將軍澳得康翠係叫做快呢。

將南 E22A 慢 5 分鐘,不過 E22A 兜晒東涌、後勤區,先慢 5 分鐘,
但 E22A 密一倍,平一半,站位又靚,A29P 仲要拉行李去指定三站上車,你係班將南客,會點揀?

正如時至今日,觀塘道仲有成班客堅持上 E22 都唔上 A29,價錢吸引,慢半個鐘又如何?
更何況 E22A 慢 5 分鐘咁大把。

A29P 將南目標係比一班懶人一程過,
家陣今時唔同住日,對將南客而言,走左班 E22A 又趕到 A29P 先會上車。
未計趕時間有人會先上 E22A 出黃大仙一叫三 A 車,A26 / A29 / A29P。

他日將隧轉車站一開,我肯定 A29P 將南客量會更差,
分分鐘求其上一部車轉 A29 仲快過等下班 A29P 到機場半個鐘有突。

想救 A29P,請加密班次,但值唔值?以 A29P 客量,唔值為佢加資源。
惡意回復是不道德的行為。
poondriver 發表於 2019-9-29 09:54 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-9-29 00:31

將南 E22A 慢 5 分鐘,不過 E22A 兜晒東涌、後勤區,先慢 5 分鐘 ...

加班唔係冇 加左去A26姐 大家都知條線係比邊個用 係咪先
你都識講A29P係比懶人一程過 客應該就衰冇可衰嫁啦 D懶人(即係我)肯坐慢線又點會肯上去轉車站轉車 時間又唔會快左

A29P 真係衰到貼地? 駛唔駛救? 我又覺得唔係 佢朝朝早個幾班繁時車入機場最後都係會爆 回程都唔係衰到得幾個人就出機場
我同某幾位版友意見都係一樣 而家朝早7~9入機場真空左 E22A 朝早將南又可能要企人
其實應該朝早開多2班8點同9點 岩岩好cover 晒佢個服務時間全日一個鐘一班
同埋我貪心D 希望未來NA29 可以cover 埋將南 0015就冇車 坐夜機返香港真心唔方便....
ctb8107 發表於 2019-9-29 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層

我搭過A29P返將軍澳,慢E22A 10min,自此唔再搭,只死等E22A,不過近年觀塘道、將軍澳道成日塞車,拉近返A29P同E22A既車程
10598C 發表於 2019-9-29 11:45 來自手機 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2019-9-29 09:54
加班唔係冇 加左去A26姐 大家都知條線係比邊個用 係咪先
你都識講A29P係比懶人一程過 客應該就衰冇可衰嫁 ...

A29P其實以山上為主,山腳為輔助
反正議員又要求,又唔使加車,咪順理成章放山腳做多批客

擺將軍澳站又做到批唔識、唔想行出去寶邑路嘅居民+酒店客
又做到批貪得意想搭下A車嘅旅行客
何樂而不為

A29P個客量算係咁,上繁好爆不在話下,晚間回程都keep住唔差嘅客量

BTW條N29尾班0110,唔搭NA29仲可以搭N29
poondriver 發表於 2019-9-29 11:57 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-9-29 11:45
A29P其實以山上為主,山腳為輔助
反正議員又要求,又唔使加車,咪順理成章放山腳做多批客

唔想兜藍田嘛
363330hx 發表於 2019-9-29 12:56 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-9-29 00:31

將南 E22A 慢 5 分鐘,不過 E22A 兜晒東涌、後勤區,先慢 5 分鐘 ...

個人認為A29P應加站往機場
將軍澳站
尚德(唐德街)

將軍澳中心

景嶺路(91R)
調景嶺站(N796)
健明邨
唐明苑
尚德商場
尚德邨尚智樓
廣明苑
茵怡花園