hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵接駁巴士 - 賬目問題
開啟左側

[問題] 港鐵接駁巴士 - 賬目問題

KV5308 發表於 2019-9-8 13:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問一問,港鐵接駁巴士 (大埔K巴)的賬目問題

[芝麻綠豆 mode]
一、就咁搭巴士,唔搭港鐵 ($4)
理論上,因為港鐵唔收得錢,果$4係比九巴
a) 如果用現金,錢箱果$4係咪歸九巴定係港鐵?具體運作如何?
b) 如果用八仔,果$4係咪經八達通公司直入九巴戶口?定係港鐵戶口再過返比九巴?

二、搭完巴士搭港鐵 (或相反)
a) 用現金,同 1a) 一樣
b) 如果用八仔,扣咗轉乘後,港鐵都咪係要比返每位$4九巴?
例如由太和去富善,搭東鐵綫 ($3.9) 轉K17,係咪即係港鐵收 $3.9,但係要比番 $4 九巴?

謝謝
[/芝麻綠豆 mode]
73 苔寺・すず虫寺 - 數碼港
GD1570 發表於 2019-9-8 16:06 | 顯示全部樓層
車費應該就係九巴收晒。
但九巴正常要嘔返個成本出嚟
(車隊及司機應該都係港鐵的),
所以最後九巴收返幾多,甚至會唔會嘔突,其實真係一個謎。
你有你可愛,我有我好笑。
Quanta 發表於 2019-9-8 16:15 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴肯繼續做,埋單呢堆線實有賺,但真係唔知點計數,多個客係九巴賺多4蚊定港鐵蝕少4蚊。九巴申請咗加價,立法會應該質詢下
363330hx 發表於 2019-9-8 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層

根據轉乘優惠條款, 如果東鐵車費低於巴士車費, 差價會喺巴士嘅收費器扣除
PoohPoohJoe 發表於 2019-9-8 18:37 | 顯示全部樓層

當年盛傳既版本
錢箱既錢歸九記
當係租名費
而八仔既錢就MTR自己袋
因為部八仔係MTR野
我試過拎九記員工證拍係認唔到既

因為九巴既角色只係俾個名MTR開線
堆人同巴士都係MTR自己搞番哂既

樓主| KV5308 發表於 2019-9-8 21:32 | 顯示全部樓層
PoohPoohJoe 發表於 2019-9-8 18:37
當年盛傳既版本
錢箱既錢歸九記
當係租名費

我都聽過呢個版本,
但係諗落有啲問題

如果八仔既錢係歸港鐵,咁點解
1. 港鐵唔可以好似西鐵部既港鐵巴士咁,直接自己做返呢幾條線?
而要靠九巴名義開線? (除非九巴唔同意)

2. 而照計錢箱既錢同埋八仔既錢 法理上 照計都係收入,諗落無理由分開唔同歸屬

有無師兄可以解惑?謝謝
73 苔寺・すず虫寺 - 數碼港
Quanta 發表於 2019-9-8 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層

1. 係法律問題。當年西北鐵路嘅法例俾咗九鐵開線,但東鐵沿線無相關法規俾佢開收費巴士線
shakugan2005 發表於 2019-9-8 22:20 | 顯示全部樓層
KV5308 發表於 2019-9-8 21:32
我都聽過呢個版本,
但係諗落有啲問題

屯門元朗果邊係輕鐵開, 輕鐵有輕鐵專區, 自己有專營權, 反而係九巴冇專營權, 九巴唔開得線, 甚至連小巴都唔開得線, 出市區既線只可以用黎出市區, 流浮山/大棠果D本身係九巴既線, 甚至去到龍鼓灘本身係小巴線, 輕鐵專區生效當天就算輕鐵通唔到車都要輕鐵名義出車; 大埔果面九巴有地區專營權開巴士線, 除非運輸處開新標做新巴士線而港鐵入標投到(但可能性極低), 如果唔係港鐵唔可能係大埔開巴士線收錢
cruisesnet 發表於 2019-9-9 01:22 | 顯示全部樓層
KV5308 發表於 2019-9-8 21:32
我都聽過呢個版本,
但係諗落有啲問題

九記應該係收一筆固定費用+錢箱車資.
單靠錢箱車資實蝕la
clivetock 發表於 2019-9-9 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2019-9-9 01:22
九記應該係收一筆固定費用+錢箱車資.
單靠錢箱車資實蝕la

車同人都係港鐵出,九巴淨係掛名應該唔會蝕?還是九巴仲有其他支出?