hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新) ...
開啟左側

[服務調整] 沙田區西隧兩繁線將於月內加班(14/9 更新)

RyanPun 發表於 2019-9-10 21:21 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2019-9-10 14:24
其實西隧都一樣會塞,但馬鞍山西隧線最終咪又係成事。
而家意見係寧願塞紅隧+獅隧,都唔想塞東隧+大老山 ...

其實紅隧、獅線主線入九龍/新界係有明顯優勢,先至顯得紅隧線比東隧線冇咁塞。紅隧有鴻興道巴士線直插隧道口,可以避咗告士打道條龍,而獅隧本身主要車流係嚟自窩打老道,窩打老道中間啲分叉路又唔係太多車經獅隧線入新界,對窩打老道車流影響有限,而老龍入獅隧又有讓線閘一閘之下,紅隧+獅線直入新界根本唔難。

以相同角度睇大老山九龍入口,經觀繞入大老山唔計厲鬼城入口有3/4個切入點:
第一個觀塘道支路上觀繞 及 太子道東支路上觀繞:起點近啟業邨/啟晴邨
第二個老龍支路上觀繞:起點近彩虹邨
第三個:鑽石山直上。
除咗鑽石山直上明顯地少車之外,計埋東隧方向經觀繞入大老山,主要車流已經有4個方向,4個方向同時塞入觀繞慢線,下繁唔塞車先至奇。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
leo_ku 發表於 2019-9-10 22:33 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-9-11 00:14 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-9-10 22:33
新城網站顯示182X 全程行車時間約為80分鐘, 982X 全程行車時間約為65分鐘。

...

原來上下繁交通情況有可比性, 多謝古sir教識我
Ricky403 發表於 2019-9-11 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-9-10 22:33
新城網站顯示182X 全程行車時間約為80分鐘, 982X 全程行車時間約為65分鐘。

...

九巴網顯示182X金鐘站至大圍站平均行車時間40分鐘
982X金鐘(東)至大圍站平均行車時間39分鐘

金鐘都係快一分鐘咁大把
kay 發表於 2019-9-11 10:48 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2019-9-10 20:59
我quote是但一條算。我最近用多咗大老山返馬鞍山,一到九月返哂學之後,大老山塞車情況好似仲嚴重咗,依 ...

680下繁出大媽都可以爆
不過幾多人銅鑼灣之前上就

其實灣仔銅鑼灣注定被放棄
因為近紅隧口

以前都有人講181
不過總有人話紅隧好慢

但當年運吉改641做141有遠見
依家641塞車趕走晒D客
但下繁101X港島方向見過頂閘出隧道口
世界很簡單 人類很複雜
S3bl430 發表於 2019-9-11 10:58 | 顯示全部樓層

用九巴數據推算, 如果興發街到馬鞍山,行紅隧和東隧時間應該差不多,
但如果依182X路線上公路,行紅隧會比較快

用九巴apps 數據顯示:
傍晚繁忙時段:
182X由金鐘站去世界花園:37分鐘
681P由金鐘站去大老山隧道:55分鐘
981P由金鐘站去大老山隧道:36分鐘

獅隧大圍出口至沙田醫院時間(約7分鐘, google) :
由灣仔站至紅隧口,182定線(平均15分鐘)與103定線(約25分鐘)的時間差距:10分鐘
(假設塞車問題抵消停靠"景隆街"的時間)

推算興發街到沙田醫院初步時間推算
經紅隧:54分鐘(加減5分鐘)
經東隧:55分鐘

結論是未知是否有優勢
======================

題外話,我覺得373和641下繁更加應該改入紅隧,尤其是373

錯字連篇
AVW28 發表於 2019-9-11 11:33 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2019-9-11 10:15
九巴網顯示182X金鐘站至大圍站平均行車時間40分鐘
982X金鐘(東)至大圍站平均行車時間39分鐘

金鐘上得982X既,都係想要個靚位坐而已(因為係總站),係中、上環上就想快。
985反而似乘客一定要搭佢,因為沙田段沿線除左新翠和大圍外,其他屋邨都靠佢。
至於馬鞍山,係因為金鐘至上環出發,行東隧和西隧既時間爭太遠,
所以西隧線大受歡迎,東隧線金鐘前吉車遊街。
灣仔和銅鑼灣既,理論上係東隧線快,但計埋塞車因素,
就變左除左搭鐵外,過金鐘搭西隧車都係一個唔錯既選擇。

當然,西隧都唔係萬能。
682系開西隧版,雖然係本人既FF,但我有個預感巴士公司會開都唔奇,
始終係中環灣仔繞道開左,北角去中環唔洗10分鐘就到。
不過,假設巴士公司真係開682系西隧版,
其實特快效果唔明顯,一來兜遠左,二來以682既沿線黎睇,去某d位係慢左(例如馬鞍山)。
而家682港島段,下繁都要用接近一小時先入隧道(柴東開)。
以正線做例,假設港島段照舊柴東開,改以健康村做尾站;
沙田段則比981P早一個分叉位落橋(近威爾斯醫院),之後可樂廠後路線和停站跟682一樣,
其實當計埋東隧塞車,完全是無快到,就算有都唔係快好多。

西隧既優勢係變左金鐘以西最明顯。
至於我既788+980X仲快過一程682,
原因在於788以柴灣工業城/翠灣邨做尾站,之後上公路,公路後就是灣仔公安局,
去中環交易廣場對面都係半個鐘內,先做到呢個效果。(前提是等980X唔超過10分鐘,5分鐘內最理想)
同樣是半個鐘,682在小西灣出發,頂多都係去到西灣河/太古城。
LL3850
Snoopy@FB8617 發表於 2019-9-11 12:25 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2019-9-10 18:30
又平又近嘅紅隧唔行係要行西隧,時間又差唔多,你肯巴士公司都唔肯啦。
...

咁始終3幹+8幹比起1幹更通
係既雖然入紅隧有得打尖
但入到巴士線前都要塞下先入到
再者窩打老道都係走唔甩要慢車

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
RyanPun 發表於 2019-9-11 19:05 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-9-11 10:48
680下繁出大媽都可以爆
不過幾多人銅鑼灣之前上就

紅隧係固定咁塞,但東隧唔固定咁塞得非常嚴重,入大老山龍尾輕則兒童醫院,冇咁嚴重就好似11/9今日咁龍尾厲鬼城,嚴重起上嚟計埋東隧車龍,真正唔塞車嘅龍尾應該喺興發街咁遠。

冇錯西隧唔係萬能,紅隧要快過西隧更加冇可能,但東隧加大老山車龍,可以瘋狂起上嚟買起哂全東九道路都仲有凸,隨時買起埋九龍城迴旋處都得。

我唔反對有人話紅隧塞、西隧唔係萬能,但以東隧同大老山塞車情況,更加冇資格當佢係一個入新東嘅option。灣仔銅鑼灣有得揀,寧願塞紅隧、兜30分鐘路去西隧、鐵轉西隧線,都一定唔會下繁揀東隧加大老山路。

PS 今日太子道東上大老山塞到落采頤花園,睇google隻紅色就嚟深到變黑色。
RyanPun 發表於 2019-9-11 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2019-9-11 11:33
金鐘上得982X既,都係想要個靚位坐而已(因為係總站),係中、上環上就想快。
985反而似乘客一定要搭佢,因 ...

其實第一日開線就完全打爆980X/981P所有班次,呢個其實係壞嘅現象嘅開始。

已經反映緊以原有道路網經東九龍入新界,已經完全冇空間比新發展區使用,甚至係冇空間去入更多嘅人同車,只可以使用其他道路網避開塞車,遲早咁搞法肯定連新界西西隧線都完全拖冧埋。

遲早東鐵未通到金鐘,新界人已經唔駛返屋企瞓,好似警察學院咁一星期住宿舍,甚至直情喺公司過夜都得。